skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować bardzo smaczne gołąbki pieczone w piekarniku w sosie pomidorowym, przygotujemy wszystkie niezbędne produkty zgodnie z listą: mała główka kapusty do 1 kg, mięso mielone, lepiej wieprzowina lub różne, ryż, cebula, sos pomidorowy, olej roślinny, sól i przyprawy.
Krok 2:
Moja główka kapusty, usuń górne uszkodzone liście i wytnij łodygę.
Krok 3:
Umieść całą główkę kapusty na patelni i napełnij ją wodą. Kładziemy rondel z kapustą na kuchence i doprowadzamy do wrzenia.
Krok 4:
Jednocześnie z kapustą ugotujemy ryż – wlej go na patelnię, spłucz. Wlej pół szklanki ryżu szklanką wody i gotuj, aż woda się zagotuje na średnim ogniu.
Krok 5:
Pokrój cebulę w drobną kostkę.
Krok 6:
Wlej cebulę na patelnię z 1 łyżką. l olej roślinny, dodaj przyprawy i smaż na średnim ogniu przez 5 minut.
Krok 7:
Usuń ugotowany ryż z ognia i pozwól mu trochę ostygnąć.
Krok 8:
Zdejmij również przyprawioną cebulę z ognia i pozostaw na 10 minut, aby lekko ostygła.
Krok 9:
Ryż i cebula łączą się w misce.
Krok 10:
Dodaj mięso mielone i 1 łyżeczkę do miski z ryżem i cebulą.sól.
Krok 11:
Dobrze zagniatamy mięso mielone na gołąbki.
Krok 12:
Kapustę gotujemy na małym ogniu, podczas gotowania widelcem usuwamy po jednym liście, które gotowały się do lekkiej przezroczystości i stały się plastyczne.
Krok 13:
Z gotowanych liści kapusty odcinamy pogrubione żyły.
Krok 14:
Na każdy przygotowany liść kapusty kładziemy łyżkę mielonego mięsa.
Krok 15:
Mięso mielone zawijamy w liście kapusty i wkładamy końcówki do środka, tworząc gołąbki.
Krok 16:
Przykryj naczynie do pieczenia pozostałymi liśćmi kapusty.
Krok 17:
Uformowane gołąbki układamy w przygotowanej formie.
Krok 18:
Gołąbki posyp 1 łyżeczką. sól, zalej sosem pomidorowym i zalej 2 szklankami wody.
Krok 19:
Przykryj formę gołąbkami folią.
Krok 20:
Włóż formę z gołąbkami do gorącego piekarnika i piecz ol 180 stopni przez 40 minut.
Krok 21:
Po 40 minutach wyjmij formę z piekarnika, zdejmij folię.
Krok 22:
Gołąbki smarujemy olejem roślinnym.
Krok 23:
Włóż gołąbki do piekarnika i piecz przez kolejne 20 minut.
Krok 24:
Pieczemy gołąbki, aż będą lekko rumiane.
Krok 25:
Wyjmij formę z gołąbkami w sosie pomidorowym z piekarnika i podawaj na gorąco.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g