skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki zupy według listy. W razie potrzeby którykolwiek ze składników potrawy można zastąpić lub zmienić proporcje składników. Do zupy możesz użyć wieprzowiny lub wołowiny, kto lubi co bardziej. Z wieprzowiną zupa będzie bardziej tłusta i wysokokaloryczna, z wołowiną – łatwiej. Umyj mięso, pokrój na porcje, ponownie spłucz, aby usunąć uwolnioną krew.
Krok 2:
Umyj ziemniaki, obierz, pokrój w kostkę lub paski.
Krok 3:
Oczyszczamy białą kapustę z górnych suchych liści i siekamy w cienkie paski. Zupa okaże się smaczniejsza, jeśli kapusta jest młoda i świeża.
Krok 4:
Włóż mięso do garnka z wodą. Podpalamy. Dodaj szczyptę soli, liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotuj mięso przez 30 minut. Bulion jest filtrowany lub usuwany z piany utworzonej na powierzchni bulionu, aby zupa była przezroczysta. Wyjmujemy liść laurowy. W rondelku wkładamy ugotowaną białą kapustę i ziemniaki. Gotuj mięso z warzywami przez kolejne 15 minut na średnim ogniu.
Krok 5:
W międzyczasie, gdy mięso się gotuje, umyj, obierz, pokrój w paski lub zetrzyj marchewki na średniej tarce.
Krok 6:
Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Aby zupa była bardziej aromatyczna, możesz zastąpić olej roślinny masłem, ale okaże się smaczniejszy, ale bardziej kaloryczny. Umieść marchewki i cebulę na rozgrzanym oleju. Smażyć na złoty kolor.
Krok 8:
Smażenie warzyw z patelni przenosi się na patelnię. Gotuj na średnim ogniu przez około 7 minut. Dodaj sól, czarny pieprz do smaku. W razie potrzeby można posypać posiekanymi świeżymi ziołami. Natychmiast wyłącz ogień. Zupę odstawiamy pod przykryciem przez około 20 minut.
Krok 9:
Wlej zupę do misek. Podajemy do stołu ze śmietaną i świeżym chlebem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g