pierogi wołowe

ze zwykłych produktów, proste, szybkie, dla całej rodziny! Pierogi wołowe są zdrowsze niż pierogi wieprzowe. Wiele osób nie chce ich gotować, ponieważ myślą, że nadzienie okaże się suche. Ten przepis ma jeden sekretny składnik, który sprawi, że pierogi będą soczyste i miękkie.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 10 g
tłuszcze 20 % 9 g
węglowodany 57 % 25 g
216 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pierogi wołowe? Rozpocznij gotowanie od ciasta. Przygotuj dla niego jedzenie. Przesiej mąkę. Wybierz rafinowany, bezwonny olej. Dobrze umyj i osusz jajko.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak zrobić ciasto? Wlej mąkę do dużej miski, zrób dziurę na środku, wlej tam sól. Ubij jajko, wlej olej roślinny. Wymieszaj żywność widelcem, lekko, aby połączyć białko i żółtko.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zacznij wlewać wodę partiami. Po każdym dodaniu wymieszaj ciasto widelcem. I tak dalej, aż cała woda zostanie dodana. Stopniowo trudniej będzie ugniatać widelcem, odłożyć na bok i kontynuować ugniatanie rękami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz łatwiej będzie Ci zrozumieć, jaki jest stan ciasta — jeśli jest zbyt lepkie, dodaj więcej mąki, zbyt suche i strome, dodaj wodę. Ciasto powinno się zbić i prawie przestać się kleić. Nie trzeba go ugniatać przez długi czas, tylko do momentu zmieszania produktów i pożądanej konsystencji, ostateczne ugniatanie nastąpi po dojrzewaniu. Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i pozostaw na stole na 20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ciasto odpoczywa, zajmij się nadzieniem. Przygotuj dla niej jedzenie. Mam gotową mieloną wołowinę, jeśli masz kawałek wołowiny, przewiń go przez maszynę do mięsa, po usunięciu folii i pokrojeniu na kawałki. Woda do nadzienia będzie potrzebna zimna, włóż ją do zamrażarki na pół godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jak zrobić nadzienie? Wyczyść i umyj cebulę. Zmiel go w dowolny dogodny sposób. Nie lubię krojenia nożem-kawałki cebuli są zbyt duże, nie mają czasu na gotowanie w krótkim czasie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż mielone mięso na cebuli, dodaj sól i zmielony czarny pieprz do smaku. Możesz umieścić swoje ulubione przyprawy, które lubisz. Wlej zimną wodę. I dobrze ugniataj mięso mielone rękami, możesz uderzyć je o miskę, wtedy stanie się całkowicie jednorodne. Woda w nadzieniu jest sekretnym składnikiem, który sprawi, że mięso mielone będzie miękkie i soczyste.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto w międzyczasie leżało, mąka całkowicie wchłonęła całą wodę, gluten dobrze się w niej rozwinął. Teraz ciasto stało się bardzo elastyczne. Połóż go na posypanej mąką desce i dobrze ugniataj, aż będzie gładki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zbierz ciasto w kulkę. Jest gotowy do pracy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wygodniej będzie rozwałkować małe kawałki ciasta. Wytnij około jednej trzeciej, włóż resztę ciasta do miski i przykryj ręcznikiem, aby się nie zetarło. Posyp stół mąką i rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta w cienką warstwę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wytnij koła z ciasta, kroję szklanką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zacznij rzeźbić pierogi. Jak rzeźbić pierogi? Połóż mięso mielone na kole, u mnie mieści się około łyżeczki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ściśnij krawędzie według rodzaju pasztecika.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zwiń bajgiel, dobrze przypnij końce. Pierogi gotowe. Zrób wszystkie pierogi w podobny sposób.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Połóż gotowe pierogi na posypanej mąką desce. Możesz je natychmiast ugotować lub włożyć do zamrażarki i zamrozić.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Aby ugotować pierogi, podpal garnek z wodą. Wybierz objętość wystarczająco dużą, aby pierogi unosiły się swobodnie i nie sklejały. Zagotuj wodę, dodaj sól, Lubię wkładać więcej liści laurowych. Wrzuć pierogi do wrzącej wody, pamiętaj, aby wymieszać je łyżką, aby nie przykleiły się do dna.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Gotuj pierogi przez około 7 minut po ich wypłynięciu na małym ogniu. Wyjmij gotowe pierogi łyżką cedzakową na talerz.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Podawaj je na gorąco, z masłem, śmietaną, majonezem lub keczupem. Rosół, w którym gotowano pierogi, można również podawać osobno w misce lub razem z nimi, zgodnie z rodzajem zupy. niektórzy lubią dodawać ocet stołowy do pierogów. Wybierz według własnego gustu. Smacznego!

bardzo podobał mi się przepis, zarówno ciasto, jak i nadzienie są dobre. Soczyste, satysfakcjonujące, pyszne!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mielona wołowina - 254   kcal/100g

Podobne przepisy