twaróg wielkanocny z makiem bez jajek

bardzo delikatna Wielkanoc z twarogiem z nadzieniem makowym! Dekoracja stołu wielkanocnego!
katiuszka-sernikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 10 g
tłuszcze 32 % 12 g
węglowodany 41 % 15 g
230 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jeśli nie ma specjalnej formy, możesz użyć formy do gotowania i tacy!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Namocz żelatynę w ciepłej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij śmietanę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj twaróg i proszek. Wszystko dobrze ubij mikserem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podgrzej żelatynę do rozpuszczenia, lekko ostudź, włóż do masy twarogowej, ubij.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podziel masę na pół. Połóż połowę masy na ścianach formy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mak do reszty, wymieszaj. Wypełnij środek formularza.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zamknij białą masą, spłaszcz. Wyjmij na kilka godzin lub lepiej w lodówce na noc. Rano ostrożnie oddziel nóż od ścian, połóż na talerzu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Udekoruj jadalnymi koralikami, jagodami,miętą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj, krojąc na kawałki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy