skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić lody z mleka i cukru? Zaczniemy przygotowywać domowe lody z mleka, przygotowując wszystkie niezbędne składniki. Na szczęście wszystkie pochodzą z kategorii takich, które zawsze są w lodówce.
Krok 2:
Wlej mleko do rondla, włóż kawałek masła i umieść na kuchence na małym ogniu. Na tym etapie nie musimy go gotować-wystarczy go podgrzać.
Krok 3:
W międzyczasie wymieszaj cukier ze skrobią.
Krok 4:
Dodaj żółtka do cukru i delikatnie ubij masę widelcem.
Krok 5:
Wlej trochę mleka z patelni do mieszanki cukrowo-jajecznej,aby masa wyglądała jak płynna śmietana.
Krok 6:
Gdy mleko w rondlu się zagotuje, zdejmij je z ognia. I stopniowo dodawaj do niej mieszankę cukru i jajek, ciągle mieszając łyżką. Następnie ponownie podpal garnek i ponownie zagotuj jego zawartość.
Krok 7:
Zdejmij patelnię z ognia i zanurz ją w pojemniku z zimną wodą. Podczas gdy przyszłe lody stygną, ciągle mieszaj je łyżką.
Krok 8:
Gdy mieszanina osiągnie temperaturę pokojową, wlej ją do pojemnika z ciasno dopasowaną pokrywką i włóż do zamrażarki. Teraz co godzinę musisz wyjąć lody z lodówki i dokładnie wymieszać, aby równomiernie zamrozić. Obserwuj to bardzo uważnie, w przeciwnym razie smak produktu będzie inny.
Krok 9:
Po 4-5 godzinach (zależy to od mocy zamrażarki) pyszne domowe lody mleczne są gotowe!
Krok 10:
Teraz pozostaje tylko użyć łyżki do napełnienia pojemnika na lody i podania. Lody można ozdobić kawałkami owoców lub jagodami. Smacznego!
nigdy wcześniej nie próbowałem robić lodów w domu i, jak się okazało, na próżno. Łatwo jest zrobić taki ulubiony przysmak wszystkich, nawet bez specjalnej maszyny do lodów i foremek. Do robienia lodów używamy tylko zamrażarki. A jeśli dodasz różne jagody i owoce, po prostu nie możesz oderwać się od takiego deseru. A co najważniejsze-takie lody można bezpiecznie podawać nawet dzieciom, ponieważ nie ma w nich nic szkodliwego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g