kawa z kardamonem

pachnący, oryginalny, pikantny, niezwykły smak! Kawa z kardamonem z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kuchni orientalnej, okazuje się pikantna, orzeźwiająca i rozgrzewająca. Taki napój jest idealny na jesienny lub zimowy wieczór, kiedy szczególnie chcesz ciepła i komfortu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 17 % 1 g
węglowodany 67 % 4 g
25 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kawę z kardamonem? Przygotuj składniki. Zrobię naturalną kawę mieloną w Turku, możesz ją zastąpić rozpuszczalną, którą wystarczy zaparzyć wrzącą wodą. Kardamon nadaje się zarówno mielony, jak i cały, wtedy będzie potrzebował 3-4 pudełek. Dostosuj ilość cukru do swoich upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej zmieloną kawę, cukier i kardamon do Turku. Możesz sam zmielić kawę zbożową i kardamon, wtedy napój będzie jeszcze bardziej aromatyczny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Napełnij kawę czystą zimną wodą do poziomu poszerzenia szyjki Turki, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Postaw Turka na ogniu. Następnie możesz wybrać 2 opcje gotowania. 1. Doprowadź kawę do wrzenia na małym ogniu. Gdy piana z Kawy wzrośnie do krawędzi Turki, usuń ją z ognia. Poczekaj, aż piana opadnie, włóż Turka do ognia i ponownie zagotuj. Powtórz procedurę jeszcze 1-2 razy. 2. Doprowadź kawę do wrzenia na średnim ogniu, a następnie natychmiast ją zmniejsz. Gotuj kawę na małym ogniu przez około 4 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej kawę z kardamonem do filiżanek i podawaj. Razem z kawą podawaj śmietankę 10% tłuszczu lub mleko. Smacznego!

kardamon to przyprawa ceniona przez kucharzy na całym świecie! Ta przyprawa ma słodkawy aromat, lekko palący smak. Przyprawa jest dodawana do różnych potraw-od zup po zimne przekąski.

ta przyprawa jest owocem wieloletniej rośliny zielnej należącej do rodziny imbirów, rodzaju eletaria. Zewnętrznie przypomina zielone nasiona o wielkości do 2 cm, jest to trójkomorowa torebka nasienna, która zawiera małe brązowe, ciemnobrązowe lub czarne nasiona. Te najmniejsze nasiona są dodawane do potraw jako przyprawa. Kardamon może być mielony. Ale wielu kucharzy docenia cały naturalny kardamon.

u nas przyprawa kardamonowa stała się popularna stosunkowo niedawno. Ale w Indiach ten składnik kulinarny jest ceniony od czasów starożytnych. Od dłuższego czasu ta przyprawa jest również powszechna w Izraelu, Turcji, Egipcie, Arabii Saudyjskiej. W niektórych krajach azjatyckich dodawanie kardamonu do potraw jest uważane za zasadę dobrego tonu kulinarnego.
dodaj przyprawy do czarnych odmian herbaty. Kardamon harmonijnie łączy się z cierpkim, słodkawym aromatem liści herbaty i nadaje napojowi rozgrzewające nuty domowego smaku.
ale nie tylko herbatę i kawę można pić z dodatkiem tej przyprawy. Mniej znana jest bardzo interesująca opcja-mleko z kardamonem. Napój ten uspokaja, rozluźnia układ nerwowy i promuje szybki, zdrowy sen.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kawa mielona - 200   kcal/100g

Podobne przepisy