skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułki pita z różnymi nadzieniami? Z chleba pita Wytnij nożyczkami trzy prostokąty o wymiarach 20 na 30 cm.
Krok 2:
Przygotuj nadzienie do pierwszej bułki. Potrzebujemy twardego sera (100 g), twarogu, śmietany, kopru,soli. Zetrzyj ser na grubej tarce, umyj koperek i posiekaj.
Krok 3:
W misce wymieszaj twaróg, ser, koperek, śmietanę, sól, wymieszaj.
Krok 4:
Wytnij kawałek pergaminu, połóż na nim chleb pita i nałóż nadzienie, równomiernie rozprowadzając je na powierzchni.
Krok 5:
Zwiń chleb pita w bułkę, przenieś go wraz z pergaminem do naczynia do pieczenia. Posyp serem i koperkiem, piecz w piekarniku przez 7-10 minut w temperaturze 160 stopni.
Krok 6:
Pierwsza rolka jest gotowa!
Krok 7:
Przygotowanie nadzienia na drugą rolkę. Potrzebujemy paluszków krabowych, zielonej cebuli, jajek, czosnku, majonezu (4 łyżki stołowe). Zmiel paluszki krabowe i zieloną cebulę.
Krok 8:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić w zimnej wodzie, obrać i zetrzeć.
Krok 9:
Połóż chleb pita na arkuszu pergaminu, posmaruj go cienką warstwą majonezu. Na wierzch ułóż jajka i paluszki krabowe, ponownie posmaruj lekko majonezem i posyp zieloną cebulą i posiekanym czosnkiem.
Krok 10:
Zwiń rolkę i wyślij do lodówki na 20 minut.
Krok 11:
Gotowanie trzeciej rolki. Do nadzienia potrzebne będą świeże pieczarki, cebula, pietruszka, ser topiony i twardy (50 g), sól, mieszanka papryki, majonez (4 łyżki stołowe). Umyj grzyby i drobno posiekaj. Drobno posiekaj również cebulę i natkę pietruszki.
Krok 12:
Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego, włóż grzyby, białą posiekaną cebulę, sól i przyprawę "mieszankę papryki", wymieszaj, smaż do miękkości, mieszając. Około 10 minut.
Krok 13:
W misce połącz starty ser topiony i twardy, posiekaną zieloną cebulę i majonez.
Krok 14:
Wymieszaj grzyby z masą serową.
Krok 15:
Rozłóż nadzienie na chlebie pita.
Krok 16:
Zwiń chleb pita w bułkę. Trzecia rolka jest gotowa.
bułki pita z różnymi nadzieniami to świąteczna przekąska dla wszystkich smaków.
Jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak kupić paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal / 100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal / 100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal / 100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal / 100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal / 100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser"megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici są soczyste - 73 kcal / 100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g