skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kurczakiem? Przygotuj jedzenie. Opłucz mięso i osusz. Warzywa i jajka też. Ugotuj ziemniaki i jaja kurze z wyprzedzeniem, a następnie ostudź. Topiony ser mam brykiet. Możesz wziąć dowolny, ale taki, który wygodnie jest zetrzeć. Ser powinien być dobrej jakości, bez substytutów tłuszczu mlecznego. Weź dowolny majonez, który Ci się podoba, wolę domowy, własnego przygotowania.
Krok 2:
Pokrój kurczaka w cienkie małe kostki.
Krok 3:
Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym na kuchence. I smaż kurczaka z przyprawami na małym ogniu, mieszając. Z przypraw mam sól, pieprz i zestaw przypraw do mięsa z kurczaka.
Krok 4:
Weź szerokie danie, połóż na nim liście kapusty pekińskiej tak, aby zakrywały brzegi talerza. Na kapustę ułóż smażonego kurczaka. Spłaszcz. Na wierzchu kurczaka zrób siateczkę majonezu. Wycisnąłem majonez z torebki cukierniczej z wąską dyszą.
Krok 5:
Drobno posiekaj kapustę pekińską.
Krok 6:
I połóż na mięsie. Ponownie zrób siatkę majonezową.
Krok 7:
Na wierzchu na średniej tarce zetrzyj ugotowane ziemniaki. I znowu warstwa majonezu.
Krok 8:
Następnie zetrzyj 2 ugotowane żółtka i 1 białko. Ułóż je na sałatce i przykryj majonezem.
Krok 9:
Rozłóż starty ser topiony i pozostałe białko na warstwie jajka. Ponownie zrób siatkę majonezu. Włóż sałatkę do lodówki na 1-1, 5 godziny do namoczenia. Po sałatka jest gotowa do podania. Smacznego!
jak gotować ziemniaki w mundurkach? Umieść czyste umyte bulwy w zimnej wodzie i gotuj na małym ogniu. Gotuj po gotowaniu przez 20 minut. Gotowe ziemniaki są swobodnie przekłuwane nożem. Odcedź i całkowicie ostudź, a następnie wyczyść.
kurczak może być wędzony i gotowany. Ale zdecydowałem się zrobić ze smażoną. Najpierw podgrzałem olej roślinny na patelni, następnie dodałem do niego przyprawy, a dopiero potem kurczaka. Tak więc przyprawy i sól są równomiernie rozprowadzane po mięsie. Okazało się bardzo smaczne.
możesz dodać cebulę między kurczakiem a ziemniakami (marynowaną w przyprawach lub zwykłą), ale ponieważ nie używam cebuli, robię ją bez niej.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal / 100g
- Ser "megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g