twaróg wielkanocny z makiem bez jajek
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jeśli nie ma specjalnej formy, możesz użyć formy do gotowania i tacy!
Krok 2:
Namocz żelatynę w ciepłej wodzie.
Krok 3:
Ubij śmietanę.
Krok 4:
Dodaj twaróg i proszek. Wszystko dobrze ubij mikserem.
Krok 5:
Podgrzej żelatynę do rozpuszczenia, lekko ostudź, włóż do masy twarogowej, ubij.
Krok 6:
Podziel masę na pół. Połóż połowę masy na ścianach formy.
Krok 7:
Dodaj mak do reszty, wymieszaj. Wypełnij środek formularza.
Krok 8:
Zamknij białą masą, spłaszcz. Wyjmij na kilka godzin lub lepiej w lodówce na noc. Rano ostrożnie oddziel nóż od ścian, połóż na talerzu.
Krok 9:
Udekoruj jadalnymi koralikami, jagodami,miętą.
Krok 10:
Podawaj, krojąc na kawałki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g