azerbejdżański bozbash wołowy z ciecierzycą

nigdy nie jadłeś bozbasha? Czas spróbować nowych potraw! Chcesz przygotować pyszną, bogatą i aromatyczną zupę? Zwróć uwagę na ten przepis. Bozbash wołowy z ciecierzycą pachnie przyprawami, bulion ma przyjemny złoty odcień z kurkumy, połączenie produktów jest niesamowite, podobnie jak cała kuchnia azeirbajan!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 4 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 40 % 4 g
49 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować bozbash, zupę azerbejdżańską? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Możesz użyć tylko mięsa wołowego, ale jeśli potrzebujesz bardziej bogatego bulionu, weź część mięsa z kością. Możesz użyć gotowych pomidorów w swoim własnym soku lub zastąpić je świeżymi pomidorami, zetrzeć część z nich na drobnej tarce, a resztę pokroić w małe kostki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ciecierzyca spłukać do czystej wody. Napełnij zimną wodą i pozostaw na noc. Następnie spuść wodę i osusz groszek. ! Podczas namaczania ciecierzyca może wydawać lekkie kliknięcia, które są słyszalne nawet przez wodę. Dlatego jeśli w nocy usłyszysz niezrozumiały okresowy trzask z kuchni, nie bój się - to ciecierzyca. Jeśli te kliknięcia są zbyt uciążliwe, możesz przestawić ciecierzycę do zimnego piekarnika - nic nie słychać za hermetycznie zamkniętymi drzwiami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i pokrój ziemniaki wzdłuż na pół. Jeśli bulwy są duże, ćwiartki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj wołowinę, osusz i pokrój na średnie kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę. Moja żarówka jest duża, więc użyłem połowy. Następnie wszystko zależy od Twoich preferencji. Zwykle cebula jest mielona na małe kostki i smażona z mięsem (Krok 7). A następnie dodaj pozostałe składniki i ugotuj zupę razem z cebulą. Wolę, żeby kawałki cebuli nie wpadły do zupy. Dlatego kroję go grubo i po usmażeniu z mięsem wyjmuję z patelni i gotuję bozbash bez cebuli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni na dużym ogniu rozgrzej masło. Ułóż wołowinę i smaż, mieszając, aż uzyskasz złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy tylko prawie cały nadmiar płynu wyparuje z patelni, a na mięsie pojawią się pierwsze różowe plamki, dodaj cebulę (drobno lub grubo posiekaną) i smaż wszystko razem, aż całe mięso pokryje się złotą skórką. Następnie możesz wyjąć cebulę z patelni, tak jak ja, lub kontynuować gotowanie z nią.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś mięso na patelnię. Zmniejsz ogień do średniego.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj ciecierzycę. Wszystko posolić, posypać kurkumą i wymieszać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej gorącą wodę i zagotuj. Gotuj na małym ogniu na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż wołowina się ugotuje.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż ziemniaki i pomidory do zupy we własnym soku i gotuj bozbash, od czasu do czasu mieszając, przez kolejne 15-20 minut, aż ziemniaki będą gotowe.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Usuń gotową zupę z ognia i pozwól jej parzyć pod pokrywką przez 20-25 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie wlej zupę do misek, posyp posiekaną natką pietruszki lub kolendrą i podawaj. Smacznego!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy