kasza jaglana Mleczna w rondlu

bardzo smaczne i zdrowe śniadanie dla dzieci i dorosłych! Kasza jaglana w rondlu jest przygotowywana w prosty sposób. Ale są subtelności, bez znajomości których nie można uzyskać pysznej owsianki! Podawaj na śniadanie lub kolację, z sosami, jagodami, owocami.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 19 % 6 g
węglowodany 69 % 22 g
155 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować kaszę jaglaną? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Mleko biorę 2% tłuszczu. Właściwe proso ma piękny żółty kolor o przyjemnym aromacie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pierwszym krokiem jest przygotowanie prosa. W osobnej misce zalej kaszę jaglaną gorącą wodą i odstaw na 1-2 minuty. Jest to konieczne, aby proso nie było gorzkie w gotowej owsiance. Cienka folia pokrywająca każde ziarno zostanie zmyta gorącą wodą z prosa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie spuść gorącą wodę z prosa i opłucz proso jeszcze 2-3 razy w zimnej wodzie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mleko do rondla i dodaj cukier i szczyptę soli. Postaw garnek na ogniu i zagotuj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W gorącym mleku włóż przygotowane proso i mieszając, aż doprowadzić wszystko ponownie do wrzenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas mieszania gotuj proso w mleku na małym ogniu przez 10-12 minut. W tym czasie proso zacznie zwiększać swoją objętość. Przykryj garnek pokrywką i zdejmij owsiankę z ognia. Pozostaw do zaparzenia na 15 minut. Nie owijam patelni ciepłym kocem. Doskonale zaparzy się również na kuchence.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas infuzji, w gorącym mleku, proso całkowicie osiągnie wymaganą konsystencję i wchłonie prawie całe mleko.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Moim zdaniem owsianka okazuje się najbardziej pożądaną gęstością. Ziarna prosa nie są suche i nie ma nadmiaru mleka w owsiance. Ułóż gotową owsiankę na talerzach i dodaj trochę masła.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Będzie bardzo smaczne, jeśli dodasz kwaśne jagody do owsianki. Przyjemnie rozcieńczają słodycz owsianki. Smacznego!

do przygotowania owsianki można użyć mleka o dowolnej zawartości tłuszczu. Zdarza się, że gotuję owsiankę na domowym mleku bez dodawania wody. Jest bardzo smaczny i sycący. Ale jeśli chcesz uzyskać chudszą owsiankę, wymień część mleka na wodę. Wybierz proporcje według własnego gustu.

aby owsianka jaglana była smaczna, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru i sekretach gotowania kaszy jaglanej.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kasza jaglana - 335   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g

Podobne przepisy