skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić udon z kurczakiem i warzywami? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Kurczaka można zastąpić wieprzowiną lub wołowiną, a warzywa wybrać według własnego gustu i dodać na przykład cukinię, bakłażana i tak dalej.
Krok 2:
Obierz cebulę, czosnek, marchewkę i imbir. Paprykę przekrój na pół, usuń nasiona z rdzeniem. Spłucz wszystko pod bieżącą zimną wodą i osusz serwetkami.
Krok 3:
Umyj i osusz pierś z kurczaka. Pokrój mięso w cienkie paski.
Krok 4:
Posiekaj cebulę w drobną kostkę, paprykę w cienkie paski i zetrzyj marchewkę na krajarce do koreańskich sałatek lub pokrój ręcznie na cienkie, długie kostki.
Krok 5:
Posiekaj imbir ostrym nożem. Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż imbir na średnim ogniu przez około minutę. Pamiętaj, aby ciągle mieszać, aby się nie przypalił. Jaką patelnię lepiej wziąć do gotowania? Idealna jest patelnia wok lub zwykła z wysokimi krawędziami.
Krok 6:
Wyślij kurczaka do smażenia. Gotuj, mieszając, przez około pięć minut.
Krok 7:
W tym czasie ugotuj makaron udon, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 8:
Wyślij cebulę na patelnię, smaż z kurczakiem przez kolejną minutę lub dwie.
Krok 9:
Następna jest kolejka marchewki. Dodaj i gotuj przez dwie minuty.
Krok 10:
Wyślij paprykę do wszystkich składników i smaż przez około minutę.
Krok 11:
Dodaj drobno posiekany czosnek, sos sojowy i sos teriyaki na patelnię. W razie potrzeby na tym etapie można użyć chili. Wszystko wymieszaj, przykryj i gotuj na małym ogniu przez minutę lub dwie.
Krok 12:
Wrzuć gotowy makaron do durszlaka. Wyślij ją na patelnię.
Krok 13:
Wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Przykryj i gotuj wszystko razem przez kolejną minutę. Spróbuj gotowego dania, jeśli brakuje Ci jakiegoś składnika, dodaj go (sól, pieprz itp.).
Krok 14:
W razie potrzeby posyp makaron z kurczakiem świeżymi ziołami i sezamem. Podaj!
szczypiorek bardzo dobrze łączy się z makaronem i kurczakiem. Jeśli masz kilka piór cebuli, dodaj je do gotowego naczynia, po pokrojeniu na małe kawałki.
smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Makaron Udon - 337 kcal/100g
- Sos Teriyaki - 89 kcal/100g