skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kurczaka z ciasta francuskiego? Przed rozpoczęciem gotowania wyjmij ciasto francuskie z zamrażarki, aby miało czas na rozmrożenie. Rozpocznij gotowanie od dodatków. Jak zrobić dodatki? Pierwszym nadzieniem są tłuczone ziemniaki z cebulą. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzej patelnię na małym ogniu, wlej na nią olej roślinny. Rozłóż cebulę. Smażyć mieszając przez kilka minut, aż będzie półprzezroczysty.
Krok 2:
Umyj ziemniaki, obierz i włóż do garnka z czystą wodą. Umieść na średnim ogniu, zagotuj, dodaj sól. Zmniejsz ogień i gotuj ziemniaki do miękkości, 25 minut. Sprawdź gotowość końcówką noża - powinien łatwo przebić bulwę. Odcedź ziemniaki, a następnie zetrzyj je tłuczkiem.
Krok 3:
Dodaj smażoną cebulę do ziemniaków. Wymieszać. Pierwsze nadzienie jest gotowe.
Krok 4:
Przygotuj drugie nadzienie-z gotowanych jajek i zielonej cebuli. ugotuj jajka, ostudź je, a następnie obierz. Posiekaj jajka na małe kawałki. Szczypiorek dokładnie opłucz, osusz, a także drobno posiekaj. Połącz jajka i zieloną cebulę, sól. Wymieszać. Drugie nadzienie jest gotowe.
Krok 5:
Trzecim nadzieniem jest gotowana pierś z kurczaka. Jak gotować pierś z kurczaka? Zagotuj wodę w rondlu, zanurz w niej mięso. Dodaj sól. Gotuj kurczaka przez 30 minut na małym ogniu na małym ogniu. Schłodzić gotową pierś, oddzielić mięso od kości i pokroić na małe kawałki. Możesz dodać pieprz i przyprawy do smaku. Nadzienie jest gotowe.
Krok 6:
Jako warstwę między nadzieniami przygotuj naleśniki. Do ciasta wymieszaj mleko, olej roślinny, białko (pozostaw żółtko do smarowania), sodę, sól, cukier, mąkę. Ubij jedzenie trzepaczką. Powinno być płynne, jednorodne ciasto.
Krok 7:
Podsmaż naleśniki z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni. W razie potrzeby możesz wlać trochę oleju roślinnego na patelnię. Mam nieprzywierającą patelnię, więc smażę bez dodawania oleju. Mam trzy naleśniki. Tyle będziemy potrzebować.
Krok 8:
Rozmrożone ciasto francuskie rozwałkuj trochę. Wytnij z niego okrąg o nieco większej średnicy niż naleśnik.
Krok 9:
Złóż ciasto. W pierwszej warstwie ułóż tłuczone ziemniaki ze smażoną cebulą.
Krok 10:
Zamknij go naleśnikiem. Lekko dociśnij.
Krok 11:
Następna warstwa to jajko z zieloną cebulą.
Krok 12:
Połóż naleśnik ponownie na wierzchu.
Krok 13:
A trzecia warstwa to gotowany kurczak.
Krok 14:
Zamknij go również naleśnikiem.
Krok 15:
Rozwałkuj drugą połowę ciasta francuskiego, aby wystarczyło zamknąć wszystkie warstwy na górze. Przykryj ciasto ciastem. Odetnij nadmiar nożem lub nożyczkami. Ściśnij krawędzie. Z resztek ciasta zrób różne dekoracje.
Krok 16:
Posmaruj ciasto ubitym żółtkiem. Piecz kurczaka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Ten czas jest wystarczający, ponieważ nadzienie jest już gotowe. Musisz tylko poczekać, aż ciasto się upiecze i zrumieni. Ostudź trochę gotowego kurczaka i podawaj. Smacznego!
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
zamiast zakupionego możesz użyć własnego ciasta francuskiego. Możesz wybrać odpowiednią opcję dla kurnika francuskiego w katalogu przepisów domowe ciasto francuskie .
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g