ciasto Bounty Coconut Chocolate Biscuit

deser czekoladowy o egzotycznym smaku kokosa. Nazwa ciasta mówi sama za siebie, ponieważ wygląda jak batonik Bounty. Namoczone ciasta czekoladowe, nadzienie z wiórków kokosowych i polewa czekoladowa. Deser tak drażni nos swoim czekoladowym smakiem, że po prostu nie można się oprzeć!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 38 % 21 g
węglowodany 50 % 28 g
314 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić biszkopt czekoladowy na ciasto kokosowe Bounty, potrzebujesz: jajek, cukru, mąki, kakao, soli, waniliny. Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz mąkę, kakao, wanilinę i dobrze przesiać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ostrożnie podziel jajka na białka i żółtka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij żółtka z połową normy cukru mikserem z maksymalną prędkością, aż uzyska gęstą żółtą masę. Dokładnie umyj mikser, dobrze wysusz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij białka z minimalną prędkością miksera, aż osiągną miękkie szczyty, stopniowo zwiększając prędkość. W małych porcjach dodaj cukier, nie przerywając ubijania. Ubij białka na ciasne szczyty. Pod koniec ubijania dodaj sól, aby uzyskać stabilność masy białkowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj ubite białka do żółtek w małych porcjach, delikatnie mieszając od góry do dołu, aby masa jajeczna została wzbogacona pęcherzykami powietrza.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do puszystej masy jajecznej przesiej mąkę zmieszaną z kakao i wanilią.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mieszaj płynnymi ruchami od góry do dołu, aż grudki będą gładkie i znikną.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Powinno zrobić gładkie, przewiewne ciasto czekoladowe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Użyłam formy o średnicy 22 cm. spód formy do pieczenia wyłożyć pergaminem, w razie potrzeby posmarować masłem. Użyłem silikonowanego pergaminu, więc nie smarowałem. Boki formy nie muszą być smarowane. Biszkopt podczas pieczenia będzie się unosił i jakby & quot; przylgnął & quot; do krawędzi.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut. Przez pierwsze 25 minut nie otwieraj piekarnika, aby biszkopt się nie osiadł. Sprawdź gotowość drewnianym patyczkiem. Jeśli jest suchy, biszkopt jest gotowy. Gotowy biszkopt niech całkowicie ostygnie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Do nadzienia kokosowego potrzebujesz: wiórków kokosowych, cukru, masła, mleka. Do glazury potrzebujesz ciemnej czekolady i mleka, a do namaczania ciast do picia śmietany. Do dekoracji można zostawić trochę wiórków kokosowych.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Do nadzienia w rondlu połącz mleko, cukier, masło. Na średnim ogniu, mieszając, doprowadzić masę do rozpuszczenia cukru i masła.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj płatki kokosowe, wymieszaj. Na małym ogniu, często mieszając, utrzymuj masę przez około 10 minut, aż zgęstnieje. Zdejmij patelnię z nadzieniem z ognia, ostudź.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pokrój biszkopt ostrym nożem poziomo na 2 ciasta.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Każde ciasto jest dobrze nasączone śmietaną.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Złóż ciasto. Umieść dolne ciasto na talerzu. Na wierzch równomiernie ułóż schłodzone nadzienie Kokosowe.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Przykryj drugim ciastem, lekko dociśnij. Włóż ciasto do lodówki na godzinę. Po nałożeniu lukru na schłodzone ciasto lepiej się położy.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Do glazury plasterki czekolady zalej mlekiem. W łaźni wodnej przy ciągłym mieszaniu doprowadzić masę do jednorodności. Możesz po prostu wlać czekoladę gorącym mlekiem i dokładnie wymieszać, aż uzyskasz gładką masę czekoladową.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Przykryj wierzch i boki ciasta lukrem. Udekoruj płatkami kokosowymi lub jak sugeruje wyobraźnia. Umieść ciasto na 5-6 godzin w lodówce, aby było dobrze namoczone. Pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!

świeży biszkopt ma tendencję do kruszenia się po pokrojeniu na ciasta, dlatego lepiej pozostawić go na co najmniej 8 godzin. Zawsze pieczę biszkopt dzień wcześniej, a składam ciasto następnego dnia.

Czekolada do lukru musi być dobrej jakości bez dodatków.
lukier można przygotować według dowolnego innego przepisu, w tym przy użyciu kakao.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

jajka na ciasto biszkoptowe nie mogą być ubijane zbyt długo, ponieważ podczas długiego ubijania pęcherzyki powietrza opuszczają białko, co podnosi ciasto biszkoptowe podczas pieczenia. Powierzchnia jajek odpowiednio ubitych cukrem (przed dodaniem mąki) powinna być bujna, lekko żółtawa, z wieloma pęcherzykami powietrza. Jeśli masa okaże się biała i gęsta, taki biszkopt albo wzrośnie słabo, albo w ogóle się nie podniesie. A proszek do pieczenia w tym przypadku również nie uratuje sytuacji.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g

Podobne przepisy