skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jakiej czekolady lepiej użyć? Jeśli utopisz tanią tabliczkę, to piękna glazura czekoladowa nie zadziała. Dlatego wybierz wysokiej jakości płytki o wysokiej zawartości kakao i bez obcych dodatków. Dobra czekolada nie powinna zawierać lecytyny sojowej. Nie kupuj porowatych czekoladek ani wypełniaczy w postaci orzechów, rodzynek i innych dodatków. Wybór odpowiedniej czekolady to nie wszystko. Następnym krokiem jest umiejętność prawidłowego stopienia.
Krok 2:
Każdy rodzaj czekolady nadaje się do topienia. Idealny reżim temperaturowy do topienia ciemnej czekolady wynosi 50 stopni, podczas gdy dla mleka i bieli-45. Po przekroczeniu temperatury mieszanka czekolady zacznie gęstnieć. Aby stopić czekoladę w łaźni wodnej i uzyskać jednorodność, musisz wcześniej rozbić płytkę na małe kawałki.
Krok 3:
Na początek przygotujemy samą kąpiel. Wlej wodę do rondla lub rondla i zagotuj. Wybieramy odpowiednie mniejsze naczynia. Wybierz taki, aby można go było umieścić na garnku z wodą, ale jednocześnie, aby dno nie dotykało wody. Upewnij się, że do mieszanki nie dostaje się woda (para lub kondensacja), co może zepsuć teksturę polewy czekoladowej. Weź tylko suche naczynia i szpatułkę, którą wymieszasz mieszaninę.
Krok 4:
Aby uzyskać płynny lukier z czarnej czekolady, Dodaj do masy ciepłą śmietanę lub ghee w proporcji jednej łyżki stołowej na każde 50 gramów czekolady. Nie przestajemy mieszać mieszanki, w przeciwnym razie masa będzie miała ziarnistą teksturę.
Krok 5:
Ciągle mieszając masę, uzyskujemy jednolitą teksturę i stan ciekły. W żadnym wypadku nie rzucaj mikstury bez nadzoru. Nie próbuj rozpuszczać czekolady do końca: może się spalić. Lepiej jest usunąć go z ognia nieco wcześniej, nadal zakłócając masę szpatułką. Następnie nierozpuszczone kawałki same się rozpuszczą.
Krok 6:
Gdy tylko lukier czekoladowy stanie się jednorodny, wyjmij go z pieca i zacznij pokrywać ciasto wielkanocne lub inne wypieki.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g