Zupa z białej fasoli

ze zwykłych potraw, proste, satysfakcjonujące, dla całej rodziny! Zupa fasolowa to danie, które jest przygotowywane w bardzo prosty sposób, z niedrogich i niedrogich składników. Okazuje się obfity, pachnący, gęsty. Taka zupa doskonale ogrzeje i nasyci w zimnych porach roku.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 2 g
tłuszcze 20 % 1 g
węglowodany 40 % 2 g
22 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę z białej fasoli? Spłucz białą fasolę i zalej litrem zimnej wody, pozostaw na co najmniej sześć godzin. Zawsze zostawiam fasolę namoczoną na noc. Jest to wygodne: wieczorem napełnij wodą, a rano możesz już ugotować zupę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wołowinę i uwolnij ją z folii, jeśli są dostępne. Pokrój mięso ostrym nożem na porcje. Wlej zimną wodę do osobnego rondla i włóż wołowinę. Gotuj na małym ogniu. Po ugotowaniu usuń pianę łyżką cedzakową, zmniejsz ogień i gotuj mięso do miękkości. Czas gotowania zależy od jakości mięsa-od której części tuszy jest kawałek i od wieku zwierzęcia. Mój gotował się przez około godzinę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odcedź wodę, w której namoczono fasolę. W innym garnku wlej świeżą zimną wodę i dodaj spuchniętą fasolę. Na małym ogniu, pod przykryciem, gotuj fasolę przez czterdzieści minut po rozpoczęciu gotowania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś gotową fasolę łyżką cedzakową do bulionu mięsnego. Możesz natychmiast ugotować fasolę z wołowiną w jednym rondlu, ale w ten sposób, przy oddzielnym gotowaniu, bulion jest bardziej przejrzysty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj i obierz marchewki. Zmiel go w dowolny sposób-możesz na tarce, możesz to zrobić nożem. Pokroiłam w kostkę. Dodaj marchewki do garnka i gotuj zupę przez kolejne dwadzieścia minut. Możesz także dodać cebulę, ale nasza rodzina jej nie lubi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj drobno posiekany świeży koperek, paprykę i liść laurowy do zupy. Sól i pieprz zupę do smaku. Gotuj przez kolejne dziesięć minut, aż się ugotuje. Następnie wyłącz ogień i pozostaw zupę na chwilę pod przykryciem. Następnie podawaj go na stole. Smacznego!

aby przyspieszyć proces gotowania zupy, istnieje możliwość zastąpienia suchej białej fasoli tą samą puszką. Następnie płyn ze słoika należy spuścić i po umyciu fasoli pod bieżącą wodą już użyć do przygotowania.
Fasola w puszkach nie musi być wstępnie namoczona i długo gotowana. Dlatego aktywny czas gotowania zostanie skrócony o co najmniej czterdzieści minut.
ale tutaj fasola była dobrze ugotowana (dzięki czemu zupa miała przyjemną konsystencję przypominającą pół puree), a jej skóra była miękka.
podałam zupę ze śmietaną i świeżymi ziołami. Kromka chleba żytniego doskonale uzupełniła talerz gorącego, aromatycznego pierwszego dania z fasolą. Takie obfite zupy gotuję głównie zimą. W zimnych porach roku jest to, czego potrzebuje organizm.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Fasola biała - 102   kcal/100g

Podobne przepisy