skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułkę pita z paluszkami krabowymi i serem? Przygotuj składniki. Pita weź świeży, cienki, Duży rozmiar. Paluszki krabowe, jeśli zostały zamrożone, najpierw rozmrozić. Robi się to dość szybko w temperaturze pokojowej. Wybierz dobrej jakości sery, bez substytutów tłuszczów mlecznych.
Krok 2:
Jajka ugotować na twardo. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Schłodzić i obrać jajka, a następnie zetrzeć na grubej tarce.
Krok 3:
Paluszki krabowe można zetrzeć lub zmielić w blenderze. Aby było to wygodniejsze, pocieraj je nie do końca rozmrożone.
Krok 4:
Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 5:
Umyj koperek, osusz i drobno posiekaj.
Krok 6:
Rozwiń arkusz pita i równomiernie posmaruj serem śmietankowym.
Krok 7:
Posyp chleb pita koperkiem.
Krok 8:
Następnie ułóż warstwę startego sera i warstwę gotowanych jajek.
Krok 9:
Rozłóż starte paluszki krabowe równomiernie na wierzchu.
Krok 10:
Zwinąć chleb pita Ciasno na krótszym boku.
Krok 11:
Zawiń rolkę w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę, aby ostygła i namoczyła. Przed podaniem pokrój bułkę na kawałki.
Dawno, dawno temu król Aram żył na świecie. W wojnie z Państwem asyryjskim został schwytany przez władcę Nosora. "Przez 10 dni będziesz uwięziony, głodny, bez chleba. Następnie będziemy konkurować z Tobą w umiejętności strzelania z łuku. Jeśli wygrasz, pozwolę mu odejść i nagrodzić " - taki warunek postawił zwycięzca. Aram zgodził się, ale poprosił o przyniesienie z armii Ormiańskiej stojącej przy granicach Asyrii swojej najpiękniejszej tarczy. Posłańcy nie zdawali sobie sprawy, że wielbiciele wojny ukryli w nim cienkie ciasto chlebowe dla swojego króla. Przebiegły Aram przyjął tarczę, ale natychmiast kazał posłańcom nosić inną. I tak było przez 10 dni. Posłańcy asyryjscy sami zaopatrywali więźnia w chleb. Nadszedł jedenasty dzień pobytu Arama w niewoli. Zgodnie z obietnicą Nosor wyprowadził go na strzelnicę, przekonany, że wróg osłabł ciałem i duchem. Król asyryjski był bardzo zaskoczony, przegrywając konkurs. Zdając sobie sprawę, że to chleb uratował mu życie, Aram, po powrocie do ojczyzny, Armenii, nakazał pieczenie cienkich ciast wszędzie. Nazywają się "chlebem pita" - białym przaśnym chlebem bez miękiszu z mąki pszennej.
jak kupić paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.
film, w który owinięty jest każdy kij kraba, czasami nie usuwa się dobrze. Aby ułatwić proces, przytrzymaj patyczki nad parą przez 1-3 sekundy.
jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal / 100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal / 100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal / 100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g