skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie ciasta. Lekko podgrzej kefir i wlej go do miski. Dodaj cukier i drożdże do kefiru, wymieszaj i odstaw na 5 minut, aby cukier się rozpuścił, a drożdże się rozproszyły.
Krok 2:
Wlej olej roślinny i dodaj sól, ponownie wymieszaj.
Krok 3:
Dodaj połowę przygotowanej przesianej mąki, zacznij wyrabiać ciasto.
Krok 4:
Dodaj resztę mąki i zagniataj gładkie ciasto na stole lekko posypanym mąką. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut na stole, przykryte ręcznikiem lub przenieś je do miski i przykryj folią spożywczą.
Krok 5:
Przygotowanie nadzienia. Ryż myjemy w trzech wodach, aż będzie przezroczysty. Napełnij go zimną wodą (1:3), dodaj sól i gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Wyłącz ogień, przykryj patelnię pokrywką i pozwól ryżowi parzyć przez 10 minut. Gotowy ryż niech ostygnie. Jajka gotujemy na twardo przez 10 minut, chłodzimy w zimnej wodzie, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Umyj zieloną cebulę i posiekaj. Otwieramy puszkę z tuńczykiem i kładziemy konserwy na sitku, aby szkło płyn.
Krok 6:
Wymieszaj ryż, tuńczyka, jajka i cebulę w misce. Sól nadzienia do smaku.
Krok 7:
Nasmaruj okrągłe naczynie do pieczenia (mam dzieloną średnicę 16,5 cm) olejem roślinnym i włóż do niego ciasto, które wcześniej ugniatamy rękami na stole w duże ciasto. Zostawiamy boki.
Krok 8:
Rozłóż nadzienie.
Krok 9:
Zamknij ciasto bokami, dobrze ściskając je na środku.
Krok 10:
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 20 minut. Posmaruj go żółtkiem zmieszanym z mlekiem.
Krok 11:
Piec ciasto w piekarniku w 170 stopniach przez 30 minut. Wyjmij gotowe ciasto z formy. Jeśli piekarnik piecze nierównomiernie, po 15 minutach obróć ciasto o 180 stopni, aby uzyskać równomierny rumieniec.
zamiast tuńczyka w puszce możesz wziąć inne konserwy według własnego gustu lub zrobić ciasto z gotowanej czerwonej ryby: łososia, pstrąga, różowego łososia itp.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96 kcal/100g