skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić biszkopt czekoladowy na ciasto kokosowe Bounty, potrzebujesz: jajek, cukru, mąki, kakao, soli, waniliny. Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową.
Krok 2:
Połącz mąkę, kakao, wanilinę i dobrze przesiać.
Krok 3:
Ostrożnie podziel jajka na białka i żółtka.
Krok 4:
Ubij żółtka z połową normy cukru mikserem z maksymalną prędkością, aż uzyska gęstą żółtą masę. Dokładnie umyj mikser, dobrze wysusz.
Krok 5:
Ubij białka z minimalną prędkością miksera, aż osiągną miękkie szczyty, stopniowo zwiększając prędkość. W małych porcjach dodaj cukier, nie przerywając ubijania. Ubij białka na ciasne szczyty. Pod koniec ubijania dodaj sól, aby uzyskać stabilność masy białkowej.
Krok 6:
Dodaj ubite białka do żółtek w małych porcjach, delikatnie mieszając od góry do dołu, aby masa jajeczna została wzbogacona pęcherzykami powietrza.
Krok 7:
Do puszystej masy jajecznej przesiej mąkę zmieszaną z kakao i wanilią.
Krok 8:
Mieszaj płynnymi ruchami od góry do dołu, aż grudki będą gładkie i znikną.
Krok 9:
Powinno zrobić gładkie, przewiewne ciasto czekoladowe.
Krok 10:
Użyłam formy o średnicy 22 cm. spód formy do pieczenia wyłożyć pergaminem, w razie potrzeby posmarować masłem. Użyłem silikonowanego pergaminu, więc nie smarowałem. Boki formy nie muszą być smarowane. Biszkopt podczas pieczenia będzie się unosił i jakby & quot; przylgnął & quot; do krawędzi.
Krok 11:
Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut. Przez pierwsze 25 minut nie otwieraj piekarnika, aby biszkopt się nie osiadł. Sprawdź gotowość drewnianym patyczkiem. Jeśli jest suchy, biszkopt jest gotowy. Gotowy biszkopt niech całkowicie ostygnie.
Krok 12:
Do nadzienia kokosowego potrzebujesz: wiórków kokosowych, cukru, masła, mleka. Do glazury potrzebujesz ciemnej czekolady i mleka, a do namaczania ciast do picia śmietany. Do dekoracji można zostawić trochę wiórków kokosowych.
Krok 13:
Do nadzienia w rondlu połącz mleko, cukier, masło. Na średnim ogniu, mieszając, doprowadzić masę do rozpuszczenia cukru i masła.
Krok 14:
Dodaj płatki kokosowe, wymieszaj. Na małym ogniu, często mieszając, utrzymuj masę przez około 10 minut, aż zgęstnieje. Zdejmij patelnię z nadzieniem z ognia, ostudź.
Krok 15:
Pokrój biszkopt ostrym nożem poziomo na 2 ciasta.
Krok 16:
Każde ciasto jest dobrze nasączone śmietaną.
Krok 17:
Złóż ciasto. Umieść dolne ciasto na talerzu. Na wierzch równomiernie ułóż schłodzone nadzienie Kokosowe.
Krok 18:
Przykryj drugim ciastem, lekko dociśnij. Włóż ciasto do lodówki na godzinę. Po nałożeniu lukru na schłodzone ciasto lepiej się położy.
Krok 19:
Do glazury plasterki czekolady zalej mlekiem. W łaźni wodnej przy ciągłym mieszaniu doprowadzić masę do jednorodności. Możesz po prostu wlać czekoladę gorącym mlekiem i dokładnie wymieszać, aż uzyskasz gładką masę czekoladową.
Krok 20:
Przykryj wierzch i boki ciasta lukrem. Udekoruj płatkami kokosowymi lub jak sugeruje wyobraźnia. Umieść ciasto na 5-6 godzin w lodówce, aby było dobrze namoczone. Pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!
świeży biszkopt ma tendencję do kruszenia się po pokrojeniu na ciasta, dlatego lepiej pozostawić go na co najmniej 8 godzin. Zawsze pieczę biszkopt dzień wcześniej, a składam ciasto następnego dnia.
Czekolada do lukru musi być dobrej jakości bez dodatków.
lukier można przygotować według dowolnego innego przepisu, w tym przy użyciu kakao.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
jajka na ciasto biszkoptowe nie mogą być ubijane zbyt długo, ponieważ podczas długiego ubijania pęcherzyki powietrza opuszczają białko, co podnosi ciasto biszkoptowe podczas pieczenia. Powierzchnia jajek odpowiednio ubitych cukrem (przed dodaniem mąki) powinna być bujna, lekko żółtawa, z wieloma pęcherzykami powietrza. Jeśli masa okaże się biała i gęsta, taki biszkopt albo wzrośnie słabo, albo w ogóle się nie podniesie. A proszek do pieczenia w tym przypadku również nie uratuje sytuacji.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g