lukier na ciasto czekoladowe

Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej? Na pierwszy rzut oka wydaje się, że rozpuszczenie czekolady jest prostą sprawą. Jednak ci,którzy muszą to zrobić po raz pierwszy, szybko zmieniają zdanie na przeciwne, ponieważ w cukiernictwie jest wiele sztuczek i łatwo zepsuć produkt, nie znając ich.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 4 g
tłuszcze 52 % 49 g
węglowodany 44 % 41 g
603 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jakiej czekolady lepiej użyć? Jeśli utopisz tanią tabliczkę, to piękna glazura czekoladowa nie zadziała. Dlatego wybierz wysokiej jakości płytki o wysokiej zawartości kakao i bez obcych dodatków. Dobra czekolada nie powinna zawierać lecytyny sojowej. Nie kupuj porowatych czekoladek ani wypełniaczy w postaci orzechów, rodzynek i innych dodatków. Wybór odpowiedniej czekolady to nie wszystko. Następnym krokiem jest umiejętność prawidłowego stopienia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Każdy rodzaj czekolady nadaje się do topienia. Idealny reżim temperaturowy do topienia ciemnej czekolady wynosi 50 stopni, podczas gdy dla mleka i bieli-45. Po przekroczeniu temperatury mieszanka czekolady zacznie gęstnieć. Aby stopić czekoladę w łaźni wodnej i uzyskać jednorodność, musisz wcześniej rozbić płytkę na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na początek przygotujemy samą kąpiel. Wlej wodę do rondla lub rondla i zagotuj. Wybieramy odpowiednie mniejsze naczynia. Wybierz taki, aby można go było umieścić na garnku z wodą, ale jednocześnie, aby dno nie dotykało wody. Upewnij się, że do mieszanki nie dostaje się woda (para lub kondensacja), co może zepsuć teksturę polewy czekoladowej. Weź tylko suche naczynia i szpatułkę, którą wymieszasz mieszaninę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby uzyskać płynny lukier z czarnej czekolady, Dodaj do masy ciepłą śmietanę lub ghee w proporcji jednej łyżki stołowej na każde 50 gramów czekolady. Nie przestajemy mieszać mieszanki, w przeciwnym razie masa będzie miała ziarnistą teksturę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciągle mieszając masę, uzyskujemy jednolitą teksturę i stan ciekły. W żadnym wypadku nie rzucaj mikstury bez nadzoru. Nie próbuj rozpuszczać czekolady do końca: może się spalić. Lepiej jest usunąć go z ognia nieco wcześniej, nadal zakłócając masę szpatułką. Następnie nierozpuszczone kawałki same się rozpuszczą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy tylko lukier czekoladowy stanie się jednorodny, wyjmij go z pieca i zacznij pokrywać ciasto wielkanocne lub inne wypieki.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g

Podobne przepisy