krem z białek do ciasta

delikatny, puszysty i stabilny krem do dekoracji wypieków. Używam kremu z białek jaj, najczęściej do dekoracji ciast.Z niego możesz zrobić różne kwiaty,falbany, loki.Jest pyszny, słodki i dobrze trzyma swój kształt. Ale nie nadaje się do warstwy ciast biszkoptowych, ponieważ w ogóle ich nie nasyca.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 95 % 55 g
231 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować krem, przygotuj niezbędne składniki. Zwykle przygotowuję taki krem na podstawie proporcji 1 białka, 30 gramów wody i 80 gramów cukru. W tym przypadku przygotowuję potrójną porcję, która wystarczy do dekoracji 2-kilogramowego ciasta o średnicy 20 centymetrów. Jajka użyj kategorii C1 lub C0. Jeśli weźmiesz mniejszy, krem będzie płynny, ponieważ będzie dużo syropu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ostrożnie oddziel białka od żółtek, aby żółtko nie dostało się do białek, w przeciwnym razie mogą się nie ubić. Weź głęboką miskę, ponieważ krem powiększy się. Umieść białka w misce z kremem i zacznij ubijać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz wodę z cukrem równolegle, podpal i zagotuj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy syrop cukrowy się zagotuje, dodaj do niego trochę kwasu cytrynowego(kilka szczypt). Jest to konieczne, aby gotowy krem nie był kandyzowany i przechowywany dłużej. Gotuj syrop, aż osiągnie temperaturę 120 stopni. Jeśli nie masz termometru kuchennego, wlej kroplę syropu cukrowego do zimnej wody. Jeśli możesz zwinąć kulkę z tej kropli, Syrop jest gotowy. Jeśli nie, gotuj więcej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij białka na twarde szczyty. Powinny dobrze zachować swój kształt. Lepiej jest ubijać lekką dyszą, taką jak trzepaczka na wysokich obrotach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nie przestając ubijać, wlej wrzący syrop cukrowy cienkim strumieniem wzdłuż krawędzi miski. Staraj się nie dostać na łopatki trzepaczki, ponieważ syrop na nich zamieni się w karmel. Nie potrzebujemy tego. Powinien być równomiernie rozprowadzony na ubitych białkach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubijaj śmietanę przez 3-5 minut, aby trochę ostygła. Podczas ubijania krem znacznie zwiększy swoją objętość i stanie się nieco błyszczący. A poza tym doskonale utrzyma swój kształt. Użyj takiego kremu do dekoracji ciast, napełniania rurek lub koszy. Można go zabarwić na dowolny kolor za pomocą barwnika spożywczego.

ten krem najlepiej stosować natychmiast po ugotowaniu, ponieważ po staniu staje się porowaty. Nie odbija się to na gotowych produktach, ale ich dekorowanie staje się niewygodne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy