Sałatka z bulgurem i warzywami

niezwykła, ale bardzo smaczna, lekka i jednocześnie satysfakcjonująca sałatka! Wydawałoby się, że to niezwykłe – sałatka ze świeżych warzyw z owsianką, ale okazuje się, że bulgur i świeże warzywa bardzo dobrze się łączą, doskonale się uzupełniają, tworząc razem niesamowity smak. Ponadto sałatka jest obfita i pożywna, co pozwala podawać ją na lunch lub kolację nawet bez dodatków mięsnych. Jednocześnie sałatka jest łatwa do spożycia, więc osoby, które podążają za swoją sylwetką i przestrzegają diety, mogą sobie na nią pozwolić. A taka sałatka jest przygotowywana bardzo prosto i szybko.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 35 % 9 g
węglowodany 54 % 14 g
153 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z bulgurem i warzywami? Przygotuj składniki. W razie potrzeby i smaku zestaw warzyw można uzupełnić lub zmodyfikować. Możesz umieścić młody zielony groszek i kukurydzę w sałatce, więcej świeżych ziół, sprawią, że sałatka będzie jaśniejsza i bardziej kolorowa. Ilość przypraw można również zwiększyć do smaku, dzięki czemu smak będzie bogatszy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bulgur spłucz wodą, aż będzie czysta. Wlać bulgur do rondla, zalać zimną wodą, w takiej proporcji: jedna część zbóż – dwie części wody. Podpalamy. Doprowadź do wrzenia, dopraw solą, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym czasie płyn powinien odparować na patelni. Wyłącz ogrzewanie. Pozostaw kaszę pod przykryciem do ostygnięcia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie opłucz warzywa pod bieżącą wodą. Z papryki usuń łodygę z nasionami. Paprykę pokroić w paski. Umyj pomidory. Jeśli pomidory są małe, pokrój je na ćwiartki, jeśli są duże, pokrój je w kostkę. Pomidory powinny być dojrzałe, ale jędrne, aby nie było nadmiaru soku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj młodą cukinię, usuń skórę, nie ma w niej nasion, więc sercewiny nie można usunąć. Pokrój go w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz cebulę, drobno posiekaj. Jeśli cebula wydaje ci się zbyt gorzka, możesz ją marynować w mieszaninie wody, octu z dodatkiem cukru, pozostawić na pół godziny. Stanie się mniej gorzki. I możesz go w ogóle nie dodawać, jeśli smakuje wystarczająco dużo zielonej cebuli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Bulgur i warzywa włóż do salaterki. Umyj świeżą pietruszkę, koperek i Piórko zielonej cebuli, pozwól wodzie spłynąć, lepiej wysuszyć warzywa na ręczniku papierowym. Możesz użyć mrożonych warzyw. Drobno posiekaj warzywa i dodaj do miski z sałatką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dopraw sałatkę oliwą z oliwek. Dodaj sól, zmielony czarny pieprz. Kto lubi bardziej potrawę, może dodać czosnek przepuszczony przez prasę. Wymieszaj sałatkę. Sałatka jest gotowa. Podajemy go do stołu. Smacznego!

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

ważne! Artykuł pomoże gotować z bulguru smacznie, łatwo i różnorodnie "bulgur: Poznaj się bliżej i śmiało gotuj!"

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Bulgur - 342   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy