Szybka chrupiąca kapusta w słoiku marynowana

szybko się gotuje i kończy jeszcze szybciej! Taka kapusta jest popularnie nazywana "dzienną" według czasu gotowania. W rzeczywistości możesz go zjeść w ciągu 8 godzin. Marynata nadaje lekki słodko-kwaśny smak i nie jest twarda, ale chrupiąca. Ponadto biała kapusta jest bardzo przydatna.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 17 % 2 g
węglowodany 75 % 9 g
57 kcal
IG: 44 / 0 / 56

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić szybką chrupiącą kapustę w słoiku marynowaną? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do marynowania chrupiącej kapusty instant. Kapusta nadaje się do białej kapusty, weź średniej wielkości marchewkę. Użyję mrożonej marchewki. Lepiej jest wziąć dużą lub średnią sól kuchenną. Dzięki niemu kapusta jest smaczniejsza i przechowywana dłużej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj warzywa na początek. Kapustę oczyścić z ospałych liści, dobrze spłukać i wysuszyć, układając na bawełnianych lub papierowych ręcznikach. Drobno posiekaj nożem lub robotem kuchennym, usuwając łodygę i twarde łodygi liści. Kapusta z takim cięciem wygląda apetycznie i gotuje się szybciej. Przełóż do głębokiej miski, aby wygodnie wymieszać kapustę z marchewką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i opłucz marchewki. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. W tej formie szybciej marynuje się i nadaje smakowi kapusty słodkawe nuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj posiekaną marchewkę do kapusty i dobrze wymieszaj, aż będzie gładka. Przenieś warzywa do czystego trzylitrowego szklanego słoika. Do marynowania możesz użyć innego pojemnika o pojemności co najmniej 3 litrów. Materiał, z którego jest wykonany, nie powinien się utleniać. Idealne są naczynia emaliowane, ceramiczne i szklane. Jeśli planujesz przechowywać kapustę przez długi czas, słoik należy wysterylizować.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugotuj marynatę. Aby to zrobić, zagotuj wodę w rondlu o pojemności co najmniej 1 litra na dużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, podgrzej na średnim ogniu, dodaj do wody sól, cukier, ocet, olej i dobrze wymieszaj, aby sól i cukier całkowicie się rozpuściły. Ponownie zagotuj i zdejmij z ognia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij warzywa gorącą marynatą. Ubij je tak, aby były całkowicie w marynacie, w przeciwnym razie marynują się nierównomiernie. Przykryj i odstaw na 12 godzin na zimno.

próbowałem kapusty po 8 godzinach, była już całkiem gotowa do użycia, to kwestia gustu.

tuż przed podaniem odcedź marynatę, w razie potrzeby możesz lekko doprawić olejem słonecznikowym, posiekanymi ziołami lub cebulą.

podawaj z daniami mięsnymi na ciepło i na zimno, z ziemniakami. Smakuje słodko-kwaśno, przyjemnie chrupiąco.

bez zmiany ilości składników marynaty, zgodnie z tym przepisem można ugotować do 2 kg kapusty (masa podana przed pokrojeniem).

to jeden z najbardziej udanych przepisów na marynowaną kapustę - koniecznie spróbuj, A stanie się

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy