bułki pita z różnymi nadzieniami

bułki pita to kulinarne arcydzieło w kilka minut. Bułki pita z różnymi nadzieniami ozdobią każdą uroczystość! Goście będą zadowoleni z takiej uczty, która nie traci na znaczeniu. Oferujemy trzy rodzaje chleba pita: z nadzieniem grzybowym, twarogowym i krabowym.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 9 g
tłuszcze 63 % 22 g
węglowodany 11 % 4 g
228 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułki pita z różnymi nadzieniami? Z chleba pita Wytnij nożyczkami trzy prostokąty o wymiarach 20 na 30 cm.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj nadzienie do pierwszej bułki. Potrzebujemy twardego sera (100 g), twarogu, śmietany, kopru,soli. Zetrzyj ser na grubej tarce, umyj koperek i posiekaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce wymieszaj twaróg, ser, koperek, śmietanę, sól, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wytnij kawałek pergaminu, połóż na nim chleb pita i nałóż nadzienie, równomiernie rozprowadzając je na powierzchni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zwiń chleb pita w bułkę, przenieś go wraz z pergaminem do naczynia do pieczenia. Posyp serem i koperkiem, piecz w piekarniku przez 7-10 minut w temperaturze 160 stopni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pierwsza rolka jest gotowa!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotowanie nadzienia na drugą rolkę. Potrzebujemy paluszków krabowych, zielonej cebuli, jajek, czosnku, majonezu (4 łyżki stołowe). Zmiel paluszki krabowe i zieloną cebulę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić w zimnej wodzie, obrać i zetrzeć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż chleb pita na arkuszu pergaminu, posmaruj go cienką warstwą majonezu. Na wierzch ułóż jajka i paluszki krabowe, ponownie posmaruj lekko majonezem i posyp zieloną cebulą i posiekanym czosnkiem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zwiń rolkę i wyślij do lodówki na 20 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowanie trzeciej rolki. Do nadzienia potrzebne będą świeże pieczarki, cebula, pietruszka, ser topiony i twardy (50 g), sól, mieszanka papryki, majonez (4 łyżki stołowe). Umyj grzyby i drobno posiekaj. Drobno posiekaj również cebulę i natkę pietruszki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego, włóż grzyby, białą posiekaną cebulę, sól i przyprawę "mieszankę papryki", wymieszaj, smaż do miękkości, mieszając. Około 10 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W misce połącz starty ser topiony i twardy, posiekaną zieloną cebulę i majonez.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wymieszaj grzyby z masą serową.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż nadzienie na chlebie pita.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zwiń chleb pita w bułkę. Trzecia rolka jest gotowa.

bułki pita z różnymi nadzieniami to świąteczna przekąska dla wszystkich smaków.

Jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak kupić paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal / 100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal / 100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal / 100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal / 100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal / 100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici są soczyste - 73   kcal / 100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy