skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować zupę rybną uchu z Karasi? Przede wszystkim przygotuj rybę. Karasie lepiej jest używać świeżo złowionych, z nimi zupa okazuje się doskonała. Ilość ryb można zmniejszyć lub zwiększyć do smaku. Jeśli masz je zamrożone, rozmroź je wcześniej.
Krok 2:
Oczyść Karaś z łusek i usuń skrzela. Jeśli skrzela nie zostaną usunięte, bulion w zupie będzie gorzki.
Krok 3:
Przygotuj pozostałe produkty, które będą potrzebne do zupy rybnej. Weź niezbyt duże marchewki i cebulę. Dostosuj ilość ziemniaków w zależności od żądanej gęstości zupy.
Krok 4:
Pokrój duże karasie na porcje, pozostaw małe ryby w całości. Wyślij karasie do rondla i zalej zimną wodą. Ustaw rybę na silnym płomieniu.
Krok 5:
W tym czasie zajmij się warzywami. Obierz ziemniaki, marchewkę i cebulę. Umyj warzywa pod bieżącą zimną wodą.
Krok 6:
Pokrój ziemniaki w małe kostki lub kostki. Posiekaj marchewki w paski, a cebulę w półpierścienie lub kwadraty. W przypadku zupy marchewki można zetrzeć na grubej tarce.
Krok 7:
W momencie gotowania na patelni tworzy się piana, usuń ją łyżką. Posolić bulion do smaku.
Krok 8:
Zmniejsz płomień i gotuj rybę na małym ogniu, aż będzie miękka. Czas zależy od wielkości Karasi (gotowałem około 10 minut). Wyjmij gotową rybę łyżką cedzakową z patelni.
Krok 9:
Bulion przecedzić przez sito lub gazę. Należy to zrobić, aby usunąć kości lub małe łuski.
Krok 10:
Umieść garnek na kuchence, ponownie zagotuj bulion. Wyślij ziemniaki, cebulę i marchewkę do bulionu. Na średnim ogniu gotuj, aż ziemniaki się ugotują. Zwykle zajmuje to od 15 do 20 minut.
Krok 11:
Wyślij rybę i drobno posiekane warzywa do garnka. Koperek i młoda zielona cebula są idealne do zupy rybnej. Gotuj zupę przez kilka sekund, a następnie wyjmij z pieca i pozostaw na chwilę.
Krok 12:
Gotowe, można podawać!
często podczas gotowania zupy rybnej do bulionu dodaje się różne zboża, aby zupa była grubsza. W tym przypadku stosuje się semolinę, ryż, proso, kaszę kukurydzianą itp.
w razie potrzeby marchewki i cebulę można podsmażyć na oleju roślinnym i dodać do ucha pod koniec gotowania. W takim przypadku otrzymasz mniej dietetyczną zupę.
smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Karaś gotowany - 102 kcal/100g
- Karaś świeży - 87 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g