skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj i odmierz produkty. Śmietankę należy przyjmować o maksymalnej zawartości tłuszczu, w przeciwnym razie krem nie zostanie pobity. Schłodź je przed gotowaniem. Jaja nie będziemy poddawać obróbce cieplnej, więc musisz mieć pewność co do ich świeżości.
Krok 2:
Na samym początku zaparzamy kawę, rozpuszczając łyżkę rozpuszczalnej w gorącej wodzie. Będzie musiał ostygnąć. Warzę w kubku, a następnie wlewam do talerza.
Krok 3:
Jajka należy podzielić na żółtka i białka. Podziel tak ostrożnie, jak to możliwe, jeśli przynajmniej kropla żółtka dostanie się do białka, może się nie ubić. Naczynia powinny być również czyste i suche.
Krok 4:
Zaczynamy ubijać białka, dodając szczyptę soli. Sól pomaga w ubijaniu białek. Ubijam mikserem z dużą prędkością, aż osiągną stabilne szczyty.
Krok 5:
Następnie musisz ubić śmietanę. Powinny dobrze zgęstnieć. Ale bądź ostrożny, jeśli ciężka śmietana zostanie ubita zbyt długo, zacznie zamieniać się w masło i rozpadnie się.
Krok 6:
Następnie ubij żółtka z cukrem, aż staną się białe.
Krok 7:
Dodaj ubite żółtka do śmietany, dobrze wymieszaj. Krem stanie się płynny, nie bój się.
Krok 8:
Teraz dodaj białka do kremu i zacznij mieszać bardzo ostrożnie, ruchami od dołu do góry. Działamy delikatnie, w przeciwnym razie białka odpadną.
Krok 9:
Krem jest gotowy. Możesz dodać jakieś aromaty, esencję waniliową lub migdałową, będzie jeszcze smaczniejsza.
Krok 10:
Robię porcje tiramisu. Ciasteczka zanurzam na sekundę w schłodzonej kawie i rozprowadzam pierwszą warstwą. Nie trzymaj go długo w kawie, zmięknie i zamieni się w owsiankę.
Krok 11:
Następnie wlej warstwę kremu.
Krok 12:
Ponownie wkładam ciasteczka.
Krok 13:
I znowu krem. Teraz nasze tiramisu musi być dobrze schłodzone, odstawić na co najmniej dwie godziny w lodówce. Przed podaniem posyp tiramisu proszkiem kakaowym przez sitko.
krem przygotowany według tego przepisu okazuje się bardziej płynny niż krem mascarpone. Dlatego nie możesz pięknie pokroić tiramisu, weź pod uwagę ten niuans. Lepiej zrób to tak jak ja, w porcjach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal / 100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Kawa rozpuszczalna - 94 kcal/100g
- Savoyardi - 378 kcal/100g