skład / składniki
metoda gotowania
1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie przaśnego ciasta. Aby to zrobić, wlej wodę do miski (woda powinna być zimna), tutaj rozbijamy jajko kurze i dodajemy sól. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.
2. Przesiej mąkę do osobnej głębokiej miski. Konieczne jest przesiewanie mąki! Ręką wykonujemy małe wgłębienie w mące, cienkim strumieniem wlewamy płynne składniki i zagniatamy ciasto. Ugniatamy powoli, zbieramy mąkę od krawędzi do środka, łącząc ją w ten sposób z płynem.
3. Gdy cała ciecz zostanie wchłonięta, wlej wszystko na powierzchnię roboczą i kontynuuj ugniatanie ciasta, przykładając siłę, przez około 10 minut. Ciasto jest ciasne, nie miękkie.
4. Wkładamy go do torby lub do folii spożywczej, pozostawiamy na 40 minut. W tym czasie stanie się znacznie bardziej miękki i plastyczny. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę, pokrój w romby.
5. Obierz marchewki, umyj, pokrój w plastry. Możesz pokroić za pomocą kręconych Tarek, dzięki czemu danie będzie wyglądać jeszcze bardziej apetycznie i piękniej. Obierz cebulę, pokrój w cienkie paski.
6. Masło rozpuść w kotle, a następnie podsmaż w nim marchewkę i cebulę. Ogień powinien być minimalny.
7. Wołowinę myjemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Kawałek mięsa gotuje się w całości, należy go zalać wodą, aby mięso było całkowicie pokryte. Wyjmujemy wołowinę, schładzamy, kroimy na talerze.
9. Bulion, w którym gotowano mięso, wracamy do ognia, ponownie gotujemy. Gotuj w nim domowy makaron przez 2-3 minuty. Następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i przenosimy do kotła na warzywa. Szybko wymieszaj, aby masło otaczało makaron, a ciasto się nie sklejało.
10. Sól, pieprz, trzymaj w ogniu przez kilka minut. Następnie układamy porcje, napełniamy bulionem. Ilość bulionu można dostosować do smaku, dodać więcej lub mniej. Nawiasem mówiąc, bulion nie może być w ogóle używany i jeść kullamę jako drugie danie.
udekoruj naczynie do smaku, alternatywnie możesz posypać świeżym posiekanym koperkiem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g