Soba z warzywami

Oryginalny, pikantny, zdrowy, bardzo smaczny! Soba z warzywami to wegetariańska wersja słynnego japońskiego makaronu. Przygotowanie jest bardzo szybkie i proste, a jasne połączenie ostrych przypraw nie pozostawi obojętnym! Dodając różne warzywa, możesz za każdym razem uzyskać nowe kombinacje smakowe!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 13 % 6 g
węglowodany 74 % 35 g
185 kcal
IG: 34 / 63 / 3

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sobę z warzywami? Przygotuj produkty do gotowania makaronu. Cukinia jest młoda, miękka i smaczna. Lub możesz wziąć cukinię. Sól nie jest potrzebna, zamiast tego idzie sos sojowy. Zamiast mielonych przypraw możesz wziąć świeży imbir i czosnek. Z warzyw można również dodać bakłażana i zieloną fasolkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj marchewki, a następnie wyczyść. Ważne jest, aby warzywa były suche, ponieważ będą się smażyć, a nadmiar wilgoci spowoduje skwierczenie i rozprysk oleju. Pokrój marchewki w wąskie paski. Podczas gotowania japońskiego makaronu takie krojenie jest uważane za tradycyjne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj cukinię, osusz. Jeśli skóra jest zbyt gruba, usuń ją obieraczką do warzyw. Cukinię pokrój w taki sam sposób jak marchewkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pieprz, osusz. Pokrój paprykę w te same paski, co pozostałe warzywa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść dużą patelnię na warzywa i garnek na makaron na kuchence. Warzywa i makaron gotują się w tym samym czasie, więc zrobimy wszystko w tym samym czasie. Niech patelnia się rozgrzeje. Wlej na nią olej, a następnie ułóż warzywa. Spraw, aby ogień był silny, warzywa powinny być smażone, a nie duszone. Dodaj cukier, z niego warzywa lekko się zaharamelizują i staną się pięknie błyszczące. Nie martw się, nie staną się słodkie, tylko nabiorą lekkiego smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pozwól warzywom smażyć przez 7-10 minut, nie zapomnij ich wymieszać. Nie trzeba ich dłużej smażyć, warzywa powinny pozostać lekko chrupiące. W międzyczasie woda się zagotuje, dodaj trochę soli i wrzuć makaron. Gotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zwykle zajmuje to 7 minut. Ale nie rozgotuj go, soba powinna pozostać lekko twarda, jak Al Dente. Dzięki temu makaron będzie smaczniejszy i nie skleja się.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj gotowy makaron bezpośrednio na patelnię do warzyw, omijając durszlak. Nie jest przerażające, jeśli dostanie się tam trochę wody, makaron stanie się z tego bardziej soczysty. Dodaj przyprawy do makaronu i polej sosem sojowym. Wymieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień i pozwól makaronowi zaprzyjaźnić się z warzywami i nasycić aromatami przypraw. Niech się potnie w ten sposób przez 5 minut. Następnie ułóż makaron na talerzach, posyp sezamem na wierzchu i podawaj. Smacznego!

bardzo lubię sobę i często ją gotuję. Najczęściej wybieram opcje z mięsem-kurczakiem lub wieprzowiną. Z warzywami też nam się podobało.

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Makaron gryczany - 348   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy