ciasto drożdżowe z kremem

maślany, z niespodzianką w postaci liści herbaty! Należy zauważyć, że ciasto drożdżowe nie jest najprostsze. Jest płynny, trudno go ugniatać rękami, lepiej użyć miksera planetarnego. Ale ciasta okażą się jak puch! Ale na samym początku znajomości wypieków drożdżowych chyba warto wybrać inny przepis :)
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 13 % 7 g
węglowodany 73 % 41 g
264 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto drożdżowe? Przygotuj składniki do tzw. pieczywa lub mąki "zaparzania". Mleko może mieć temperaturę pokojową lub z lodówki. W przypadku spawania nie jest to ważne. Ale teraz wyjmij jajka i masło do samego ciasta z lodówki. Do czasu wyrabiania ciasta konieczne jest, aby miały czas na przyjęcie temperatury pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mleko do małej patelni lub głębokiej patelni. Dodaj mąkę do parzenia i umieść na średnim ogniu. Cały czas mieszaj napar, rozbijając grudki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj mieszaninę, aż będzie dobrze trzymać rowek z dala od łopatki. Zajęło mi to 3 minuty. Jeśli pozostanie trochę grudek-w porządku, mikser zajmie się nimi później. Schłodzić napar do temperatury pokojowej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie przygotujmy ciasto. Odmierz odpowiednią ilość składników. Podgrzej mleko do 38-40 ° C. w dotyku jest jak & quot; przyjemnie ciepło, ale nie gorąco".

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj drożdże i cukier do mleka i lekko wymieszaj. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na 15 minut. Zostawiam go w kuchence mikrofalowej, w której właśnie podpaliłem pół szklanki zwykłej wody. Jest wilgotno i ciepło, a to idealne warunki do proofingu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Tak po 15 minutach powinno wyglądać ciasto odpowiednie do pracy. Jeśli nie pojawiła się dobra Czapka z pianki, drożdże są niskiej jakości. Będziesz musiał wziąć drożdże z innej partii i ponownie ugotować ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zacznijmy od składników ciasta. Jak powiedziałem, jajka i masło powinny być już w tym momencie w temperaturze pokojowej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przesiej do miski miksera planetarnego! dwie trzecie! mąki pszennej najwyższej jakości. Dodaj cukier waniliowy i zwykły. Możesz dodać szczyptę soli dla smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej do miski zaparzacz do chleba o temperaturze pokojowej, ciasto i ubij jajka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ugniataj ciasto z małą prędkością miksera za pomocą nasadki " hak " przez 2 minuty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie dodaj miękkie masło i ugniataj ciasto z małą prędkością przez kolejne 10-13 minut. Skoncentruj się na konsystencji ciasta, oceniając, czy warto przesiać więcej mąki. To ciasto jest nieco bardziej lepkie niż tradycyjne ciasto drożdżowe. Nie pozostaje dobrze w tyle za ścianami miski i nie zbiera się w gładką kulkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Skończyło się na tym, że nie użyłem całej mąki,ale tylko 600 gramów.. możesz też potrzebować trochę więcej lub trochę mniej. Gdy ciasto przestanie bezbożnie przyklejać się do dłoni, ale nadal wystarczająco się klei, Zakończ wprowadzanie mąki :)

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Za pomocą silikonowej szpatułki lub szpatułki Zbierz ciasto z boków do środka. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu, przykryte folią spożywczą, na 1-1, 5 godziny do wyrośnięcia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Tak dobrze pasowało moje ciasto w 1.5 godziny.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Lepkość po naprawie stała się mniejsza. Ale i tak odkurzyłem powierzchnię roboczą mąką. Skończyło się na 18 dużych pasztecikach.

ciasta z tego ciasta okazały się bujne i maślane, słodkie i smaczne. Ogólnie rzecz biorąc, udało się na chwałę. Ale bez względu na to, jak bardzo starałem się przekonać siebie, że ciasto kremowe różni się od zwykłego smaku, nie mogłem znaleźć żadnej różnicy. Więc pytanie brzmi, czy w ogóle warto było zadzierać z tym warzeniem?...

zostawiam wybór Tobie i życzę powodzenia!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy