bułka pita z paluszkami krabowymi z serem i jajkiem

piękny, oryginalny, bez majonezu, codziennie świętuj! Bułka pita z paluszkami krabowymi nie tylko wygląda spektakularnie, ale jest również bardzo smaczna! Zwykle takie bułki są posmarowane majonezem, w tym samym przepisie do nadzienia stosuje się dwa rodzaje sera. Te kolorowe bułki ozdobią stół w dni powszednie i na święta!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 11 g
tłuszcze 37 % 13 g
węglowodany 31 % 11 g
181 kcal
IG: 45 / 0 / 55

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułkę pita z paluszkami krabowymi i serem? Przygotuj składniki. Pita weź świeży, cienki, Duży rozmiar. Paluszki krabowe, jeśli zostały zamrożone, najpierw rozmrozić. Robi się to dość szybko w temperaturze pokojowej. Wybierz dobrej jakości sery, bez substytutów tłuszczów mlecznych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka ugotować na twardo. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Schłodzić i obrać jajka, a następnie zetrzeć na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Paluszki krabowe można zetrzeć lub zmielić w blenderze. Aby było to wygodniejsze, pocieraj je nie do końca rozmrożone.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj koperek, osusz i drobno posiekaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwiń arkusz pita i równomiernie posmaruj serem śmietankowym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp chleb pita koperkiem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie ułóż warstwę startego sera i warstwę gotowanych jajek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż starte paluszki krabowe równomiernie na wierzchu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zwinąć chleb pita Ciasno na krótszym boku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zawiń rolkę w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę, aby ostygła i namoczyła. Przed podaniem pokrój bułkę na kawałki.

Dawno, dawno temu król Aram żył na świecie. W wojnie z Państwem asyryjskim został schwytany przez władcę Nosora. "Przez 10 dni będziesz uwięziony, głodny, bez chleba. Następnie będziemy konkurować z Tobą w umiejętności strzelania z łuku. Jeśli wygrasz, pozwolę mu odejść i nagrodzić " - taki warunek postawił zwycięzca. Aram zgodził się, ale poprosił o przyniesienie z armii Ormiańskiej stojącej przy granicach Asyrii swojej najpiękniejszej tarczy. Posłańcy nie zdawali sobie sprawy, że wielbiciele wojny ukryli w nim cienkie ciasto chlebowe dla swojego króla. Przebiegły Aram przyjął tarczę, ale natychmiast kazał posłańcom nosić inną. I tak było przez 10 dni. Posłańcy asyryjscy sami zaopatrywali więźnia w chleb. Nadszedł jedenasty dzień pobytu Arama w niewoli. Zgodnie z obietnicą Nosor wyprowadził go na strzelnicę, przekonany, że wróg osłabł ciałem i duchem. Król asyryjski był bardzo zaskoczony, przegrywając konkurs. Zdając sobie sprawę, że to chleb uratował mu życie, Aram, po powrocie do ojczyzny, Armenii, nakazał pieczenie cienkich ciast wszędzie. Nazywają się "chlebem pita" - białym przaśnym chlebem bez miękiszu z mąki pszennej.

jak kupić paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.

film, w który owinięty jest każdy kij kraba, czasami nie usuwa się dobrze. Aby ułatwić proces, przytrzymaj patyczki nad parą przez 1-3 sekundy.

jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal / 100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal / 100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal / 100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g

Podobne przepisy