skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczny makaron Bolognese? Przygotuj jedzenie. Wziąłem spaghetti, ale możesz wziąć absolutnie dowolny makaron, najważniejsze jest to, że są z pszenicy durum. Mięso mielone pasuje do każdego mięsa, mam mieszankę wołowiny i wieprzowiny. Makaron z mieloną wołowiną będzie miał mniej kalorii, z mielonym kurczakiem-lżejszy, a także niezbyt kaloryczny. Możesz samodzielnie ugotować mięso mielone lub użyć gotowego.
Krok 2:
Przygotuj sos mięsny. Jak zrobić sos? Umyj i obierz marchewki i cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, możesz pokroić w kostkę. Drobno posiekaj cebulę.
Krok 3:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej dowolny olej roślinny do smażenia. Dodaj posiekaną cebulę i marchewkę. Ciągle mieszając smaż je, aż będą półprzezroczyste, około 5 minut. Dodaj schłodzone lub rozmrożone mięso mielone i sól. Dobrze wymieszaj, rozbijając duże grudki mielonego mięsa. Smaż mięso mielone z warzywami przez około 15 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Krok 4:
Usuń skórki z pomidorów. Aby to zrobić, wykonaj nacięcie w poprzek na każdym i zalej wrzącą wodą przez 2 minuty. następnie przenieś je do zimnej wody. Od nagłej różnicy temperatur skóra jest łatwo i szybko usuwana ostrym nożem. Drobno posiekaj obrane pomidory. Wyślij je na patelnię do smażenia warzyw z mięsem mielonym.
Krok 5:
Dodaj tam koncentrat pomidorowy i przyprawy: suszoną bazylię i pietruszkę (latem możesz użyć świeżych ziół, okaże się jeszcze smaczniejszy), czarny mielony pieprz. Dobrze wymieszaj. Wlej szklankę przegotowanej czystej wody, ponownie wymieszaj. Zmniejsz ogień do niskiego i gotuj sos na wolnym ogniu przez około 25 minut. Obierz i posiekaj czosnek, dodaj go na patelnię z sosem. Gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut.
Krok 6:
Ugotuj makaron. Jak gotować makaron? Zagotuj osoloną wodę w rondlu, wrzuć do niej spaghetti. Gotuj je, aż będą al dente (gdy pozostaną trochę jędrne) w czasie wskazanym na opakowaniu. Spuść wodę. Na patelni ze spaghetti dodaj trochę oleju roślinnego (najlepiej oliwy z oliwek), wymieszaj, aby makaron się nie sklejał. Na talerzu połóż makaron, na nim sos boloński. Możesz dodać starty ser i zioła.
jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Spaghetti - 338 kcal/100g