Zupa z kurczaka z makaronem i ziemniakami

klasyczna zupa, która jest przygotowywana dość często. Zupa z kurczaka z makaronem i ziemniakami spodoba się wszystkim. Makaron w zupie można zastąpić makaronem lub makaronem. Kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym mięsem. Cebulę można smażyć razem z kurczakiem i czosnkiem, wstępnie drobno posiekać.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 2 g
tłuszcze 38 % 3 g
węglowodany 38 % 3 g
44 kcal
IG: 75 / 25 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby ugotować zupę z kurczakiem i makaronem, potrzebujemy: kurczak lub dowolne jego części, w moim przypadku jest to filet z kurczaka. I ziemniaki; marchew; mała cebula; makaron; czosnek; olej roślinny; pietruszka (opcjonalnie); czarny pieprz i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli masz całego kurczaka, musisz go pokroić. W moim przypadku filet z kurczaka umyć, osuszyć, usunąć folie. Pokrój mięso w średnią kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Obierz marchewki i pokrój na małe kawałki. Cebulę obrać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Czosnek obrać i drobno posiekać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W rondlu z grubym dnem podgrzej olej roślinny. Ułóż kawałki kurczaka i czosnek. Smażyć, mieszając, 2 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj ziemniaki i marchewkę. Smażyć jeszcze 1 minutę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej gorącą wodę. Dodaj całą cebulę. Dodaj sól i pieprz, wszystko wymieszaj. Doprowadzić do wrzenia i gotować zupę na małym ogniu przez około 30 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj makaron. Gotuj przez około 7 minut, aż makaron się ugotuje. Na koniec możesz dodać suszoną pietruszkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej zupę z kurczaka na talerze i podawaj. Smacznego!

W niektórych krajach danie jest podawane zarówno na zimno, jak i na gorąco, zmieniając składniki i bazę bulionu według własnego uznania. Najbardziej niezwykłe wersje zup przygotowywane są w krajach wschodnich: do zwykłego makaronu dodaje się wodorosty, owoce morza, sok cytrusowy, ogórki, kostki tłuszczu, a nawet gruszki.
w Rosji często gotuje się taką zupę z kurczakiem i jajkiem lub tylko żółtkami; podczas serwowania dodaje się je do zupy już ugotowane. Aby zupa z makaronem była bardziej sycąca i grubsza, często gotuje się ją z ziemniakami lub warzywami, opcjonalnie dodając smażone grzyby.
aby bulion był bardziej satysfakcjonujący, oprócz fileta z kurczaka można dodać części kurczaka na kości, na przykład skrzydła, szyjki. To prawda, że będziesz musiał gotować zupę trochę dłużej, ponieważ mięso w pobliżu kości potrzebuje więcej czasu, aby osiągnąć pełną gotowość. Lub wcześniej ugotuj bulion na kościach kurczaka. Wyrzuć kości, mięso, jeśli jest, zostaw, odcedź bulion. I gotuj zupę na bazie tego bulionu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Makaron - 135   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy