skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić mus bananowy, najpierw namocz wymaganą ilość żelatyny w zimnej wodzie. Pozostaw na 20-30 minut,aby żelatyna pęczniała.
Krok 2:
Gdy żelatyna jest gotowa do użycia - zrób mus. Aby to zrobić, pokrój banany na kawałki i wlej trochę soku z cytryny. Jest to konieczne, aby banan nie ciemniał. Zmiel banany za pomocą blendera zanurzeniowego w puree. Masa powinna stać się jednorodna, całkowicie bez grudek. Im bardziej dojrzałe banany, tym słodszy i delikatniejszy będzie smak gotowego musu.
Krok 3:
Osobno ubij ciężką śmietanę z cukrem pudrem w puszystą śmietanę. Krem powinien mieć wysoką zawartość tłuszczu, od 33 %. W przeciwnym razie się nie wspinają.
Krok 4:
Następnie wymieszaj krem z puree bananowym za pomocą trzepaczki.
Krok 5:
Podgrzej spuchniętą żelatynę w kuchence mikrofalowej, aby się rozpuściła i stała się płynny. W masie bananowej włącz mikser i stopniowo wlewaj płynną żelatynę, aby natychmiast wtrąciła się w Mus.
Krok 6:
Włóż gotowy mus do przygotowanych misek i wstaw do lodówki na 1 godzinę, aby mus zastygł. Przed poczęstunkiem udekoruj mus według własnych upodobań. Smacznego!
ten przepis jest dla miłośników wszystkiego, co bananowe. Będzie doskonałym zakończeniem świątecznej uczty. Taki mus można przygotować zarówno w miseczkach, jak i w formie trifles, w filiżankach. Biorąc pod uwagę, że przygotowanie deseru jest bardzo proste, można go przygotować każdego dnia jako smaczną przekąskę.
podobnie, ten przepis można wykorzystać do przygotowania ciasta musowego. Ale w torcie potrzebujesz trochę więcej żelatyny.
ten deser jest porowaty, przewiewny i bardzo delikatny.
kiedy układasz Mus w miseczkach, możesz dodać trochę drobno posiekanego kiwi do środka. Słodycz bananów doskonale komponuje się z kwaskowatością kiwi.
A aby deser stał się zdrowszy, możesz dodać do niego trochę twarogu.
spróbuj, eksperymentuj!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Banany - 89 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g