marynata z ryżem klasyczna

w ZSRR przygotowano marynatę we wszystkich stołówkach. Marynata to zupa, którą można przygotować z dowolnego rodzaju mięsa. Ale obowiązkowym składnikiem powinny być pikle lub solanka ogórkowa. Jego smak powinien być lekko kwaśno-słony. Polecam przygotować go dla swojej rodziny.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 3 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 40 % 4 g
49 kcal
IG: 67 / 33 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować marynatę, przygotuj niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnych części kurczaka. Warzywa-cebulę, marchewkę , ziemniaki-obrać i opłukać pod bieżącą wodą. Opłucz ryż kilka razy, aby woda z niego pozostała czysta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przykryj kurczaka zimną wodą, podpal i zagotuj. Gotuj we wrzącej wodzie przez 30 minut. Podczas gotowania utworzy się piana, którą należy usunąć. Następnie wyjmij kurczaka łyżką cedzakową, ostudź trochę i oddziel mięso od kości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odcedź bulion i wróć do ognia. Włóż do niego mięso z kurczaka. Doprowadź wszystko do wrzenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obrane ziemniaki pokrój na małe kawałki i wyślij na patelnię z ryżem. Gotuj przez 15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie zetrzyj marchewki, drobno posiekaj cebulę. Rozdrobnione warzywa ułożyć na gorącej patelni z odrobiną oleju roślinnego. Smaż wszystko razem przez 2-3 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj drobno posiekane ogórki do smażenia. Smaż wszystko razem jeszcze przez kilka minut i zdejmij z ognia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj smażoną marynatę do garnka z zupą. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw. Wymieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotuj jeszcze przez kilka minut i wyłącz ogrzewanie. Przykryj marynatę pokrywką i odstaw na chwilę, aby smaki wypełniły się nawzajem aromatami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej gotową zupę do talerzy i podawaj. Smacznego!

marynata jest wspaniałym pierwszym ludem do codziennego menu. Ryż można łatwo zastąpić jęczmieniem perłowym. Po prostu nie zmieniaj warzyw. W przeciwnym razie będzie inny smak. Tutaj wszystkie warzywa harmonijnie się uzupełniają, a smak pikli jest wyraźnie wyczuwalny. Jeśli nie wszyscy twoi domownicy lubią zupę w ogórkach, możesz je zamaskować. Po prostu zetrzyj pikle i dodaj je do zupy w tej formie.
aby uzyskać bogatszy smak zupy, możesz dodać liść laurowy pod koniec gotowania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g

Podobne przepisy