skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Warzywa umyć i obrać. Umyj pierś i osusz ręcznikiem papierowym.
Krok 2:
Pokrój pierś na podłużne kawałki.
Krok 3:
Rozgrzej olej na patelni, smaż kurczaka przez pięć minut, wyjmij na talerz.
Krok 4:
Pokrój cebulę w półpierścienie, marchew w paski, czosnek w plasterki.
Krok 5:
Na patelni, na której smażono kurczaka, usmaż przygotowane warzywa.
Krok 6:
Podczas smażenia cebuli z marchewką pokrój paprykę w paski.
Krok 7:
Dodaj paprykę do warzyw, kontynuuj smażenie.
Krok 8:
Następnie wlej fasolę na patelnię, możesz ją bezpośrednio zamrozić.
Krok 9:
I zwracamy tam kurczaka. Dodajemy trochę soli, bez fanatyzmu, dodamy jeszcze sos sojowy.
Krok 10:
Wszystko wymieszaj, przykryj pokrywką i pozostaw do duszenia na małym ogniu.
Krok 11:
Teraz zajmijmy się makaronem. Zagotuj wodę, musisz trochę solić, nie zapomnij, będziemy mieli solony dressing. Rzucamy makaron. Gotuj zgodnie z czasem wskazanym na opakowaniu. Miałem to 10 minut. Od czasu do czasu mieszaj, aby makaron się nie sklejał.
Krok 12:
Podczas gdy warzywa są duszone, a makaron gotuje się, przygotujemy sos.
Krok 13:
Wymieszaj sos sojowy, olej i sok z cytryny. Gotowe!
Krok 14:
Ugotowany makaron wrzuć do durszlaka i spłucz zimną wodą.
Krok 15:
Wysyłamy go do kurczaka z warzywami, mieszamy. Dusić przez chwilę, aby makaron się rozgrzał. Wlać sos.
Krok 16:
Posyp gotowy makaron sezamem i posiekaną zieloną cebulą.
makaron musi być ugotowany do stanu al dente, w przeciwnym razie zmięknie i nie będzie tak smaczny. Warzywa też nie smażymy długo, wtedy będą chrupać. Możesz ugotować taki makaron w postaci zupy, a następnie na etapie łączenia kurczaka z warzywami będziesz musiał dodać bulion, warzywo lub kurczak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Makaron gryczany - 348 kcal/100g