kompot z dżemu i jabłek

pyszny napój na każdą porę roku! Przygotowanie kompotu z dżemu jest o wiele łatwiejsze niż myślisz. Aby napój był smaczny, musisz wykonać pewne subtelności gotowania. Chcę ci o nich opowiedzieć. I możesz uzupełnić taki kompot świeżymi jabłkami.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 13 g
52 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić kompot, dobrze umyj jabłka i pokrój na 4 części. Usuń z nich rdzeń.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój jabłka na małe kliny, włóż do przygotowanej patelni i zalej wodą. Postaw garnek na ogniu i zagotuj. Gotuj przez 5 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj dowolny dżem do garnka z jabłkami. Używam dżemu truskawkowego. Mam w nim jagody gotowane i zachowane jako całość. Dostępny syrop wystarczy na kompot.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj trochę kwasu cytrynowego. Jest to konieczne, aby napój nie był mdły słodki. Kwas cytrynowy normalizuje jego smak. Spróbuj posmakować. Jeśli kompot nie jest wystarczająco słodki-dodaj trochę cukru. Doprowadź wszystko do wrzenia i zdejmij z ognia. Przykryj garnek pokrywką i odstaw na około 15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odcedź gotowy kompot i wlej do karafki. Miłego poczęstunku!

jeśli masz puste miejsca na dżem, które kosztują już kilka, nie spiesz się, aby je wyrzucić. Z nich można zrobić bardzo smaczny, codzienny napój - kompot.
do kompotu najlepiej użyć dżemu, w którym jest wystarczająca ilość syropu, a miąższ owoców nie jest ugotowany. W przeciwnym razie będziesz musiał bardzo dokładnie przefiltrować kompot, aby stał się przezroczysty.
przygotowanie takiego kompotu jest zwykle poszukiwane, gdy zebrany kompot w słoikach już się skończył, a sezon świeżych jagód i owoców jeszcze się nie rozpoczął.
jeśli po prostu zmieszasz dżem z wodą, na powierzchni pojawi się mętna pianka, co nie jest zbyt przyjemne, czysto estetyczne. Dlatego zalecam jednak doprowadzenie go do wrzenia.
aby dodać kompotowi pikantny smak, podczas gotowania dodaj do niego trochę cynamonu, goździków, kardamonu. Po prostu nie wkładaj wszystkiego na raz,aby nie zatkać podstawowego aromatu i smaku. Wystarczy 1-2 dodatkowe składniki.
jeśli używasz różnych rodzajów dżemu, zawsze możesz uzyskać nowy smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy