makaron z czerwoną rybą w sosie śmietanowym

bardzo smaczne, satysfakcjonujące, zdrowe, w pośpiechu, na obiad! Makaron z czerwoną rybą w kremowym sosie jest łatwy i prosty w przygotowaniu. Można je podać na romantyczną kolację, zaskakując bratnią duszę niesamowitą kombinacją smaków. Białe wino jest idealne do Dania.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 10 g
tłuszcze 57 % 21 g
węglowodany 16 % 6 g
284 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić makaron z czerwoną rybą w kremowym sosie? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne składniki wskazane w przepisie. Jeśli masz mrożoną rybę, wyjmij ją wcześniej z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia. Jakiego makaronu najlepiej użyć? Możesz wziąć dowolny według własnego gustu, najlepiej użyć tagliatelle (długi cienki szeroki makaron)do tego przepisu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Makaron powinien być & quot; AL DENTE & quot;. Wrzuć gotowe tagliatelle do durszlaka i spuść nadmiar płynu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym czasie uwolnij czerwoną rybę ze skóry, usuń kości, jeśli są dostępne. Pokrój filety w średniej wielkości kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Wyślij kawałki czerwonej ryby do smażenia na średnim ogniu. Nie warto gotować ryby zbyt długo, wystarczy dosłownie 2-3 minuty, w przeciwnym razie ryba wyschnie. Podczas smażenia nie zapomnij okresowo mieszać kawałków, aby się nie przypaliły. Skrop rybę sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj kremowy sos. Na suchej patelni krótko podsmaż mąkę, ciągle mieszając. Zmniejsz płomień do nieco poniżej średniej, w przeciwnym razie mąka się spali. Dodaj masło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mieszając rozpuść i mieszaj masę, aż będzie gładka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej śmietanę i dodaj gałkę muszkatołową z solą. Śmietana powinna mieć zawartość tłuszczu co najmniej 20%. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw do zgęstnienia. Jeśli sos jest zbyt gęsty, wlej niewielką ilość śmietany.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj makaron i kawałki czerwonej ryby do patelni z sosem śmietanowym. Delikatnie wszystko wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp gotowe danie świeżymi, drobno posiekanymi ziołami. Według własnego gustu może to być koperek, pietruszka, bazylia lub młoda cebula. Pieprz do smaku i podawaj, aż ostygnie!

zaoferuj kieliszek białego lub czerwonego wina do makaronu z rybą. 

smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

jak gotować makaron?  Weź przestronny rondel, wlej wodę na 100 gramów makaronu 1 litr wody. Najważniejsze jest to, że produkty swobodnie pływają w cieczy. Sól do smaku. Doprowadź wodę do wrzenia. Ważne jest, aby włożyć makaron do wrzącej wody, w przeciwnym razie mogą się skleić. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego ugotowania lub AL DENTE (czas gotowania jest zawsze podany na opakowaniu). Włóż gotowy makaron do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. Nie warto spłukiwać gotowego makaronu wodą. Jeśli nie planujesz od razu mieszać makaronu z sosem, aby uniknąć sklejania się gorącego makaronu, możesz wysłać go z durszlaka z powrotem do garnka i dodać łyżeczkę oliwy z oliwek (lub kawałek masła)i delikatnie wymieszać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Czerwona ryba - 191   kcal/100g

Podobne przepisy