dżem pektynowy

Szybki, łatwy i pyszny dżem na zimę! Pektyna to naturalny zagęszczacz do dżemu i dżemu. Pozwala to na długie gotowanie tego przysmaku, dzięki czemu duża ilość witamin w jagodach jest zachowana, a sam deser jest gęsty i bez nadmiernego dodawania cukru. Z pektyną możesz zrobić dżem z dowolnych jagód i owoców, najważniejsze jest, aby wybrać odpowiednie proporcje składników. Ale zatrzymajmy się na jednym z najpopularniejszych i najsmaczniejszych przysmaków –dżemie truskawkowym.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 39 g
155 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na dżem. Natychmiast musisz przygotować słoiki na dżem. Myjemy słoiki roztworem sody, sterylizujemy w piekarniku (w tym celu należy umieścić słoiki mokre w zimnym piekarniku, na ruszcie szyjką w dół, a następnie włączyć piekarnik na 100 stopni i trzymać je przez około 15 minut.) lub w inny sprawdzony i wygodny sposób.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj truskawki, posortuj, usuń zepsute jagody, zgniliznę, Usuń działki. Wrzuć truskawki do durszlaka, pozwól wodzie całkowicie spłynąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż jagody do głębokiego pojemnika i zmiel je ręcznie lub blenderem, aż uzyskasz puree, w porządku, jeśli niektóre jagody pozostaną nienaruszone lub zamienią się w duże kawałki, taki dżem jest jeszcze smaczniejszy niż jednorodne puree o konsystencji.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść jagody w dużej misce lub patelni z nieutleniającego metalu na kuchence, przykryj je cukrem. Włącz ogień i ciągle mieszając doprowadzaj do wrzenia. Dobrze wymieszaj dżem, aby cukier nie przypalił się do dna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po ugotowaniu dżemu zmniejsz ogień do minimum i kontynuuj gotowanie, mieszając, przez 15 minut. Pianka zacznie tworzyć się na powierzchni mieszanki jagodowej, należy ją usunąć łyżką cedzakową, aby pianka nie zepsuła wyglądu dżemu. Tej pianki nie można wyrzucić, ale użyć do przygotowania wypieków lub innych deserów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj pektynę do mieszanki jagodowej. Z reguły częściej jest sprzedawany w sklepie w proszku w papierowej torbie. Opakowanie wskazuje, na jaką wagę jagód przeznaczone jest takie opakowanie. Dodaj pektynę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Niektóre proszki należy rozcieńczyć w wodzie jako skrobię przed dodaniem do gorącej mieszanki. Po dodaniu pektyny gotuj dżem przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając mieszaninę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej gorący dżem do wysterylizowanych słoików, zwiń je pokrywkami, ostudź pod kocem w temperaturze pokojowej i przechowuj w chłodnym miejscu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pektyna - 336   kcal/100g

Podobne przepisy