makaron Bolognese klasyczny

oryginalny, najlepszy, święto każdego dnia! Makaron Bolognese-klasyczny przepis kuchni włoskiej, to połączenie każdego rodzaju makaronu z gęstym sosem pomidorowo-mięsnym. Zestaw składników dla Bolognese jest prosty i minimalny, takie produkty są w lodówce każdej rodziny.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 6 g
tłuszcze 26 % 9 g
węglowodany 56 % 19 g
182 kcal
IG: 16 / 84 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczny makaron Bolognese? Przygotuj jedzenie. Wziąłem spaghetti, ale możesz wziąć absolutnie dowolny makaron, najważniejsze jest to, że są z pszenicy durum. Mięso mielone pasuje do każdego mięsa, mam mieszankę wołowiny i wieprzowiny. Makaron z mieloną wołowiną będzie miał mniej kalorii, z mielonym kurczakiem-lżejszy, a także niezbyt kaloryczny. Możesz samodzielnie ugotować mięso mielone lub użyć gotowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj sos mięsny. Jak zrobić sos? Umyj i obierz marchewki i cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, możesz pokroić w kostkę. Drobno posiekaj cebulę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej dowolny olej roślinny do smażenia. Dodaj posiekaną cebulę i marchewkę. Ciągle mieszając smaż je, aż będą półprzezroczyste, około 5 minut. Dodaj schłodzone lub rozmrożone mięso mielone i sól. Dobrze wymieszaj, rozbijając duże grudki mielonego mięsa. Smaż mięso mielone z warzywami przez około 15 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Usuń skórki z pomidorów. Aby to zrobić, wykonaj nacięcie w poprzek na każdym i zalej wrzącą wodą przez 2 minuty. następnie przenieś je do zimnej wody. Od nagłej różnicy temperatur skóra jest łatwo i szybko usuwana ostrym nożem. Drobno posiekaj obrane pomidory. Wyślij je na patelnię do smażenia warzyw z mięsem mielonym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj tam koncentrat pomidorowy i przyprawy: suszoną bazylię i pietruszkę (latem możesz użyć świeżych ziół, okaże się jeszcze smaczniejszy), czarny mielony pieprz. Dobrze wymieszaj. Wlej szklankę przegotowanej czystej wody, ponownie wymieszaj. Zmniejsz ogień do niskiego i gotuj sos na wolnym ogniu przez około 25 minut. Obierz i posiekaj czosnek, dodaj go na patelnię z sosem. Gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ugotuj makaron. Jak gotować makaron? Zagotuj osoloną wodę w rondlu, wrzuć do niej spaghetti. Gotuj je, aż będą al dente (gdy pozostaną trochę jędrne) w czasie wskazanym na opakowaniu. Spuść wodę. Na patelni ze spaghetti dodaj trochę oleju roślinnego (najlepiej oliwy z oliwek), wymieszaj, aby makaron się nie sklejał. Na talerzu połóż makaron, na nim sos boloński. Możesz dodać starty ser i zioła.

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Spaghetti - 338   kcal/100g

Podobne przepisy