mus bananowy

pyszny, delikatny i bardzo aromatyczny deser! Jeśli chcesz zafundować swojej rodzinie niezwykły i pyszny deser, polecam spróbować ugotować mus bananowy. Sprzęt niezbędny do jego przygotowania jest zawsze pod ręką, prawie w każdej kuchni.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 32 % 10 g
węglowodany 61 % 19 g
173 kcal
IG: 6 / 61 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić mus bananowy, najpierw namocz wymaganą ilość żelatyny w zimnej wodzie. Pozostaw na 20-30 minut,aby żelatyna pęczniała.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gdy żelatyna jest gotowa do użycia - zrób mus. Aby to zrobić, pokrój banany na kawałki i wlej trochę soku z cytryny. Jest to konieczne, aby banan nie ciemniał. Zmiel banany za pomocą blendera zanurzeniowego w puree. Masa powinna stać się jednorodna, całkowicie bez grudek. Im bardziej dojrzałe banany, tym słodszy i delikatniejszy będzie smak gotowego musu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Osobno ubij ciężką śmietanę z cukrem pudrem w puszystą śmietanę. Krem powinien mieć wysoką zawartość tłuszczu, od 33 %. W przeciwnym razie się nie wspinają.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wymieszaj krem z puree bananowym za pomocą trzepaczki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podgrzej spuchniętą żelatynę w kuchence mikrofalowej, aby się rozpuściła i stała się płynny. W masie bananowej włącz mikser i stopniowo wlewaj płynną żelatynę, aby natychmiast wtrąciła się w Mus.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż gotowy mus do przygotowanych misek i wstaw do lodówki na 1 godzinę, aby mus zastygł. Przed poczęstunkiem udekoruj mus według własnych upodobań. Smacznego!

ten przepis jest dla miłośników wszystkiego, co bananowe. Będzie doskonałym zakończeniem świątecznej uczty. Taki mus można przygotować zarówno w miseczkach, jak i w formie trifles, w filiżankach. Biorąc pod uwagę, że przygotowanie deseru jest bardzo proste, można go przygotować każdego dnia jako smaczną przekąskę.
podobnie, ten przepis można wykorzystać do przygotowania ciasta musowego. Ale w torcie potrzebujesz trochę więcej żelatyny.
ten deser jest porowaty, przewiewny i bardzo delikatny.
kiedy układasz Mus w miseczkach, możesz dodać trochę drobno posiekanego kiwi do środka. Słodycz bananów doskonale komponuje się z kwaskowatością kiwi.
A aby deser stał się zdrowszy, możesz dodać do niego trochę twarogu.
spróbuj, eksperymentuj!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Banany - 89   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy