deser Panna Cotta

bardzo łatwy w przygotowaniu najdelikatniejszy Włoski deser. Panna Cotta to włoski deser ze śmietany i żelatyny.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 4 g
tłuszcze 23 % 6 g
węglowodany 62 % 16 g
158 kcal
IG: 24 / 6 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

namocz żelatynę w zimnej wodzie. Gdy pęcznieje, rozpuść się w łaźni wodnej. Połącz śmietanę z mlekiem z 2 łyżkami. łyżki cukru, cukru waniliowego i skórki z cytryny (nie będzie już cytryny w przepisie), podgrzej masę na ogniu do 80 stopni.
zdejmij masę z ognia i dodaj rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj.
wlej kremową masę do foremek i wstaw do lodówki na 3 godziny lub dłużej.
do sosu rozmrozić truskawki, zmielić z cukrem za pomocą blendera. Ilość cukru zależy od słodyczy jagód.
Z 1-2 łyżek. łyżki cukru zrobić proszek.
wyjmij deser z kokilek, obracając je na talerz. Skropić sosem i udekorować czekoladowymi kulkami, posypać cukrem pudrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy