Seltzes z kurczaka
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
usuń skórę z kurczaka, dokładnie spłucz tuszę. Oddziel mięso od kości, pokrój na małe kawałki. Wkładamy do miski, wzbogacamy przyprawami i aromatycznymi ziołami, wlewamy suchą żelatynę, sól. Przełóż czosnek przez prasę, dodaj do mięsa.
rozłóż zawartość miski w rękawie (torbie) do pieczenia, szczelnie zawiń, nadając pożądany kształt, zawiąż nitkami.
wlej zimną wodę do rondla, włóż tam seltzes i wyślij do małego ognia. Gotuj przez około półtorej godziny.
czekamy, aż seltzes ostygnie. Następnie wyjmujemy rękaw z patelni i bez rozpakowywania wkładamy go do lodówki, ustawiając prasę.
po 2-3 godzinach wyjmujemy seltzes z lodówki, usuwamy folię, kroimy w plastry.
to wszystko, przystawka jest gotowa do wyjścia na stół!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g