skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pierogi wołowe? Rozpocznij gotowanie od ciasta. Przygotuj dla niego jedzenie. Przesiej mąkę. Wybierz rafinowany, bezwonny olej. Dobrze umyj i osusz jajko.
Krok 2:
Jak zrobić ciasto? Wlej mąkę do dużej miski, zrób dziurę na środku, wlej tam sól. Ubij jajko, wlej olej roślinny. Wymieszaj żywność widelcem, lekko, aby połączyć białko i żółtko.
Krok 3:
Zacznij wlewać wodę partiami. Po każdym dodaniu wymieszaj ciasto widelcem. I tak dalej, aż cała woda zostanie dodana. Stopniowo trudniej będzie ugniatać widelcem, odłożyć na bok i kontynuować ugniatanie rękami.
Krok 4:
Teraz łatwiej będzie Ci zrozumieć, jaki jest stan ciasta — jeśli jest zbyt lepkie, dodaj więcej mąki, zbyt suche i strome, dodaj wodę. Ciasto powinno się zbić i prawie przestać się kleić. Nie trzeba go ugniatać przez długi czas, tylko do momentu zmieszania produktów i pożądanej konsystencji, ostateczne ugniatanie nastąpi po dojrzewaniu. Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i pozostaw na stole na 20 minut.
Krok 5:
Gdy ciasto odpoczywa, zajmij się nadzieniem. Przygotuj dla niej jedzenie. Mam gotową mieloną wołowinę, jeśli masz kawałek wołowiny, przewiń go przez maszynę do mięsa, po usunięciu folii i pokrojeniu na kawałki. Woda do nadzienia będzie potrzebna zimna, włóż ją do zamrażarki na pół godziny.
Krok 6:
Jak zrobić nadzienie? Wyczyść i umyj cebulę. Zmiel go w dowolny dogodny sposób. Nie lubię krojenia nożem-kawałki cebuli są zbyt duże, nie mają czasu na gotowanie w krótkim czasie.
Krok 7:
Połóż mielone mięso na cebuli, dodaj sól i zmielony czarny pieprz do smaku. Możesz umieścić swoje ulubione przyprawy, które lubisz. Wlej zimną wodę. I dobrze ugniataj mięso mielone rękami, możesz uderzyć je o miskę, wtedy stanie się całkowicie jednorodne. Woda w nadzieniu jest sekretnym składnikiem, który sprawi, że mięso mielone będzie miękkie i soczyste.
Krok 8:
Ciasto w międzyczasie leżało, mąka całkowicie wchłonęła całą wodę, gluten dobrze się w niej rozwinął. Teraz ciasto stało się bardzo elastyczne. Połóż go na posypanej mąką desce i dobrze ugniataj, aż będzie gładki.
Krok 9:
Zbierz ciasto w kulkę. Jest gotowy do pracy.
Krok 10:
Wygodniej będzie rozwałkować małe kawałki ciasta. Wytnij około jednej trzeciej, włóż resztę ciasta do miski i przykryj ręcznikiem, aby się nie zetarło. Posyp stół mąką i rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta w cienką warstwę.
Krok 11:
Wytnij koła z ciasta, kroję szklanką.
Krok 12:
Zacznij rzeźbić pierogi. Jak rzeźbić pierogi? Połóż mięso mielone na kole, u mnie mieści się około łyżeczki.
Krok 13:
Ściśnij krawędzie według rodzaju pasztecika.
Krok 14:
Zwiń bajgiel, dobrze przypnij końce. Pierogi gotowe. Zrób wszystkie pierogi w podobny sposób.
Krok 15:
Połóż gotowe pierogi na posypanej mąką desce. Możesz je natychmiast ugotować lub włożyć do zamrażarki i zamrozić.
Krok 16:
Aby ugotować pierogi, podpal garnek z wodą. Wybierz objętość wystarczająco dużą, aby pierogi unosiły się swobodnie i nie sklejały. Zagotuj wodę, dodaj sól, Lubię wkładać więcej liści laurowych. Wrzuć pierogi do wrzącej wody, pamiętaj, aby wymieszać je łyżką, aby nie przykleiły się do dna.
Krok 17:
Gotuj pierogi przez około 7 minut po ich wypłynięciu na małym ogniu. Wyjmij gotowe pierogi łyżką cedzakową na talerz.
Krok 18:
Podawaj je na gorąco, z masłem, śmietaną, majonezem lub keczupem. Rosół, w którym gotowano pierogi, można również podawać osobno w misce lub razem z nimi, zgodnie z rodzajem zupy. niektórzy lubią dodawać ocet stołowy do pierogów. Wybierz według własnego gustu. Smacznego!
bardzo podobał mi się przepis, zarówno ciasto, jak i nadzienie są dobre. Soczyste, satysfakcjonujące, pyszne!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mielona wołowina - 254 kcal/100g