deser truskawkowy ze śmietaną
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
żelatyna moczyć w wodzie.
umyj truskawki, obierz, zetrzyj i odcedź, aż uzyskasz puree bez pestek i grudek.
dodaj cukier puder i wymieszaj. Spuchniętą żelatynę odcedzić, podgrzać i wymieszać z puree jagodowym. Wlać do szklanek, przechylając je.
ubij śmietanę z cukrem pudrem na miękkie szczyty i napełnij kubki. Udekoruj deser do smaku.
wszystkie szczegóły w przepisie wideo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g