skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mleko dla ptaków? Przygotuj wszystkie składniki. Lepiej wybrać grubszą śmietanę, ale co najmniej 20%. Jeśli to możliwe, lepiej kupić śmietanę na rynku, ale jeśli nie jest to możliwe, możesz użyć sklepu na deser. Kup wysokiej jakości czekoladę do glazury, najlepiej gorzką, ale możesz użyć mleka. Lepiej jest wcześniej schłodzić pojemnik do ubijania w lodówce wraz z trzepaczkami, aby proces ubijania przebiegał szybciej.
Krok 2:
Najpierw musisz przygotować kwaśną część mleka drobiowego. Wlej żelatynę do miski, zalej wodą o temperaturze pokojowej i pozostaw żelatynę do spęcznienia na 15 minut.
Krok 3:
W tym czasie włóż schłodzoną śmietanę do pojemnika do ubijania, dodaj cukier i ubij zawartość pojemnika na puszystą masę. Ubijaj masę przez około 10 minut. Uważaj, nie przesadzaj z kwaśną śmietaną, w przeciwnym razie po zagęszczeniu może ponownie stać się płynna.
Krok 4:
Po 15 minutach, gdy żelatyna już pęcznieje, rozpuść ją w łaźni wodnej. Powinien się rozpuścić i stać się płynny. Teraz schłodzić stopioną żelatynę do temperatury pokojowej.
Krok 5:
W schłodzonym roztworze żelatyny wprowadź 2-3 łyżki bitej śmietany. Wymieszać.
Krok 6:
Wlej powstałą masę żelatynowo-kwaśną śmietanę do śmietany i wymieszaj łopatką. Masa powinna uzyskać jednorodną jednolitą konsystencję. Musisz dobrze wymieszać, aby część żelatynowa była obecna w całej masie.
Krok 7:
Wlać powstałą masę śmietany do misek, w razie potrzeby lekko ją wygładzić, miseczki lekko wstrząśnięte. Natychmiast wyjmij miski do lodówki, aby masa kwaśna lekko się zestaliła, w przeciwnym razie nie będzie możliwe nałożenie równomiernej warstwy polewy czekoladowej.
Krok 8:
Teraz musisz zrobić lukier. Posiekaj gorzką czekoladę ostrym nożem na małe kawałki, przenieś do małej chochli. Umieść śmietanę w tej samej kadzi. Ustaw chochlę na patelni z parą i rozpuść jedzenie, mieszając szpatułką. Gdy masa się stopi, pozwól jej nieco ostygnąć.
Krok 9:
Wlej gotowy lukier czekoladowy do misek i wygładź. Miski deserowe wstaw do lodówki na 45 minut. W tym czasie deser ostygnie i zgęstnieje. Po określonym czasie deser można już podawać do stołu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g