lody z mleka i cukru

zafunduj sobie i swoim bliskim domowe pyszne! Lody z mleka i cukru to łatwy i niedrogi sposób na przygotowanie ulubionego deseru wszystkich z tego, co jest w lodówce. Technologia jest tak łatwa do nauczenia, że poradzi sobie z nią nawet dziecko!
AlinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 22 % 9 g
węglowodany 71 % 29 g
207 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić lody z mleka i cukru? Zaczniemy przygotowywać domowe lody z mleka, przygotowując wszystkie niezbędne składniki. Na szczęście wszystkie pochodzą z kategorii takich, które zawsze są w lodówce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mleko do rondla, włóż kawałek masła i umieść na kuchence na małym ogniu. Na tym etapie nie musimy go gotować-wystarczy go podgrzać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie wymieszaj cukier ze skrobią.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj żółtka do cukru i delikatnie ubij masę widelcem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej trochę mleka z patelni do mieszanki cukrowo-jajecznej,aby masa wyglądała jak płynna śmietana.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy mleko w rondlu się zagotuje, zdejmij je z ognia. I stopniowo dodawaj do niej mieszankę cukru i jajek, ciągle mieszając łyżką. Następnie ponownie podpal garnek i ponownie zagotuj jego zawartość.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zdejmij patelnię z ognia i zanurz ją w pojemniku z zimną wodą. Podczas gdy przyszłe lody stygną, ciągle mieszaj je łyżką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy mieszanina osiągnie temperaturę pokojową, wlej ją do pojemnika z ciasno dopasowaną pokrywką i włóż do zamrażarki. Teraz co godzinę musisz wyjąć lody z lodówki i dokładnie wymieszać, aby równomiernie zamrozić. Obserwuj to bardzo uważnie, w przeciwnym razie smak produktu będzie inny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po 4-5 godzinach (zależy to od mocy zamrażarki) pyszne domowe lody mleczne są gotowe!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz pozostaje tylko użyć łyżki do napełnienia pojemnika na lody i podania. Lody można ozdobić kawałkami owoców lub jagodami. Smacznego!

nigdy wcześniej nie próbowałem robić lodów w domu i, jak się okazało, na próżno. Łatwo jest zrobić taki ulubiony przysmak wszystkich, nawet bez specjalnej maszyny do lodów i foremek. Do robienia lodów używamy tylko zamrażarki. A jeśli dodasz różne jagody i owoce, po prostu nie możesz oderwać się od takiego deseru. A co najważniejsze-takie lody można bezpiecznie podawać nawet dzieciom, ponieważ nie ma w nich nic szkodliwego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy