skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kurczaka i ananasa? Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki do gotowania. Opłucz warzywa i osusz. Gotuj jajka przez 12 minut po ugotowaniu na średnim ogniu, a następnie ostudź. Gotuj również filet z kurczaka do miękkości. W razie potrzeby możesz użyć wędzonego kurczaka.
Krok 2:
Ustaw pierścień do gotowania na talerzu do serwowania. Pokrój gotowaną pierś w drobną kostkę i włóż do pierścienia. Aby uzyskać odpowiednią ilość gotowanego kurczaka, potrzebujesz około 350-400 gramów surowego fileta.
Krok 3:
Z ananasa w puszce odcedź syrop i drobno posiekaj, ułóż na wierzchu kurczaka.
Krok 4:
Jajka na twardo obierz i podziel na białka i żółtka. Zetrzyj białka na grubej tarce i ułóż na ananasach.
Krok 5:
Obierz i posiekaj czosnek, wymieszaj z majonezem. Na wierzch posmaruj białka połową porcji majonezu, jednocześnie lekko dociskając łyżką, aby ubić.
Krok 6:
Zetrzyj ser na średniej tarce i ułóż na wierzchu warstwy majonezu. Możesz wziąć absolutnie dowolny ser według własnego gustu.
Krok 7:
Ponownie posmaruj warstwę sera pozostałym majonezem.
Krok 8:
Odstawione żółtka pokruszyć rękami lub zetrzeć na średniej tarce i ułożyć na wierzchu sałatki.
Krok 9:
Orzechy usmaż trochę na suchej patelni, aby ujawniły swój aromat, ostygły i grubo posiekały. Drobno posiekaj świeże warzywa (mój koperek) i połóż je na krawędzi sałatki. Połóż posiekane orzechy włoskie na środku sałatki. Usuń pierścień do serwowania, udekoruj sałatkę według własnych upodobań i podawaj.
Krok 10:
Smacznego!
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g