skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Cięcie królika
Krok 2:
Ugotujemy mięsiste części według innego przepisu, a część grzbietową można wziąć na bulion
Krok 3:
Wziąłem tę część królika, ponieważ jest w niej dużo kości, a Ty wybierasz część, którą lubisz
Krok 4:
Napełnij wodą i gotuj bulion na bardzo małym ogniu, aby woda prawie się nie zagotowała, wtedy bulion pozostanie przezroczysty. Nie zapomnij usunąć piany, gdy się pojawi
Krok 5:
Po 20 minutach dodaj marchewkę, cebulę i liść laurowy do bulionu
Krok 6:
Gotuj jeszcze 1 godzinę
Krok 7:
Przygotuj wszystkie inne składniki zupy: ziemniaki, cebulę, marchewkę, paprykę, suszone pomidory, wermiszel i zioła
Krok 8:
Po godzinie wyjmujemy mięso królika i cebulę z marchewką, odstawiamy do ostygnięcia
Krok 9:
Pokrój ziemniaki w kostkę
Krok 10:
Włóż do wrzącego bulionu
Krok 11:
Drobno posiekaj cebulę
Krok 12:
Marchewki w cienkie paski
Krok 13:
Pieprz w drobnej kostce
Krok 14:
Wysyłamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek, smażymy trochę
Krok 15:
Suszone pomidory drobno posiekaj i dodaj do garnka
Krok 16:
Oddziel mięso królika od kości i wróć do bulionu
Krok 17:
Drobno posiekaj warzywa, odłóż trochę zieleni do dekoracji
Krok 18:
Gdy ziemniaki są gotowe (i zajęło mi to 20 minut), dodaj smażone warzywa do zupy, zagotuj, włóż makaron, gotuj przez 5 minut, a następnie dodaj warzywa i wyłącz. Pozostaw do zaparzenia na 10 minut
Krok 19:
Rozlewamy zupę na talerze, posypujemy świeżymi ziołami i wzywamy dzieci na obiad!
nie jest tajemnicą, że mięso królicze jest zalecane do żywności dla niemowląt - jest dietetyczne, cholesterol i tłuszcz są w nim praktycznie nieobecne, a białko jest wchłaniane w 90%. Ponadto jest bogaty w fosfor i inne cenne witaminy i minerały, co zaspokaja potrzeby szybko rozwijającego się organizmu. Ale jest też bardzo smaczny! Nakarm swoje dzieci i nie zapomnij spróbować sam!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal / 100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Królik (cięcie) - 188 kcal/100g
- Królik pieczony - 241 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Wermiszel - 371 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal / 100g
- Suszone pomidory - 186 kcal/100g