Sałatka pani kaprys z kurczakiem i ananasem

Lekki, pyszny, prosty, łuszczący się, na świątecznym stole! Sałatka Lady caprice z kurczakiem i ananasem jest przygotowywana w prawie kilka minut. Nawet niespodziewani goście nie zaskoczą cię i nie będą głodni. Ułóż sałatkę warstwami lub wymieszaj wszystkie składniki z majonezem.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 15 g
tłuszcze 50 % 18 g
węglowodany 8 % 3 g
238 kcal
IG: 33 / 67 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kurczaka i ananasa? Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki do gotowania. Opłucz warzywa i osusz. Gotuj jajka przez 12 minut po ugotowaniu na średnim ogniu, a następnie ostudź. Gotuj również filet z kurczaka do miękkości. W razie potrzeby możesz użyć wędzonego kurczaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ustaw pierścień do gotowania na talerzu do serwowania. Pokrój gotowaną pierś w drobną kostkę i włóż do pierścienia. Aby uzyskać odpowiednią ilość gotowanego kurczaka, potrzebujesz około 350-400 gramów surowego fileta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z ananasa w puszce odcedź syrop i drobno posiekaj, ułóż na wierzchu kurczaka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka na twardo obierz i podziel na białka i żółtka. Zetrzyj białka na grubej tarce i ułóż na ananasach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz i posiekaj czosnek, wymieszaj z majonezem. Na wierzch posmaruj białka połową porcji majonezu, jednocześnie lekko dociskając łyżką, aby ubić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj ser na średniej tarce i ułóż na wierzchu warstwy majonezu. Możesz wziąć absolutnie dowolny ser według własnego gustu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ponownie posmaruj warstwę sera pozostałym majonezem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odstawione żółtka pokruszyć rękami lub zetrzeć na średniej tarce i ułożyć na wierzchu sałatki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Orzechy usmaż trochę na suchej patelni, aby ujawniły swój aromat, ostygły i grubo posiekały. Drobno posiekaj świeże warzywa (mój koperek) i połóż je na krawędzi sałatki. Połóż posiekane orzechy włoskie na środku sałatki. Usuń pierścień do serwowania, udekoruj sałatkę według własnych upodobań i podawaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy