skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw musisz umyć marchewki i seler. Obierz marchewki i cebulę. Odetnij nieużywaną białą część z selera (miałem bardzo młode rośliny, więc stosy są dwa). Grubo posiekaj marchewki i cebulę. Umieść warzywa na gorącej, suchej patelni i piecz, aż lekko się zwęgli.
Krok 2:
Po pięciu do siedmiu minutach pieczenia Odwróć warzywa na drugą stronę i piecz przez kolejne pięć minut.
Krok 3:
Przenieś warzywa do rondla o pojemności co najmniej trzech litrów.
Krok 4:
Filety cielęce umyć i uwolnić z folii, jeśli są dostępne. Przenieś mięso na patelnię i zalej dwoma litrami wrzącej wody. Dodaj liść laurowy. Gotuj mięso na małym ogniu przez godzinę, okresowo usuwając powstałą pianę. Dziesięć minut przed gotowaniem cielęciny posolić mięso do smaku. Wyjmij gotowe mięso z bulionu i ostudź.
Krok 5:
Umyj jajka w ciepłej wodzie. Oddziel białka od żółtek. Białka nie będą potrzebne. Za pomocą blendera zanurzeniowego ubij żółtka na puszystą masę. Masa powinna nieznacznie zwiększyć objętość i rozjaśnić się.
Krok 6:
Wyciśnij jedną łyżkę soku z cytryny do sosu i dodaj łyżkę wytrawnego białego wina.
Krok 7:
W cienkim strumieniu wprowadź oliwę z oliwek, równolegle ubijając bazę majonezu za pomocą blendera zanurzeniowego.
Krok 8:
Masa powinna dobrze zgęstnieć.
Krok 9:
Dodaj połowę filetów anchois do bazy majonezowej. Dla mnie ta ilość okazała się wystarczająca, ale tutaj jest kwestia gustu, jeśli naprawdę lubisz sardele, możesz dodać więcej.
Krok 10:
A ostatnim etapem jest tuńczyk w puszce. Nie miałem filetów, ale kawałki, więc wcześniej usunąłem grzbiety i duże kości z ryby.
Krok 11:
Za pomocą blendera dokładnie wymieszaj sos, aż będzie gładki.
Krok 12:
Schłodzoną pachnącą cielęcinę pokrój w jak najcieńsze plasterki i ułóż na półmisku. Na wierzchu obficie dopraw danie majonezem z tuńczyka i udekoruj świeżą rukolą i krążkami czerwonej cebuli. Niezbędnym składnikiem tego dania są kapary. Dodaje się je do smaku na wierzchu.
nie myśl, że Włosi używają świeżego tuńczyka zamiast konserwy. Bynajmniej. Do tego dania potrzebny jest smak ryb w puszkach.
dlatego myślę, że zimna przekąska, taka jak Vitello tonnato, przygotowana według tego przepisu, jest jak najbardziej zbliżona do oryginału.
nie trzeba dodawać, że taka przekąska to po prostu eksplozja smaku! Zdecydowanie warto spróbować.
smacznego i niezapomnianych wrażeń smakowych!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Kapary w puszkach - 23 kcal/100g
- Kapary - 23 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g
- Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96 kcal/100g