skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować kompot ze świeżych jabłek? Aby przygotować kompot jabłkowy, przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Jabłka używaj dojrzałych, słodko-kwaśnych odmian. Wybierz gęste owoce. Jeśli weźmiesz jabłka zbyt miękkie, podczas gotowania będą mocno gotowane. Z czerwonych jabłek kompot będzie różowy, a z jasnych odmian jaśniejszy. Im więcej jabłek, tym bardziej skoncentrowany będzie gotowy kompot.
Krok 2:
Jabłka opłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń, pokrój w plastry, usuwając rdzeń. Włóż pokrojone jabłka do rondla, w którym ugotujesz kompot. Do gotowania można użyć naczyń, które nie utleniają się, takich jak emaliowane lub nieprzywierające. Aluminium tutaj nie zadziała.
Krok 3:
Napełnij pokrojone jabłka wodą i podpal garnek. Doprowadź wszystko razem do wrzenia.
Krok 4:
W rondlu dodaj cukier do gotujących się jabłek. Dodaj ilość cukru do swoich upodobań. Skoncentruj się na smaku samych jabłek. Jeśli jabłka są kwaśne, może być konieczne dodanie nieco więcej cukru. Mieszaj kompot, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 5:
Gotuj kompot przez 2-3 minuty i zdejmij z ognia. Przykryj garnek pokrywką i pozostaw do zaparzenia, aż całkowicie ostygnie.
Krok 6:
Odcedź gotowy, zaparzony kompot przez drobne sito i wlej do karafki. Latem kompot najlepiej schłodzić w lodówce przed podaniem.
Krok 7:
Miłej uczty!!!
zgodnie z tym przepisem możesz przygotować kompot z dowolnych jagód lub owoców, możesz nawet zrobić różne ich kombinacje lub użyć mrożonek.
taki bezpretensjonalny napój spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
aby rozjaśnić kolor kompotu jabłkowego, możesz dodać do niego trochę jagód czarnej porzeczki lub aronii.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g