skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby ugotować zupę z kurczakiem i makaronem, potrzebujemy: kurczak lub dowolne jego części, w moim przypadku jest to filet z kurczaka. I ziemniaki; marchew; mała cebula; makaron; czosnek; olej roślinny; pietruszka (opcjonalnie); czarny pieprz i sól.
Krok 2:
Jeśli masz całego kurczaka, musisz go pokroić. W moim przypadku filet z kurczaka umyć, osuszyć, usunąć folie. Pokrój mięso w średnią kostkę.
Krok 3:
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Obierz marchewki i pokrój na małe kawałki. Cebulę obrać.
Krok 4:
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Krok 5:
W rondlu z grubym dnem podgrzej olej roślinny. Ułóż kawałki kurczaka i czosnek. Smażyć, mieszając, 2 minuty.
Krok 6:
Dodaj ziemniaki i marchewkę. Smażyć jeszcze 1 minutę.
Krok 7:
Wlej gorącą wodę. Dodaj całą cebulę. Dodaj sól i pieprz, wszystko wymieszaj. Doprowadzić do wrzenia i gotować zupę na małym ogniu przez około 30 minut.
Krok 8:
Dodaj makaron. Gotuj przez około 7 minut, aż makaron się ugotuje. Na koniec możesz dodać suszoną pietruszkę.
Krok 9:
Wlej zupę z kurczaka na talerze i podawaj. Smacznego!
W niektórych krajach danie jest podawane zarówno na zimno, jak i na gorąco, zmieniając składniki i bazę bulionu według własnego uznania. Najbardziej niezwykłe wersje zup przygotowywane są w krajach wschodnich: do zwykłego makaronu dodaje się wodorosty, owoce morza, sok cytrusowy, ogórki, kostki tłuszczu, a nawet gruszki.
w Rosji często gotuje się taką zupę z kurczakiem i jajkiem lub tylko żółtkami; podczas serwowania dodaje się je do zupy już ugotowane. Aby zupa z makaronem była bardziej sycąca i grubsza, często gotuje się ją z ziemniakami lub warzywami, opcjonalnie dodając smażone grzyby.
aby bulion był bardziej satysfakcjonujący, oprócz fileta z kurczaka można dodać części kurczaka na kości, na przykład skrzydła, szyjki. To prawda, że będziesz musiał gotować zupę trochę dłużej, ponieważ mięso w pobliżu kości potrzebuje więcej czasu, aby osiągnąć pełną gotowość. Lub wcześniej ugotuj bulion na kościach kurczaka. Wyrzuć kości, mięso, jeśli jest, zostaw, odcedź bulion. I gotuj zupę na bazie tego bulionu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Makaron - 135 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g