Sałatka z bakłażana i ogórka na zimę

Sałatka z bakłażana i ogórka to świetne przygotowanie na zimę. Sałatka z bakłażana i ogórków na zimę to doskonały preparat, krążki ogórka dodają szczególnego uroku-pozostają lekko chrupiące i zielone, nadając charakterystyczny akcent wśród innych preparatów z bakłażana.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 55 % 6 g
64 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować sałatkę z bakłażana i ogórków na zimę, weź świeże zielone ogórki, niebieskie bakłażany, dojrzałe pomidory, słodką paprykę, cebulę, grubo zmieloną sól, cukier granulowany, ocet, olej słonecznikowy. Proporcje składników mogą się nieznacznie różnić, pamiętaj tylko, że smak końcowego Dania zmieni się z tego niemongo.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Od dawna robię wszystko na oko i według własnego gustu, więc radzę wszystkim kierować się tą samą zasadą - po co robić kwaśny lub ostry sos, jeśli lubisz słodkie? Umyj wszystkie warzywa, osusz. Pokrój ogórki w plasterki. Lepiej jest wziąć soczyste, nie przejrzałe owoce, ale jeśli chcesz użyć przejrzałych przerostów, radzę oczyścić je z górnej skóry i usunąć część nasion.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i pokrój cebulę w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Uwolnij słodką paprykę ze strąka nasiennego i przegród, pokrój w kostkę lub paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój bakłażana w średniej wielkości kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmiel umyte pomidory za pomocą kombajnu lub blendera.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej masę pomidorową do kotła i zagotuj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zanurz posiekaną cebulę i paprykę we wrzącej masie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz kolej na ogórki-wyślij je tam.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    I dodaj kostki bakłażana. Wymieszaj masę i gotuj na małym ogniu przez pół godziny.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj bezzapachowy olej słonecznikowy, sól i cukier, wlej ocet. Wymieszaj i gotuj wszystko razem przez około 10 minut. To wszystko! Sałatka z bakłażana i ogórka na zimę jest gotowa! Umieść go na gorąco w sterylnych słoikach, przekręć gotowanymi pokrywkami, wyślij pod futro, aż całkowicie ostygnie.

Jeśli jeszcze nie próbowałeś sałatki z bakłażana i ogórka - koniecznie zrób to! Ta sałatka przyjemnie urozmaica zimowy stół, można ją podawać zarówno jako przekąskę, jak i przyjemny słodko-kwaśny sos warzywny. Ten preparat doskonale łączy się z daniami mięsnymi, daniami z drobiu i ziemniaków, a także zbożami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy