skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sobę z warzywami? Przygotuj produkty do gotowania makaronu. Cukinia jest młoda, miękka i smaczna. Lub możesz wziąć cukinię. Sól nie jest potrzebna, zamiast tego idzie sos sojowy. Zamiast mielonych przypraw możesz wziąć świeży imbir i czosnek. Z warzyw można również dodać bakłażana i zieloną fasolkę.
Krok 2:
Dobrze umyj marchewki, a następnie wyczyść. Ważne jest, aby warzywa były suche, ponieważ będą się smażyć, a nadmiar wilgoci spowoduje skwierczenie i rozprysk oleju. Pokrój marchewki w wąskie paski. Podczas gotowania japońskiego makaronu takie krojenie jest uważane za tradycyjne.
Krok 3:
Umyj cukinię, osusz. Jeśli skóra jest zbyt gruba, usuń ją obieraczką do warzyw. Cukinię pokrój w taki sam sposób jak marchewkę.
Krok 4:
Umyj pieprz, osusz. Pokrój paprykę w te same paski, co pozostałe warzywa.
Krok 5:
Umieść dużą patelnię na warzywa i garnek na makaron na kuchence. Warzywa i makaron gotują się w tym samym czasie, więc zrobimy wszystko w tym samym czasie. Niech patelnia się rozgrzeje. Wlej na nią olej, a następnie ułóż warzywa. Spraw, aby ogień był silny, warzywa powinny być smażone, a nie duszone. Dodaj cukier, z niego warzywa lekko się zaharamelizują i staną się pięknie błyszczące. Nie martw się, nie staną się słodkie, tylko nabiorą lekkiego smaku.
Krok 6:
Pozwól warzywom smażyć przez 7-10 minut, nie zapomnij ich wymieszać. Nie trzeba ich dłużej smażyć, warzywa powinny pozostać lekko chrupiące. W międzyczasie woda się zagotuje, dodaj trochę soli i wrzuć makaron. Gotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zwykle zajmuje to 7 minut. Ale nie rozgotuj go, soba powinna pozostać lekko twarda, jak Al Dente. Dzięki temu makaron będzie smaczniejszy i nie skleja się.
Krok 7:
Dodaj gotowy makaron bezpośrednio na patelnię do warzyw, omijając durszlak. Nie jest przerażające, jeśli dostanie się tam trochę wody, makaron stanie się z tego bardziej soczysty. Dodaj przyprawy do makaronu i polej sosem sojowym. Wymieszać.
Krok 8:
Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień i pozwól makaronowi zaprzyjaźnić się z warzywami i nasycić aromatami przypraw. Niech się potnie w ten sposób przez 5 minut. Następnie ułóż makaron na talerzach, posyp sezamem na wierzchu i podawaj. Smacznego!
bardzo lubię sobę i często ją gotuję. Najczęściej wybieram opcje z mięsem-kurczakiem lub wieprzowiną. Z warzywami też nam się podobało.
która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Makaron gryczany - 348 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g