skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotujemy wszystkie niezbędne składniki i przybory do gotowania makaronu z warzywami. Więc ugotuj makaron. Wkładamy go do wrzącej wody i mieszamy. Gotuj na małym ogniu przez 3-4 minuty, po czym włóż go do durszlaka, spłucz zimną wodą, pozostaw na chwilę w durszlaku, aby woda była szklana.
Krok 2:
Teraz pokroimy wszystkie warzywa. Zacznijmy od Łuku. Używam czerwieni, ponieważ ładnie wygląda w naczyniu i ma szczególny słodkawy smak. Ale możesz użyć zwykłej cebuli, okazuje się również smaczna. Tak więc obierz cebulę, pokrój wzdłuż i w poprzek, a następnie cienko pokrój w pióra.
Krok 3:
Obierz marchewki, pokrój w cienkie długie paski.
Krok 4:
Obierz paprykę z nasion, usuwając łodygę. Pokrój w długie cienkie paski.
Krok 5:
Wszystkie przygotowane warzywa układamy na patelni wok (jeśli nie jest dostępny, używamy patelni z grubym dnem), do której wlewamy niewielką ilość oleju roślinnego i sosu sojowego.
Krok 6:
Warzywa smażyć dosłownie 2-3 minuty, niech pozostaną chrupiące.
Krok 7:
Następnie dodaj wcześniej ugotowany makaron, wlej pozostały sos sojowy i sos teriyaki. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Jest to całkiem wygodne do zrobienia z bambusowymi patyczkami. Smażyć makaron z warzywami jeszcze przez kilka minut, ciągle mieszając makaron.
Krok 8:
Próbujemy gotowego makaronu z warzywami, w razie potrzeby dodajemy sól (sosy są dość słone, więc najprawdopodobniej sól nie będzie potrzebna, nie dodaję), mieszamy i przenosimy do pojemnika do podania, posypujemy sezamem.
używam dokładnie takiej ilości składników, aby uzyskać dokładnie 2 porcje i zostały zjedzone w jednym posiłku, ponieważ okazuje się, że jest o wiele smaczniejszy. Podgrzanie makaronu później będzie również pyszne, ale nie tak bardzo.
i więcej, jeśli chcesz, możesz wykluczyć, a także dodać dowolne warzywa (cukinia, bakłażan, fasolka szparagowa, kapusta). W ten sposób makaron okaże się w każdym razie bardzo smaczny, ale zmieniając warzywa, za każdym razem inaczej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Makaron - 135 kcal/100g
- Sos Teriyaki - 89 kcal/100g