Tiramisu bez mascarpone

jeśli nagle nie znalazłeś mascarpone w sklepie. Tiramisu to ostatnio bardzo popularny deser. Ale czasami nie można kupić kremowego sera mascarpone do jego przygotowania. Przepis na tiramisu bez mascarpone wykorzystuje krem na bazie bitej śmietany. Okazuje się bardzo podobny w smaku i wyglądzie. Udekoruj tiramisu, podając jagodami lub startą czekoladą. Bardzo smaczne jest podanie go do kawy.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 26 % 12 g
węglowodany 64 % 30 g
252 kcal
IG: 3 / 59 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj i odmierz produkty. Śmietankę należy przyjmować o maksymalnej zawartości tłuszczu, w przeciwnym razie krem nie zostanie pobity. Schłodź je przed gotowaniem. Jaja nie będziemy poddawać obróbce cieplnej, więc musisz mieć pewność co do ich świeżości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na samym początku zaparzamy kawę, rozpuszczając łyżkę rozpuszczalnej w gorącej wodzie. Będzie musiał ostygnąć. Warzę w kubku, a następnie wlewam do talerza.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajka należy podzielić na żółtka i białka. Podziel tak ostrożnie, jak to możliwe, jeśli przynajmniej kropla żółtka dostanie się do białka, może się nie ubić. Naczynia powinny być również czyste i suche.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zaczynamy ubijać białka, dodając szczyptę soli. Sól pomaga w ubijaniu białek. Ubijam mikserem z dużą prędkością, aż osiągną stabilne szczyty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie musisz ubić śmietanę. Powinny dobrze zgęstnieć. Ale bądź ostrożny, jeśli ciężka śmietana zostanie ubita zbyt długo, zacznie zamieniać się w masło i rozpadnie się.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie ubij żółtka z cukrem, aż staną się białe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj ubite żółtka do śmietany, dobrze wymieszaj. Krem stanie się płynny, nie bój się.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz dodaj białka do kremu i zacznij mieszać bardzo ostrożnie, ruchami od dołu do góry. Działamy delikatnie, w przeciwnym razie białka odpadną.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Krem jest gotowy. Możesz dodać jakieś aromaty, esencję waniliową lub migdałową, będzie jeszcze smaczniejsza.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Robię porcje tiramisu. Ciasteczka zanurzam na sekundę w schłodzonej kawie i rozprowadzam pierwszą warstwą. Nie trzymaj go długo w kawie, zmięknie i zamieni się w owsiankę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie wlej warstwę kremu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ponownie wkładam ciasteczka.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    I znowu krem. Teraz nasze tiramisu musi być dobrze schłodzone, odstawić na co najmniej dwie godziny w lodówce. Przed podaniem posyp tiramisu proszkiem kakaowym przez sitko.

krem przygotowany według tego przepisu okazuje się bardziej płynny niż krem mascarpone. Dlatego nie możesz pięknie pokroić tiramisu, weź pod uwagę ten niuans. Lepiej zrób to tak jak ja, w porcjach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal / 100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Kawa rozpuszczalna - 94   kcal/100g
  • Savoyardi - 378   kcal/100g

Podobne przepisy