makaron gryczany z kurczakiem i warzywami

słynne azjatyckie jedzenie na twoim stole! Makaron gryczany z kurczakiem i warzywami to danie, które przyszło do nas z Japonii. Ten makaron soba nazywa się i jest przygotowywany z mąki gryczanej. Potrawy z Soby przypadną do gustu miłośnikom zdrowej żywności, są sycące i pożywne. Możesz dodać do niego wszystko: dowolne warzywa, grzyby, mięso, owoce morza, to jak zabawny konstruktor kulinarny. Możesz też bawić się dressingiem: miłośnicy pikantnych docenią, jeśli dodasz imbir i ostrą paprykę, wapno i olej sezamowy zabrzmią pysznie-istnieje wiele opcji!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 25-31 marca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 11 g
tłuszcze 15 % 5 g
węglowodany 52 % 17 g
139 kcal
IG: 41 / 59 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Warzywa umyć i obrać. Umyj pierś i osusz ręcznikiem papierowym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój pierś na podłużne kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej olej na patelni, smaż kurczaka przez pięć minut, wyjmij na talerz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebulę w półpierścienie, marchew w paski, czosnek w plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni, na której smażono kurczaka, usmaż przygotowane warzywa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas smażenia cebuli z marchewką pokrój paprykę w paski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj paprykę do warzyw, kontynuuj smażenie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie wlej fasolę na patelnię, możesz ją bezpośrednio zamrozić.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I zwracamy tam kurczaka. Dodajemy trochę soli, bez fanatyzmu, dodamy jeszcze sos sojowy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wszystko wymieszaj, przykryj pokrywką i pozostaw do duszenia na małym ogniu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Teraz zajmijmy się makaronem. Zagotuj wodę, musisz trochę solić, nie zapomnij, będziemy mieli solony dressing. Rzucamy makaron. Gotuj zgodnie z czasem wskazanym na opakowaniu. Miałem to 10 minut. Od czasu do czasu mieszaj, aby makaron się nie sklejał.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podczas gdy warzywa są duszone, a makaron gotuje się, przygotujemy sos.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wymieszaj sos sojowy, olej i sok z cytryny. Gotowe!

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ugotowany makaron wrzuć do durszlaka i spłucz zimną wodą.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wysyłamy go do kurczaka z warzywami, mieszamy. Dusić przez chwilę, aby makaron się rozgrzał. Wlać sos.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posyp gotowy makaron sezamem i posiekaną zieloną cebulą.

makaron musi być ugotowany do stanu al dente, w przeciwnym razie zmięknie i nie będzie tak smaczny. Warzywa też nie smażymy długo, wtedy będą chrupać. Możesz ugotować taki makaron w postaci zupy, a następnie na etapie łączenia kurczaka z warzywami będziesz musiał dodać bulion, warzywo lub kurczak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Makaron gryczany - 348   kcal/100g

Podobne przepisy