makaron wok z warzywami

Szybki, prosty, piękny i dobrze pyszny!!! Makaron z warzywami jest prosty i smaczny, ale makaron przygotowany według tego przepisu okazuje się jeszcze bardziej aromatyczny. Dzieje się tak dzięki zastosowaniu do przygotowania sosu sojowego i sosu teriyaki, które uzupełniają to danie i sprawiają, że jego smak jest pikantny.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 3 g
tłuszcze 10 % 3 g
węglowodany 79 % 23 g
85 kcal
IG: 78 / 22 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotujemy wszystkie niezbędne składniki i przybory do gotowania makaronu z warzywami. Więc ugotuj makaron. Wkładamy go do wrzącej wody i mieszamy. Gotuj na małym ogniu przez 3-4 minuty, po czym włóż go do durszlaka, spłucz zimną wodą, pozostaw na chwilę w durszlaku, aby woda była szklana.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Teraz pokroimy wszystkie warzywa. Zacznijmy od Łuku. Używam czerwieni, ponieważ ładnie wygląda w naczyniu i ma szczególny słodkawy smak. Ale możesz użyć zwykłej cebuli, okazuje się również smaczna. Tak więc obierz cebulę, pokrój wzdłuż i w poprzek, a następnie cienko pokrój w pióra.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz marchewki, pokrój w cienkie długie paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz paprykę z nasion, usuwając łodygę. Pokrój w długie cienkie paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystkie przygotowane warzywa układamy na patelni wok (jeśli nie jest dostępny, używamy patelni z grubym dnem), do której wlewamy niewielką ilość oleju roślinnego i sosu sojowego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Warzywa smażyć dosłownie 2-3 minuty, niech pozostaną chrupiące.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj wcześniej ugotowany makaron, wlej pozostały sos sojowy i sos teriyaki. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Jest to całkiem wygodne do zrobienia z bambusowymi patyczkami. Smażyć makaron z warzywami jeszcze przez kilka minut, ciągle mieszając makaron.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Próbujemy gotowego makaronu z warzywami, w razie potrzeby dodajemy sól (sosy są dość słone, więc najprawdopodobniej sól nie będzie potrzebna, nie dodaję), mieszamy i przenosimy do pojemnika do podania, posypujemy sezamem.

używam dokładnie takiej ilości składników, aby uzyskać dokładnie 2 porcje i zostały zjedzone w jednym posiłku, ponieważ okazuje się, że jest o wiele smaczniejszy. Podgrzanie makaronu później będzie również pyszne, ale nie tak bardzo.
i więcej, jeśli chcesz, możesz wykluczyć, a także dodać dowolne warzywa (cukinia, bakłażan, fasolka szparagowa, kapusta). W ten sposób makaron okaże się w każdym razie bardzo smaczny, ale zmieniając warzywa, za każdym razem inaczej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Makaron - 135   kcal/100g
  • Sos Teriyaki - 89   kcal/100g

Podobne przepisy