makaron udon z sosem z kurczaka teriyaki i warzywami

jasne, lekkie, nieporównywalnie smaczne danie kuchni japońskiej! Ugotuj makaron udon z kurczakiem i warzywami w sosie teriyaki, a zakochasz się w tym daniu za pierwszym razem! Jest szybki i niezwykle łatwy w przygotowaniu. Można go przygotować na rodzinną lub romantyczną kolację!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 11 g
tłuszcze 23 % 9 g
węglowodany 49 % 19 g
188 kcal
IG: 37 / 63 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić udon z kurczakiem i warzywami? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Kurczaka można zastąpić wieprzowiną lub wołowiną, a warzywa wybrać według własnego gustu i dodać na przykład cukinię, bakłażana i tak dalej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, czosnek, marchewkę i imbir. Paprykę przekrój na pół, usuń nasiona z rdzeniem. Spłucz wszystko pod bieżącą zimną wodą i osusz serwetkami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj i osusz pierś z kurczaka. Pokrój mięso w cienkie paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj cebulę w drobną kostkę, paprykę w cienkie paski i zetrzyj marchewkę na krajarce do koreańskich sałatek lub pokrój ręcznie na cienkie, długie kostki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj imbir ostrym nożem. Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż imbir na średnim ogniu przez około minutę. Pamiętaj, aby ciągle mieszać, aby się nie przypalił. Jaką patelnię lepiej wziąć do gotowania? Idealna jest patelnia wok lub zwykła z wysokimi krawędziami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyślij kurczaka do smażenia. Gotuj, mieszając, przez około pięć minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W tym czasie ugotuj makaron udon, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij cebulę na patelnię, smaż z kurczakiem przez kolejną minutę lub dwie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następna jest kolejka marchewki. Dodaj i gotuj przez dwie minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyślij paprykę do wszystkich składników i smaż przez około minutę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj drobno posiekany czosnek, sos sojowy i sos teriyaki na patelnię. W razie potrzeby na tym etapie można użyć chili. Wszystko wymieszaj, przykryj i gotuj na małym ogniu przez minutę lub dwie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wrzuć gotowy makaron do durszlaka. Wyślij ją na patelnię.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Przykryj i gotuj wszystko razem przez kolejną minutę. Spróbuj gotowego dania, jeśli brakuje Ci jakiegoś składnika, dodaj go (sól, pieprz itp.).

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    W razie potrzeby posyp makaron z kurczakiem świeżymi ziołami i sezamem. Podaj!

szczypiorek bardzo dobrze łączy się z makaronem i kurczakiem. Jeśli masz kilka piór cebuli, dodaj je do gotowego naczynia, po pokrojeniu na małe kawałki.

smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Makaron Udon - 337   kcal/100g
  • Sos Teriyaki - 89   kcal/100g

Podobne przepisy