kompot ze świeżych owoców i jagód

najsmaczniejsze, dla całej rodziny, święto każdego dnia! Kompot ze świeżych owoców i jagód urozmaici i wzbogaci każdy stół we wszystkich porach roku. Można go podawać na zimno lub na ciepło, zastępując niektóre owoce innymi, uzyskując w ten sposób nowe smaki. Kochają go zarówno dorośli, jak i dzieci.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 6 g
26 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować kompot ze świeżych owoców i jagód? Przygotuj wszystkie składniki. Dobrze umyj jagody i owoce pod bieżącą wodą. Mam żurawinę i jabłka, ale możesz wybrać inny zestaw produktów, koncentrując się na swoich preferencjach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyte jabłka pokrój w kliny, usuń rdzeń, a następnie pokrój na cieńsze kawałki. Nie usuwam skórki z jabłek - z nią kompot będzie wyglądał jaśniej, elegancko.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej zimną wodę do rondla, włóż jabłka. Gotuję na półtora litra wody, ale możesz zwiększyć lub zmniejszyć tę objętość, dodając lub zmniejszając ilość owoców.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż umytą żurawinę lub inną jagodę do rondla z jabłkami. Pamiętaj, że jeśli Twoje produkty na kompot są zbyt kwaśne, będziesz musiał zwiększyć objętość cukru lub słodzika.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj miętę i laskę cynamonu do garnka. Jeśli nie podoba ci się smak tych przypraw, zastąp je innymi. Lub możesz całkowicie zrezygnować z takich składników.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagotuj wodę, zmniejsz ogień, dodaj cukier i gotuj kompot na małym ogniu przez około 3 minuty. Pozwól kompotowi parzyć pod przykryciem przez około 10 minut. Ostudzić lub podawać na gorąco. Smacznego!

do tego kompotu nadają się również: gruszki, pigwa, śliwki, wiśnie, porzeczki, agrest, maliny, truskawki, brzoskwinie, nektarynki i tak dalej. Aby uzyskać dodatkową kwaskowatość, możesz dodać do niego plasterek cytryny wraz ze skórką. Lub plasterek pomarańczy, również ze skórką. W upale kompot można podawać z kostkami lodu. A te z kolei można zastąpić winogronami zamrożonymi w zamrażarce.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej. Możesz również dodać naturalny miód, melasę, brązowy cukier, cukier lub inny słodki syrop do kompotu.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy