skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na dżem. Natychmiast musisz przygotować słoiki na dżem. Myjemy słoiki roztworem sody, sterylizujemy w piekarniku (w tym celu należy umieścić słoiki mokre w zimnym piekarniku, na ruszcie szyjką w dół, a następnie włączyć piekarnik na 100 stopni i trzymać je przez około 15 minut.) lub w inny sprawdzony i wygodny sposób.
Krok 2:
Dokładnie umyj truskawki, posortuj, usuń zepsute jagody, zgniliznę, Usuń działki. Wrzuć truskawki do durszlaka, pozwól wodzie całkowicie spłynąć.
Krok 3:
Włóż jagody do głębokiego pojemnika i zmiel je ręcznie lub blenderem, aż uzyskasz puree, w porządku, jeśli niektóre jagody pozostaną nienaruszone lub zamienią się w duże kawałki, taki dżem jest jeszcze smaczniejszy niż jednorodne puree o konsystencji.
Krok 4:
Umieść jagody w dużej misce lub patelni z nieutleniającego metalu na kuchence, przykryj je cukrem. Włącz ogień i ciągle mieszając doprowadzaj do wrzenia. Dobrze wymieszaj dżem, aby cukier nie przypalił się do dna.
Krok 5:
Po ugotowaniu dżemu zmniejsz ogień do minimum i kontynuuj gotowanie, mieszając, przez 15 minut. Pianka zacznie tworzyć się na powierzchni mieszanki jagodowej, należy ją usunąć łyżką cedzakową, aby pianka nie zepsuła wyglądu dżemu. Tej pianki nie można wyrzucić, ale użyć do przygotowania wypieków lub innych deserów.
Krok 6:
Następnie dodaj pektynę do mieszanki jagodowej. Z reguły częściej jest sprzedawany w sklepie w proszku w papierowej torbie. Opakowanie wskazuje, na jaką wagę jagód przeznaczone jest takie opakowanie. Dodaj pektynę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Niektóre proszki należy rozcieńczyć w wodzie jako skrobię przed dodaniem do gorącej mieszanki. Po dodaniu pektyny gotuj dżem przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając mieszaninę.
Krok 7:
Wlej gorący dżem do wysterylizowanych słoików, zwiń je pokrywkami, ostudź pod kocem w temperaturze pokojowej i przechowuj w chłodnym miejscu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pektyna - 336 kcal/100g