kurczak z ziemniakami i kurczakiem z ciasta francuskiego w piekarniku

Piękny, apetyczny, oryginalny design! Kórnik to danie, nad którym będziesz musiał majstrować. Wewnątrz ciasta nadzienie z naleśników i mięsa z kurczaka, na wierzchu pięknie zdobiona Czapka z domowego ciasta francuskiego. Użycie gotowego ciasta znacznie ułatwi proces gotowania.
SwietłankaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 10 g
tłuszcze 27 % 10 g
węglowodany 46 % 17 g
194 kcal
IG: 29 / 53 / 18

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kurczaka z ciasta francuskiego? Przed rozpoczęciem gotowania wyjmij ciasto francuskie z zamrażarki, aby miało czas na rozmrożenie. Rozpocznij gotowanie od dodatków. Jak zrobić dodatki? Pierwszym nadzieniem są tłuczone ziemniaki z cebulą. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzej patelnię na małym ogniu, wlej na nią olej roślinny. Rozłóż cebulę. Smażyć mieszając przez kilka minut, aż będzie półprzezroczysty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj ziemniaki, obierz i włóż do garnka z czystą wodą. Umieść na średnim ogniu, zagotuj, dodaj sól. Zmniejsz ogień i gotuj ziemniaki do miękkości, 25 minut. Sprawdź gotowość końcówką noża - powinien łatwo przebić bulwę. Odcedź ziemniaki, a następnie zetrzyj je tłuczkiem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj smażoną cebulę do ziemniaków. Wymieszać. Pierwsze nadzienie jest gotowe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj drugie nadzienie-z gotowanych jajek i zielonej cebuli. ugotuj jajka, ostudź je, a następnie obierz. Posiekaj jajka na małe kawałki. Szczypiorek dokładnie opłucz, osusz, a także drobno posiekaj. Połącz jajka i zieloną cebulę, sól. Wymieszać. Drugie nadzienie jest gotowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Trzecim nadzieniem jest gotowana pierś z kurczaka. Jak gotować pierś z kurczaka? Zagotuj wodę w rondlu, zanurz w niej mięso. Dodaj sól. Gotuj kurczaka przez 30 minut na małym ogniu na małym ogniu. Schłodzić gotową pierś, oddzielić mięso od kości i pokroić na małe kawałki. Możesz dodać pieprz i przyprawy do smaku. Nadzienie jest gotowe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jako warstwę między nadzieniami przygotuj naleśniki. Do ciasta wymieszaj mleko, olej roślinny, białko (pozostaw żółtko do smarowania), sodę, sól, cukier, mąkę. Ubij jedzenie trzepaczką. Powinno być płynne, jednorodne ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podsmaż naleśniki z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni. W razie potrzeby możesz wlać trochę oleju roślinnego na patelnię. Mam nieprzywierającą patelnię, więc smażę bez dodawania oleju. Mam trzy naleśniki. Tyle będziemy potrzebować.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozmrożone ciasto francuskie rozwałkuj trochę. Wytnij z niego okrąg o nieco większej średnicy niż naleśnik.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Złóż ciasto. W pierwszej warstwie ułóż tłuczone ziemniaki ze smażoną cebulą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zamknij go naleśnikiem. Lekko dociśnij.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następna warstwa to jajko z zieloną cebulą.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż naleśnik ponownie na wierzchu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    A trzecia warstwa to gotowany kurczak.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zamknij go również naleśnikiem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozwałkuj drugą połowę ciasta francuskiego, aby wystarczyło zamknąć wszystkie warstwy na górze. Przykryj ciasto ciastem. Odetnij nadmiar nożem lub nożyczkami. Ściśnij krawędzie. Z resztek ciasta zrób różne dekoracje.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posmaruj ciasto ubitym żółtkiem. Piecz kurczaka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Ten czas jest wystarczający, ponieważ nadzienie jest już gotowe. Musisz tylko poczekać, aż ciasto się upiecze i zrumieni. Ostudź trochę gotowego kurczaka i podawaj. Smacznego!

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

zamiast zakupionego możesz użyć własnego ciasta francuskiego. Możesz wybrać odpowiednią opcję dla kurnika francuskiego w katalogu przepisów domowe ciasto francuskie .

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy