Sałatka panna młoda z kurczakiem

bardzo delikatny, piękny, wykonany z prostych produktów! Sałatka panna młoda z kurczakiem jest szybka i prosta w przygotowaniu. Podaje się go na świątecznym stole-wygląda pięknie i nie wymaga dodatkowych dekoracji. Sałatka jest układana warstwami, będzie wyglądać szczególnie pięknie uformowana w pierścieniu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 12 g
tłuszcze 47 % 16 g
węglowodany 18 % 6 g
195 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kurczakiem? Przygotuj jedzenie. Opłucz mięso i osusz. Warzywa i jajka też. Ugotuj ziemniaki i jaja kurze z wyprzedzeniem, a następnie ostudź. Topiony ser mam brykiet. Możesz wziąć dowolny, ale taki, który wygodnie jest zetrzeć. Ser powinien być dobrej jakości, bez substytutów tłuszczu mlecznego. Weź dowolny majonez, który Ci się podoba, wolę domowy, własnego przygotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój kurczaka w cienkie małe kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym na kuchence. I smaż kurczaka z przyprawami na małym ogniu, mieszając. Z przypraw mam sól, pieprz i zestaw przypraw do mięsa z kurczaka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź szerokie danie, połóż na nim liście kapusty pekińskiej tak, aby zakrywały brzegi talerza. Na kapustę ułóż smażonego kurczaka. Spłaszcz. Na wierzchu kurczaka zrób siateczkę majonezu. Wycisnąłem majonez z torebki cukierniczej z wąską dyszą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj kapustę pekińską.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I połóż na mięsie. Ponownie zrób siatkę majonezową.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na wierzchu na średniej tarce zetrzyj ugotowane ziemniaki. I znowu warstwa majonezu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie zetrzyj 2 ugotowane żółtka i 1 białko. Ułóż je na sałatce i przykryj majonezem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż starty ser topiony i pozostałe białko na warstwie jajka. Ponownie zrób siatkę majonezu. Włóż sałatkę do lodówki na 1-1, 5 godziny do namoczenia. Po sałatka jest gotowa do podania. Smacznego!

jak gotować ziemniaki w mundurkach? Umieść czyste umyte bulwy w zimnej wodzie i gotuj na małym ogniu. Gotuj po gotowaniu przez 20 minut. Gotowe ziemniaki są swobodnie przekłuwane nożem. Odcedź i całkowicie ostudź, a następnie wyczyść. 

kurczak może być wędzony i gotowany. Ale zdecydowałem się zrobić ze smażoną. Najpierw podgrzałem olej roślinny na patelni, następnie dodałem do niego przyprawy, a dopiero potem kurczaka. Tak więc przyprawy i sól są równomiernie rozprowadzane po mięsie. Okazało się bardzo smaczne.
możesz dodać cebulę między kurczakiem a ziemniakami (marynowaną w przyprawach lub zwykłą), ale ponieważ nie używam cebuli, robię ją bez niej.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal / 100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy