Gołąbki z mięsem mielonym w piekarniku w sosie pomidorowym

pieczone gołąbki z mielonym mięsem w sosie pomidorowym. Bardzo smaczne gorące danie. Gołąbki dobrze zachowują swój kształt, nie gotują się, podczas pieczenia powstaje lekkie brązowienie. Wcześniej kapustę należy ugotować. Takie gołąbki to świetne gorące danie na świąteczny stół.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 5 g
tłuszcze 38 % 9 g
węglowodany 42 % 10 g
140 kcal
IG: 44 / 56 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować bardzo smaczne gołąbki pieczone w piekarniku w sosie pomidorowym, przygotujemy wszystkie niezbędne produkty zgodnie z listą: mała główka kapusty do 1 kg, mięso mielone, lepiej wieprzowina lub różne, ryż, cebula, sos pomidorowy, olej roślinny, sól i przyprawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Moja główka kapusty, usuń górne uszkodzone liście i wytnij łodygę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść całą główkę kapusty na patelni i napełnij ją wodą. Kładziemy rondel z kapustą na kuchence i doprowadzamy do wrzenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jednocześnie z kapustą ugotujemy ryż – wlej go na patelnię, spłucz. Wlej pół szklanki ryżu szklanką wody i gotuj, aż woda się zagotuje na średnim ogniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cebulę w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej cebulę na patelnię z 1 łyżką. l olej roślinny, dodaj przyprawy i smaż na średnim ogniu przez 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Usuń ugotowany ryż z ognia i pozwól mu trochę ostygnąć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zdejmij również przyprawioną cebulę z ognia i pozostaw na 10 minut, aby lekko ostygła.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ryż i cebula łączą się w misce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj mięso mielone i 1 łyżeczkę do miski z ryżem i cebulą.sól.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dobrze zagniatamy mięso mielone na gołąbki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Kapustę gotujemy na małym ogniu, podczas gotowania widelcem usuwamy po jednym liście, które gotowały się do lekkiej przezroczystości i stały się plastyczne.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Z gotowanych liści kapusty odcinamy pogrubione żyły.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na każdy przygotowany liść kapusty kładziemy łyżkę mielonego mięsa.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Mięso mielone zawijamy w liście kapusty i wkładamy końcówki do środka, tworząc gołąbki.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przykryj naczynie do pieczenia pozostałymi liśćmi kapusty.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Uformowane gołąbki układamy w przygotowanej formie.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Gołąbki posyp 1 łyżeczką. sól, zalej sosem pomidorowym i zalej 2 szklankami wody.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Przykryj formę gołąbkami folią.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Włóż formę z gołąbkami do gorącego piekarnika i piecz ol 180 stopni przez 40 minut.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Po 40 minutach wyjmij formę z piekarnika, zdejmij folię.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Gołąbki smarujemy olejem roślinnym.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Włóż gołąbki do piekarnika i piecz przez kolejne 20 minut.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Pieczemy gołąbki, aż będą lekko rumiane.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Wyjmij formę z gołąbkami w sosie pomidorowym z piekarnika i podawaj na gorąco.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy