deser Panna Cotta
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
namocz żelatynę w zimnej wodzie. Gdy pęcznieje, rozpuść się w łaźni wodnej. Połącz śmietanę z mlekiem z 2 łyżkami. łyżki cukru, cukru waniliowego i skórki z cytryny (nie będzie już cytryny w przepisie), podgrzej masę na ogniu do 80 stopni.
zdejmij masę z ognia i dodaj rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj.
wlej kremową masę do foremek i wstaw do lodówki na 3 godziny lub dłużej.
do sosu rozmrozić truskawki, zmielić z cukrem za pomocą blendera. Ilość cukru zależy od słodyczy jagód.
Z 1-2 łyżek. łyżki cukru zrobić proszek.
wyjmij deser z kokilek, obracając je na talerz. Skropić sosem i udekorować czekoladowymi kulkami, posypać cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g