skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować bozbash, zupę azerbejdżańską? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Możesz użyć tylko mięsa wołowego, ale jeśli potrzebujesz bardziej bogatego bulionu, weź część mięsa z kością. Możesz użyć gotowych pomidorów w swoim własnym soku lub zastąpić je świeżymi pomidorami, zetrzeć część z nich na drobnej tarce, a resztę pokroić w małe kostki.
Krok 2:
Ciecierzyca spłukać do czystej wody. Napełnij zimną wodą i pozostaw na noc. Następnie spuść wodę i osusz groszek. ! Podczas namaczania ciecierzyca może wydawać lekkie kliknięcia, które są słyszalne nawet przez wodę. Dlatego jeśli w nocy usłyszysz niezrozumiały okresowy trzask z kuchni, nie bój się - to ciecierzyca. Jeśli te kliknięcia są zbyt uciążliwe, możesz przestawić ciecierzycę do zimnego piekarnika - nic nie słychać za hermetycznie zamkniętymi drzwiami.
Krok 3:
Obierz i pokrój ziemniaki wzdłuż na pół. Jeśli bulwy są duże, ćwiartki.
Krok 4:
Umyj wołowinę, osusz i pokrój na średnie kawałki.
Krok 5:
Obierz cebulę. Moja żarówka jest duża, więc użyłem połowy. Następnie wszystko zależy od Twoich preferencji. Zwykle cebula jest mielona na małe kostki i smażona z mięsem (Krok 7). A następnie dodaj pozostałe składniki i ugotuj zupę razem z cebulą. Wolę, żeby kawałki cebuli nie wpadły do zupy. Dlatego kroję go grubo i po usmażeniu z mięsem wyjmuję z patelni i gotuję bozbash bez cebuli.
Krok 6:
Na patelni na dużym ogniu rozgrzej masło. Ułóż wołowinę i smaż, mieszając, aż uzyskasz złoty kolor.
Krok 7:
Gdy tylko prawie cały nadmiar płynu wyparuje z patelni, a na mięsie pojawią się pierwsze różowe plamki, dodaj cebulę (drobno lub grubo posiekaną) i smaż wszystko razem, aż całe mięso pokryje się złotą skórką. Następnie możesz wyjąć cebulę z patelni, tak jak ja, lub kontynuować gotowanie z nią.
Krok 8:
Przenieś mięso na patelnię. Zmniejsz ogień do średniego.
Krok 9:
Dodaj ciecierzycę. Wszystko posolić, posypać kurkumą i wymieszać.
Krok 10:
Wlej gorącą wodę i zagotuj. Gotuj na małym ogniu na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż wołowina się ugotuje.
Krok 11:
Włóż ziemniaki i pomidory do zupy we własnym soku i gotuj bozbash, od czasu do czasu mieszając, przez kolejne 15-20 minut, aż ziemniaki będą gotowe.
Krok 12:
Usuń gotową zupę z ognia i pozwól jej parzyć pod pokrywką przez 20-25 minut.
Krok 13:
Następnie wlej zupę do misek, posyp posiekaną natką pietruszki lub kolendrą i podawaj. Smacznego!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g