deser truskawkowy ze śmietaną

najdelikatniejsze połączenie truskawek i bitej śmietany + mały sekret gotowania.
Amir Pewny SiebieAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 68 % 26 g
229 kcal
IG: 15 / 0 / 85

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

żelatyna moczyć w wodzie.
umyj truskawki, obierz, zetrzyj i odcedź, aż uzyskasz puree bez pestek i grudek.
dodaj cukier puder i wymieszaj. Spuchniętą żelatynę odcedzić, podgrzać i wymieszać z puree jagodowym. Wlać do szklanek, przechylając je.
ubij śmietanę z cukrem pudrem na miękkie szczyty i napełnij kubki. Udekoruj deser do smaku.

wszystkie szczegóły w przepisie wideo!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy