Kullama po tatarsku

urozmaic swoje zwykłe menu tatarskim daniem! . Kullama po tatarsku to bardzo ciekawe danie. Z łatwością może być pierwszym i drugim daniem! Ogólnie rzecz biorąc, kulama to bardzo gęsta zupa. Warto zauważyć, że w zupie znajduje się domowy makaron. Makaron z przaśnego ciasta, który jest przygotowywany bezpośrednio na kulamę i jest składnikiem przepisu. Lepiej jest wziąć chude mięso, dobrej jakości. Wystarczy wołowina lub cielęcina. I potrzebujesz małego zestawu warzyw.
KiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 10 g
tłuszcze 25 % 9 g
węglowodany 47 % 17 g
183 kcal
IG: 18 / 0 / 82

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie przaśnego ciasta. Aby to zrobić, wlej wodę do miski (woda powinna być zimna), tutaj rozbijamy jajko kurze i dodajemy sól. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.

2. Przesiej mąkę do osobnej głębokiej miski. Konieczne jest przesiewanie mąki! Ręką wykonujemy małe wgłębienie w mące, cienkim strumieniem wlewamy płynne składniki i zagniatamy ciasto. Ugniatamy powoli, zbieramy mąkę od krawędzi do środka, łącząc ją w ten sposób z płynem.

3. Gdy cała ciecz zostanie wchłonięta, wlej wszystko na powierzchnię roboczą i kontynuuj ugniatanie ciasta, przykładając siłę, przez około 10 minut. Ciasto jest ciasne, nie miękkie.

4. Wkładamy go do torby lub do folii spożywczej, pozostawiamy na 40 minut. W tym czasie stanie się znacznie bardziej miękki i plastyczny. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę, pokrój w romby.

5. Obierz marchewki, umyj, pokrój w plastry. Możesz pokroić za pomocą kręconych Tarek, dzięki czemu danie będzie wyglądać jeszcze bardziej apetycznie i piękniej. Obierz cebulę, pokrój w cienkie paski.

6. Masło rozpuść w kotle, a następnie podsmaż w nim marchewkę i cebulę. Ogień powinien być minimalny.

7. Wołowinę myjemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Kawałek mięsa gotuje się w całości, należy go zalać wodą, aby mięso było całkowicie pokryte. Wyjmujemy wołowinę, schładzamy, kroimy na talerze.

9. Bulion, w którym gotowano mięso, wracamy do ognia, ponownie gotujemy. Gotuj w nim domowy makaron przez 2-3 minuty. Następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i przenosimy do kotła na warzywa. Szybko wymieszaj, aby masło otaczało makaron, a ciasto się nie sklejało.

10. Sól, pieprz, trzymaj w ogniu przez kilka minut. Następnie układamy porcje, napełniamy bulionem. Ilość bulionu można dostosować do smaku, dodać więcej lub mniej. Nawiasem mówiąc, bulion nie może być w ogóle używany i jeść kullamę jako drugie danie.

udekoruj naczynie do smaku, alternatywnie możesz posypać świeżym posiekanym koperkiem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy