kluski do zupy z mąki i jajek

bujne, apetyczne, najprostsze, najsmaczniejsze! Knedle do zupy przygotowane według tego przepisu są wykonane tylko z mąki i jajek. Regulując płyn ciasta, można uzyskać pierogi o różnej konsystencji. Dzięki nim każda zupa, nawet najprostsza, stanie się smaczniejsza i bardziej satysfakcjonująca.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 12 g
tłuszcze 9 % 5 g
węglowodany 69 % 38 g
252 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kluski do zupy z mąki i jajek? Przygotuj jedzenie. Umyj jajko i wbij do miski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Za pomocą widelca ubij jajko. Być może mikser lub nawet zwykła trzepaczka będą tutaj zbędne. Wystarczy osiągnąć połączenie białka i żółtka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mąkę pszenną najwyższej jakości. Możesz go wcześniej przesiać, aby pierogi były wspanialsze. Najpierw dodaj mniej mąki niż wskazano w przepisie, a następnie dostosuj jej ilość w zależności od pożądanej gęstości ciasta. Dodaj sól, aby gnocchi nie były mdłe i dokładnie wymieszaj mieszaninę widelcem, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto wydawało mi się płynne i dodałem kolejną łyżkę mąki bez zjeżdżalni i ponownie wymieszałem, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Oto mniej więcej taka konsystencja, która kończy się ciastem na pierogi. Powinien być gruby, ale swobodnie spływać z widelca i nie trzymać rowka przez długi czas. Dostosuj ilość mąki, aby uzyskać mniej więcej taką samą konsystencję. Będzie to zależeć od właściwości glutenu i wielkości jajka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pierogi kształtują się w ten sposób. Za pomocą dwóch łyżeczek do gotowej wrzącej zupy lub bulionu rozprowadź jedną trzecią łyżeczki ciasta. Jedna łyżka pomaga przenieść gnocchi do zupy. Nie rób zbyt dużych gnocchi, ponieważ po ugotowaniu nadal zwiększą swoją objętość. Po wypłynięciu pierogów gotuj zupę przez kolejne cztery minuty,a następnie podawaj. Smacznego!

istnieją co najmniej dwie opcje grubości ciasta na pierogi: płynne jak moje i grube - gdy kiełbasa jest zwijana, a następnie krojona nożem.

według mnie pierogi z ciasta mają ciekawszą konsystencję, nie są tak gumowe, ponieważ nie są przesycone mąką.

cóż, do smaku, że te inne pierogi nie niosą specjalnego obciążenia semantycznego. Są dość neutralne i moim zdaniem potrzebne do zwiększenia zainteresowania zupą i zwiększenia jej kaloryczności.

do zupy dodałam gnocchi z ziemniakami i klopsikami, a moje domowe z przyjemnością spróbowały tego pierwszego dania.

ta ilość ciasta wystarczyła mi na kluski na dwa litry niezbyt gęstej zupy.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy