pyszna okroshka z kurczakiem na kefirze

tradycyjne letnie danie. Zaspokoi głód nawet w najgorętszy dzień! Dla mnie smak okroshki na kefirze jest nieodłącznym składnikiem lata od dzieciństwa. W ciepłym sezonie czasami jest tak gorąco, że nawet nie chcesz myśleć o gorącym jedzeniu, a żołądek wymaga jedzenia. Właśnie tam pojawia się ten prosty genialny przepis. Wygodne jest również to, że podstawa okroshki nie może być wypełniona kefirem, ale zmieszana z majonezem lub kwaśną śmietaną - otrzymasz dość satysfakcjonującą i jednocześnie orzeźwiającą sałatkę. Zaletą tego przepisu jest użycie gotowanej piersi z kurczaka jako składnika mięsnego. Ma delikatny smak i niepowtarzalny aromat, który jest wzmacniany tylko przez dodanie liścia laurowego podczas gotowania. Nie można oprzeć się takiej okroshce!
irvingstoneAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 5 g
tłuszcze 9 % 1 g
węglowodany 45 % 5 g
48 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, gotować we wrzącej wodzie z liściem laurowym, solą i pieprzem (3 minuty).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz ziemniaki, gotuj do miękkości (20-30 minut). Gotowe ziemniaki pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo (przez 10 minut), schłodzić pod bieżącą wodą. Przenieś gotową pierś i pokrojone ziemniaki do dużej miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka na twardo obrać, pokroić w kostkę dodać do miski z piersią kurczaka i ziemniakami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój ogórki i rzodkiewki w kostkę, dodaj do innych składników.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj zieloną cebulę i koperek, Dodaj do miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj kefir, wodę gazowaną i ocet w talerzu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sól, pieprz podstawę okroshki, dodaj zmieloną kolendrę, dobrze wymieszaj. Ułóż na głębokich talerzach.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlać mieszaninę kefiru, wymieszać. Podawaj okroshkę schłodzoną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal / 100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 20   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal / 100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda mineralna - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy