skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Z suchej żelatyny i wody przygotowujemy roztwór do nalewania foremek do jajek i pozostawiamy do pęcznienia na 10 minut.
Krok 2:
Przygotuj nadzienie do jajek wypełnionych: drobno posiekaj szynkę, oliwki, paprykę i zioła.
Krok 3:
Wymieszaj zmiażdżone składniki.
Krok 4:
Kończymy przygotowanie żelatyny. Dodaj wodę lub przezroczysty bulion do spuchniętej żelatyny, podgrzej, aż całkowicie się rozpuści, ale nie gotuj.
Krok 5:
Bierzemy zwykłe jaja kurze, w dolnej części każdego robimy otwór o średnicy 1,5 cm, opróżniamy (używamy białek i żółtek do gotowania innych potraw), dokładnie myjemy od zewnątrz i od wewnątrz. Suszyć. Możesz wcześniej złożyć muszle.
Krok 6:
Napełnij przygotowane formy jajeczne, bez ubijania, mieszanką szynki, oliwek, pieprzu, ziół na 1/2 objętości, dodaj kukurydzę i pomidory do góry. Instalujemy je w pojemniku.
Krok 7:
Ostrożnie łyżką, możesz przez lejek, napełnij każdą foremkę do jajek gotową, jeszcze ciepłą żelatyną i włóż do lodówki do zestalenia na co najmniej 2 godziny.
Krok 8:
Po 2-3 godzinach wyjmujemy z lodówki, obieramy ze skorupy i wkładamy do naczynia na liście sałaty lub inne warzywa.
Krok 9:
Serwujemy nasze magiczne danie z chrzanem lub musztardą. Ten niezwykły przysmak będzie wspaniałą ozdobą wielkanocnego posiłku. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Kukurydza polna surowa suszona - 348 kcal/100g
- Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96 kcal/100g
- Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83 kcal/100g
- Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362 kcal/100g
- Kukurydza - 119 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g