zupa ze świeżej kapusty z mięsem

bardzo smaczna, bogata, pożywna zupa mięsno-warzywna! Ta zupa to świetna opcja na lunch lub kolację dla całej rodziny w zimnych porach roku. Zupa z mięsem i warzywami jest bogata, tłusta, pożywna i rozgrzewająca. To danie jest szczególnie ważne dla rodzin, w których są mężczyźni zaangażowani w pracę fizyczną. Taka zupa nie tylko nasyci organizm przez długi czas, ale także zapewni wszystkie składniki odżywcze niezbędne do aktywności. Hostessy uwielbiają tę zupę za prostotę i szybkość gotowania.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 4 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 40 % 4 g
50 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki zupy według listy. W razie potrzeby którykolwiek ze składników potrawy można zastąpić lub zmienić proporcje składników. Do zupy możesz użyć wieprzowiny lub wołowiny, kto lubi co bardziej. Z wieprzowiną zupa będzie bardziej tłusta i wysokokaloryczna, z wołowiną – łatwiej. Umyj mięso, pokrój na porcje, ponownie spłucz, aby usunąć uwolnioną krew.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj ziemniaki, obierz, pokrój w kostkę lub paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oczyszczamy białą kapustę z górnych suchych liści i siekamy w cienkie paski. Zupa okaże się smaczniejsza, jeśli kapusta jest młoda i świeża.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż mięso do garnka z wodą. Podpalamy. Dodaj szczyptę soli, liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotuj mięso przez 30 minut. Bulion jest filtrowany lub usuwany z piany utworzonej na powierzchni bulionu, aby zupa była przezroczysta. Wyjmujemy liść laurowy. W rondelku wkładamy ugotowaną białą kapustę i ziemniaki. Gotuj mięso z warzywami przez kolejne 15 minut na średnim ogniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie, gdy mięso się gotuje, umyj, obierz, pokrój w paski lub zetrzyj marchewki na średniej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Aby zupa była bardziej aromatyczna, możesz zastąpić olej roślinny masłem, ale okaże się smaczniejszy, ale bardziej kaloryczny. Umieść marchewki i cebulę na rozgrzanym oleju. Smażyć na złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smażenie warzyw z patelni przenosi się na patelnię. Gotuj na średnim ogniu przez około 7 minut. Dodaj sól, czarny pieprz do smaku. W razie potrzeby można posypać posiekanymi świeżymi ziołami. Natychmiast wyłącz ogień. Zupę odstawiamy pod przykryciem przez około 20 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej zupę do misek. Podajemy do stołu ze śmietaną i świeżym chlebem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy