jajka w galarecie Faberge

ten kulinarny cud rozjaśni Twój świąteczny stół. Od niepamiętnych czasów Rosja słynęła z pomysłowości swoich rzemieślników. W przeddzień wielkiej Wielkanocy chcemy zaoferować Państwu niezwykłe i atrakcyjne danie-jajka w galarecie. Danie jest łatwe i proste w przygotowaniu.
Jedzenie na dobreAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 8 g
tłuszcze 35 % 6 g
węglowodany 18 % 3 g
103 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Z suchej żelatyny i wody przygotowujemy roztwór do nalewania foremek do jajek i pozostawiamy do pęcznienia na 10 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj nadzienie do jajek wypełnionych: drobno posiekaj szynkę, oliwki, paprykę i zioła.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj zmiażdżone składniki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kończymy przygotowanie żelatyny. Dodaj wodę lub przezroczysty bulion do spuchniętej żelatyny, podgrzej, aż całkowicie się rozpuści, ale nie gotuj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Bierzemy zwykłe jaja kurze, w dolnej części każdego robimy otwór o średnicy 1,5 cm, opróżniamy (używamy białek i żółtek do gotowania innych potraw), dokładnie myjemy od zewnątrz i od wewnątrz. Suszyć. Możesz wcześniej złożyć muszle.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij przygotowane formy jajeczne, bez ubijania, mieszanką szynki, oliwek, pieprzu, ziół na 1/2 objętości, dodaj kukurydzę i pomidory do góry. Instalujemy je w pojemniku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ostrożnie łyżką, możesz przez lejek, napełnij każdą foremkę do jajek gotową, jeszcze ciepłą żelatyną i włóż do lodówki do zestalenia na co najmniej 2 godziny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po 2-3 godzinach wyjmujemy z lodówki, obieramy ze skorupy i wkładamy do naczynia na liście sałaty lub inne warzywa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Serwujemy nasze magiczne danie z chrzanem lub musztardą. Ten niezwykły przysmak będzie wspaniałą ozdobą wielkanocnego posiłku. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Kukurydza polna surowa suszona - 348   kcal/100g
  • Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96   kcal/100g
  • Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83   kcal/100g
  • Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Kukurydza - 119   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy