Zupa rybna z karasia w domu

aromatyczny, bogaty, lekki, prosty i bardzo smaczny! Zupa rybna uchu z karasia zgodnie z tym przepisem przygotujesz w 30 minut. To zdrowe, jasne i łatwe pierwsze danie jest w stanie nawet początkującej gospodyni domowej. Można go gotować na samych głowach i ogonach ryb!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 4 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 50 % 4 g
33 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować zupę rybną uchu z Karasi? Przede wszystkim przygotuj rybę. Karasie lepiej jest używać świeżo złowionych, z nimi zupa okazuje się doskonała. Ilość ryb można zmniejszyć lub zwiększyć do smaku. Jeśli masz je zamrożone, rozmroź je wcześniej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść Karaś z łusek i usuń skrzela. Jeśli skrzela nie zostaną usunięte, bulion w zupie będzie gorzki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj pozostałe produkty, które będą potrzebne do zupy rybnej. Weź niezbyt duże marchewki i cebulę. Dostosuj ilość ziemniaków w zależności od żądanej gęstości zupy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój duże karasie na porcje, pozostaw małe ryby w całości. Wyślij karasie do rondla i zalej zimną wodą. Ustaw rybę na silnym płomieniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie zajmij się warzywami. Obierz ziemniaki, marchewkę i cebulę. Umyj warzywa pod bieżącą zimną wodą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój ziemniaki w małe kostki lub kostki. Posiekaj marchewki w paski, a cebulę w półpierścienie lub kwadraty. W przypadku zupy marchewki można zetrzeć na grubej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W momencie gotowania na patelni tworzy się piana, usuń ją łyżką. Posolić bulion do smaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zmniejsz płomień i gotuj rybę na małym ogniu, aż będzie miękka. Czas zależy od wielkości Karasi (gotowałem około 10 minut). Wyjmij gotową rybę łyżką cedzakową z patelni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Bulion przecedzić przez sito lub gazę. Należy to zrobić, aby usunąć kości lub małe łuski.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść garnek na kuchence, ponownie zagotuj bulion. Wyślij ziemniaki, cebulę i marchewkę do bulionu. Na średnim ogniu gotuj, aż ziemniaki się ugotują. Zwykle zajmuje to od 15 do 20 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyślij rybę i drobno posiekane warzywa do garnka. Koperek i młoda zielona cebula są idealne do zupy rybnej. Gotuj zupę przez kilka sekund, a następnie wyjmij z pieca i pozostaw na chwilę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe, można podawać!

często podczas gotowania zupy rybnej do bulionu dodaje się różne zboża, aby zupa była grubsza. W tym przypadku stosuje się semolinę, ryż, proso, kaszę kukurydzianą itp. 

w razie potrzeby marchewki i cebulę można podsmażyć na oleju roślinnym i dodać do ucha pod koniec gotowania. W takim przypadku otrzymasz mniej dietetyczną zupę. 

smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.



kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Karaś gotowany - 102   kcal/100g
  • Karaś świeży - 87   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy