sos teriyaki w domu

popularny Azjatycki słodko-słony SOS! Dla tych, którzy preferują kuchnię japońską, a teriyaki to tradycyjny japoński sos, z pewnością trzyma w domu słoik tego wspaniałego sosu. Ale to bardzo interesujące, jak smakuje ten sos przygotowany w domu. Sprawdzić.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 5 % 3 g
węglowodany 89 % 50 g
138 kcal
IG: 69 / 0 / 31

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotujemy z wyprzedzeniem wszystkie niezbędne składniki do przygotowania sosu teriyaki. Teraz bierzemy patelnię z grubym dnem i podgrzewamy ją na średnim ogniu. Naprzemiennie na patelni układamy następujące składniki: sos sojowy, cukier trzcinowy, suszony imbir i suszony czosnek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie dodaj ocet winny, oliwę z oliwek i miód do istniejących składników.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W procesie gotowania sos jest stale mieszany drewnianą szpatułką, doprowadzając go do wrzenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź mały pojemnik lub szklankę, wlej wodę i powoli wlej skrobię ziemniaczaną. Dobrze wszystko wymieszaj. Wlej wodę skrobiową cienkim strumieniem na patelnię do pozostałych składników, wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pozostaw sos teriyaki do ostygnięcia na krótki czas. Zajmie to około 20 minut. Gdy sos trochę się podniesie, ostrożnie wlej go do małego szklanego słoika, zamknij szczelnie pokrywką i włóż do lodówki, gdzie przechowujemy przygotowany sos.

zalecenia dotyczące przepisu:
1.Podczas przygotowywania sosu może pozostać płynny. Po zdjęciu patelni z ognia i pozostawieniu jej na 10 minut sos będzie nadal gotował. Po ochłodzeniu gęstnieje. Również gęstość sosu można regulować, dodając więcej lub mniej skrobi podczas gotowania.
2.Do przygotowania sosu nie można użyć suchego imbiru i czosnku, ale świeżego. Wpływa to na smak samego sosu.

dlaczego warto zrobić sos teriyaki:
1.Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.
2.Podczas serwowania taki sos ozdobi i sprawi, że każde przygotowane danie będzie niezwykle apetyczne. Jeśli na przykład usmażysz kurczaka lub mięso w tym sosie, uzyska atrakcyjną karmelizowaną skórkę.
3.Sos teriyaki jest wszechstronny i nada każdemu daniu wyjątkowy słodko-słony smak.
4.Gotowane w domu z miłością jest zawsze lepsze niż kupione w sklepie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Proszek imbirowy - 335   kcal/100g

Podobne przepisy