ciasto rybne z ryżem

rumiane i aromatyczne ciasto nadziewane ryżem i tuńczykiem. Pieczenie ciasta według tego przepisu jest przewiewne i luźne. Plus pyszne nadzienie. Ciasto okazuje się niesamowite w wyglądzie i smaku! Możesz to zobaczyć osobiście, decydując się na przygotowanie takiego ciasta dla siebie, swojej rodziny i przyjaciół. Gotuj na wakacje lub w dni powszednie, gdy tylko pojawi się chęć zjedzenia czegoś pysznego!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 9 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 53 % 20 g
195 kcal
IG: 5 / 20 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie ciasta. Lekko podgrzej kefir i wlej go do miski. Dodaj cukier i drożdże do kefiru, wymieszaj i odstaw na 5 minut, aby cukier się rozpuścił, a drożdże się rozproszyły.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej olej roślinny i dodaj sól, ponownie wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj połowę przygotowanej przesianej mąki, zacznij wyrabiać ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj resztę mąki i zagniataj gładkie ciasto na stole lekko posypanym mąką. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut na stole, przykryte ręcznikiem lub przenieś je do miski i przykryj folią spożywczą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotowanie nadzienia. Ryż myjemy w trzech wodach, aż będzie przezroczysty. Napełnij go zimną wodą (1:3), dodaj sól i gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Wyłącz ogień, przykryj patelnię pokrywką i pozwól ryżowi parzyć przez 10 minut. Gotowy ryż niech ostygnie. Jajka gotujemy na twardo przez 10 minut, chłodzimy w zimnej wodzie, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Umyj zieloną cebulę i posiekaj. Otwieramy puszkę z tuńczykiem i kładziemy konserwy na sitku, aby szkło płyn.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj ryż, tuńczyka, jajka i cebulę w misce. Sól nadzienia do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj okrągłe naczynie do pieczenia (mam dzieloną średnicę 16,5 cm) olejem roślinnym i włóż do niego ciasto, które wcześniej ugniatamy rękami na stole w duże ciasto. Zostawiamy boki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż nadzienie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zamknij ciasto bokami, dobrze ściskając je na środku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 20 minut. Posmaruj go żółtkiem zmieszanym z mlekiem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piec ciasto w piekarniku w 170 stopniach przez 30 minut. Wyjmij gotowe ciasto z formy. Jeśli piekarnik piecze nierównomiernie, po 15 minutach obróć ciasto o 180 stopni, aby uzyskać równomierny rumieniec.

zamiast tuńczyka w puszce możesz wziąć inne konserwy według własnego gustu lub zrobić ciasto z gotowanej czerwonej ryby: łososia, pstrąga, różowego łososia itp.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96   kcal/100g

Podobne przepisy