kompot jabłkowy ze świeżych jabłek w rondlu

pyszne i zdrowe, na zakończenie obiadu! Kompot jabłkowy jest zawsze bardzo smaczny! A kiedy nadchodzi sezon świeżych domowych jabłek, nie przegap okazji, aby przygotować taki napój dla swojej rodziny. A jak to zrobić, powiem ci teraz.
Julia M.Author avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 24-30 sierpnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 5 g
21 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować kompot ze świeżych jabłek? Aby przygotować kompot jabłkowy, przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Jabłka używaj dojrzałych, słodko-kwaśnych odmian. Wybierz gęste owoce. Jeśli weźmiesz jabłka zbyt miękkie, podczas gotowania będą mocno gotowane. Z czerwonych jabłek kompot będzie różowy, a z jasnych odmian jaśniejszy. Im więcej jabłek, tym bardziej skoncentrowany będzie gotowy kompot.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jabłka opłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń, pokrój w plastry, usuwając rdzeń. Włóż pokrojone jabłka do rondla, w którym ugotujesz kompot. Do gotowania można użyć naczyń, które nie utleniają się, takich jak emaliowane lub nieprzywierające. Aluminium tutaj nie zadziała.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Napełnij pokrojone jabłka wodą i podpal garnek. Doprowadź wszystko razem do wrzenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W rondlu dodaj cukier do gotujących się jabłek. Dodaj ilość cukru do swoich upodobań. Skoncentruj się na smaku samych jabłek. Jeśli jabłka są kwaśne, może być konieczne dodanie nieco więcej cukru. Mieszaj kompot, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj kompot przez 2-3 minuty i zdejmij z ognia. Przykryj garnek pokrywką i pozostaw do zaparzenia, aż całkowicie ostygnie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odcedź gotowy, zaparzony kompot przez drobne sito i wlej do karafki. Latem kompot najlepiej schłodzić w lodówce przed podaniem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Miłej uczty!!!

zgodnie z tym przepisem możesz przygotować kompot z dowolnych jagód lub owoców, możesz nawet zrobić różne ich kombinacje lub użyć mrożonek.

taki bezpretensjonalny napój spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

aby rozjaśnić kolor kompotu jabłkowego, możesz dodać do niego trochę jagód czarnej porzeczki lub aronii.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy