naleśniki na kefirze z zieloną cebulą i jajkiem

bujne, miękkie i pyszne, na śniadanie, na kolację, dla gości! Placki kefirowe z zieloną cebulą i jajkiem można przygotować na obiad i podawać z zupą zamiast chleba. Są również świetne jako lekka przekąska w ciągu dnia. I jako przekąska na świątecznym stole jest całkiem odpowiednia.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 8 g
tłuszcze 20 % 8 g
węglowodany 61 % 25 g
204 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić naleśniki na kefirze z zieloną cebulą i jajkiem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Dwa jajka gotować wcześniej we wrzącej wodzie przez 7-8 minut. Następnie odcedź gorącą wodę i schłodź jajka w zimnej wodzie. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby zrobić ciasto, połącz kefir z sodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jajko, cukier i sól. Wszystko wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie stopniowo wprowadzaj przesianą mąkę. Nie musisz od razu wylewać całej mąki. W ilości mąki kieruj się pożądaną konsystencją ciasta. Im grubsze ciasto, tym grubsze będą gotowe naleśniki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugotowane jajka obierz i posiekaj nożem. Opłucz zieloną cebulę i drobno posiekaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekaną cebulę i jajka dodaj do miski do ciasta i wszystko wymieszaj. Gotowe ciasto na naleśniki jest dość grube. To z gęstego ciasta powstają bujne naleśniki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i łyżką rozłóż trochę ciasta. Gotuj placki na małym ogniu z obu stron, aby miały czas na pieczenie w środku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Placki zrumienią się i zmienią kolor na złoty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Usuń gotowe naleśniki na ręczniku papierowym, aby usunąć z nich nadmiar oleju. Pyszne naleśniki z zieloną cebulą i jajkiem są gotowe! Uzupełnij je kwaśną śmietaną i podawaj. Smacznego!

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"  

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy