skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować bezmięsną wegańską zupę grochową? Przygotuj jedzenie. Groszek jest odpowiedni dla każdego — suchy, mrożony, świeży. W przypadku różnych typów tylko czas gotowania będzie się różnić, a sama zasada pozostanie taka sama. Oprócz cebuli i marchwi do zupy można dodać pory, łodygi selera, czosnek. Bulion warzywny można zastąpić zwykłą wodą lub użyć tylko bulionu lub bulionu i wody razem. Wybierz suche przyprawy do smaku.
Krok 2:
Groszek do tej zupy nie musi być wcześniej moczony, ale jeśli chcesz, możesz to zrobić 8 godzin przed rozpoczęciem gotowania. Użyłem suchego groszku. Opłucz go dobrze w kilku wodach, aż będzie przezroczysty.
Krok 3:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Krok 4:
Umyj, obierz i pokrój marchewki w dowolny sposób. Możesz pokroić w kostkę, paski lub zetrzeć na grubej tarce, tak jak ja.
Krok 5:
Weź garnek, w którym ugotujesz zupę. Będziemy smażyć warzywa bezpośrednio na patelni, bardzo wygodne, nadmiar patelni się nie brudzi. Wlej do niego oliwę z oliwek, umieść na małym ogniu. Połóż cebulę, smaż ją, mieszając, przez kilka minut.
Krok 6:
Połóż marchewki na cebuli, dodaj suche przyprawy do smaku, włóż liść laurowy. Wziąłem Francuskie zioła prowansalskie, w ich składzie jest tymianek. Wymieszaj warzywa. Smaż wszystko razem na małym ogniu jeszcze przez kilka minut.
Krok 7:
Wlej groszek do garnka.
Krok 8:
Wlej bulion lub wodę. Dodaj sól i zmielony czarny pieprz.
Krok 9:
Zagotuj zupę i usuń pianę — podczas gotowania groszku jest jej dużo na początku. Spraw, aby ogień był mały, nie przykrywaj garnka pokrywką. Gotuj zupę, aż groszek zmięknie. Suchy groszek gotuje się przez około godzinę, świeży i mrożony mniej.
Krok 10:
Dostosuj gęstość i konsystencję zupy do swojego gustu. Jeśli wydaje ci się zbyt gęsty, wlej trochę wrzącej wody, zbyt płynnej - kontynuuj gotowanie. Moja zupa stała się bardzo gęsta po 40 minutach, ale groszek jeszcze się nie ugotował. Dodałem wrzącą wodę i gotowałem przez około pół godziny.
Krok 11:
Zupa rezultatem jest puree, bardzo aromatyczne, o bogatym pikantnym smaku. Podawaj na gorąco, bardzo dobrze pasują do niego grzanki i krakersy. Smacznego!
dobrze jest podawać taką zupę nie tylko ze zwykłym chlebem, ale także z krakersami, grzankami, tostami, niesłodzonymi krakersami. Daję linki do przepisów: grzanki czosnkowe , po prostu grzanki , domowe krakersy , krakersy .
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
do gotowania lepiej jest użyć filtrowanej lub butelkowanej wody o neutralnym smaku. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowie suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Suszony groszek - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Bulion warzywny - 13 kcal/100g